ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Vegansk Bøfsandwich

Forlaget Turbine

Forlaget Turbine udgiver mange spændende kogebøger. Nogle af opskrifterne fra bøgerne deler vi her.

23. januar 2020
Lækker og velsmagende udgave af en bøfsandwich - uden kød. Retten er lavet af den prisvinde Café Mikuna, der blev kendt for at vinde en konkurrence om Danmarks bedste bøf - selvom deres udgave var uden kød.

Opskrift på vegansk bøfsandwich

Lækker og velsmagende udgave af en bøfsandwich – uden kød.

Retten er lavet af den prisvinde Café Mikuna, der blev kendt for at vinde en konkurrence om Danmarks bedste bøf – selvom deres udgave var uden kød.

Vi har opskriften fra bogen: “Fri – Vegansk mad fra Café Mikuna“, hvor de skriver følgende om opskriften:

“Vi havde aldrig den her på menuen på Mikuna, for helt ærligt, den er ikke sådan særlig “spis med hænderne”-venlig og måske heller ikke så smuk – MEN den smager fantastisk! Hende, der har opfundet bøfsandwichen, var helt sikkert en stor begavelse. Burger badet i sauce, vi elsker det.”


4

Vegansk Bøfsandwich

Lækker og velsmagende udgave af en bøfsandwich - uden kød. Retten er lavet af den prisvinde Café Mikuna, der blev kendt for at vinde en konkurrence om Danmarks bedste bøf - selvom deres udgave var uden kød.
Forfatter: Forlaget Turbine
Ret: Frokost, Hovedret
Køkken: Vegansk
Forb. tid: 1 time 20 minutter
Tilb. tid: 15 minutter

Ingredienser

Burgerboller (16 stk.)

  • 50 gram Gær
  • 1 spsk. Salt
  • 1 spsk. Sukker
  • 9 deciliter Vand lunkent
  • 1200 gram Mel
  • Olie
  • Sesamfrø

Julesaucen

  • 1 stk. Løg i skiver
  • 1 tsk. Peberkorn
  • Olie til stegningen
  • 1 deciliter Brun farin
  • 2 tsk. Bouillonterning eller pulver - af god kvalitet
  • 1 tsk. Salt
  • 1 flaske Rødvin god kvalitet
  • 2 tsk. marmelade tyttebær
  • 2.5 deciliter Plantefløde
  • Sovsekulør fordi brun sauce skal være brun

Mikuna-mayo

  • 2.5 deciliter Plantefløde
  • 4 deciliter Solsikkeolie eller anden 
smagsneutral olie
  • 2 spsk. Eddike
  • 1.5 spsk. Sukker
  • Salt og peber

Vegansk Bøfsandwich

  • 4 stk. Burgerbolle
  • 4 stk. Plantebøffer brug din yndlingsplantefars
  • 1 bundt Purløg stort bundt
  • 4 deciliter Sovs julesaucen
  • 1 stk. Rødløg finthakket
  • Mayonnaise Mikuna-mayoen
  • 3 stk. Løg store zitauerløg – i skiver
  • 2 spsk. Maizena
  • Olie til dybstegning
  • 1 stk. Agurk i tynde skiver
  • 2 stk. Rødløg i skiver (store)
  • 1 deciliter Eddike
  • 0.5 deciliter Vand
  • 50 gram Sukker
  • 0.5 tsk. Salt

Sådan gør du

Burgerboller

  • Hold nu op, vi har bagt tusindvis af de her boller! Line har regnet på det. Vi har bagt over 100.000 for at være mere præcise. De er sådan for alvor lyse, for det er bare bedst, når man skal have en snasket burger. Når de er helt bløde og nybagte, kan de også bare nydes med rigeligt, koldt plantesmør.
  • Gør sådan her:
  • Smuldr gæren i en stor skål. Tilsæt salt, sukker og vand, og rør, til gæren er opløst. I med melet, og ælt dejen godt. Brug mindst 5 minutter på det, mens du ælter en masse kærlighed i den. Hvis du har en røremaskine, der kan klare dej, lader du den bare ælte 5-10 minutter ved mellem hastighed.
  • Når du er færdig med at ælte, lægger du dejen i en skål og hælder en smule olie over. Læg et viskestykke over den, og lad den hæve et lunt sted 30-40 minutter.
  • Hæld lidt olie på bordpladen, og del dejen i 16 klumper. Form nogle fine, runde boller. Du kan også bare lave 16 klatter, så bliver de sådan lidt rustikke, det er også dejligt.
  • Drys nu rigeligt med sesam på. Pres frøene lidt ned, mens du samtidig trykker bollen lidt fladere. 
  • Lad bollerne hæve i 30 minutter. Bag dem nu ved 200 grader i ca. 12-15 minutter.
  • Lad bollerne køle lidt af, inden du kaster dig over dem. 
  • Tip: Brug evt. birkes i stedet for sesam, så har du perfekte morgen- eller eftermiddagsboller.

Julesaucen

  • Den her sauce har altid fået ros i juletiden, hvor den blev pakket i Mikunas juletakeawaymenu. Der er ret meget rødvin og ret meget brun farin i, men det er kun jul en gang om året, og det er bare fedt, når alle gæster foretrækker den veganske sauce. Hvem prøver vi at narre? Den her spiser man ikke kun en gang om året, måske bare en gang om måneden … eller ugen …
  • Gør sådan her:
  • Steg løg og peberkorn i olie i en gryde. Det skal stege ved middel varme, så det ikke brænder på, men løgene skal brunes, så de afgiver mest muligt smag. Tilsæt farin, salt og bouillon. Steg et par minutter mere, til farinen er smeltet. Tilsæt rødvin og tyttebærmarmelade, og lad det simre, til ca. halvdelen er fordampet. 
  • Hæld saucen igennem en si for at fjerne løg og peberkorn. Tilsæt plantefløde under omrøring, og juster farven med kulør, så den ligner din families julesauce til forveksling.

Mikuna-mayo

  • Vi har haft et sådan helt vildt berettiget ry for at elske mayo på Mikuna! Men vi havde altså også retter uden mayo, vi nævner i flæng … kage … Mayo skal håndrøres med et piskeris, sådan er hver eneste spand lavet på Mikuna. Det gi’r muller og stolthed.
  • Gør sådan her:
  • Det er vigtigt at både plantefløde og olie har stuetemperatur.
  • Hæld plantefløde i en skål, og tilsæt 1 dl olie under kraftig piskning. Nu tilsætter du halvdelen af eddiken og pisker, til det tykner (det gør det nærmest med det samme). Fortsæt med at hælde olie i, lige så langsomt, og mens du stadig pisker som en gal. Når alt olien er inkorporeret, og du har en tyk, skinnende mayo, tilsætter du resten af eddiken, salt, peber og sukker. Det er nu, du skal smage til og gøre mayoen til din. 
  • Når du er færdig, kan du altid tilsætte frisk estragon. Gi’ det en tur i en morter for at få smagen og farven til at træde frem, inden du blander det i din mayo.
  • Eller prøv med hvidløg eller chipotle eller sennep eller røget paprika … eller … eller … 

Vegansk Bøfsandwich

  • Der skal både være rå, ristede og bløde løg i en bøfsandwich, men vi vil have endnu flere løg, så vores har også syltede rødløg. 
  • Lynsyltede agurker og rødløg
    Varm eddike, vand, sukker og salt op i en gryde.
    Når sukkeret er opløst, hældes den varme lage ud over agurker og rødløg.
    Sæt dem på køl, til de skal bruges.
  • Bløde løg
    2 af zitauerløgene skal steges bløde på panden i olie.
    De skal karamellisere og tage godt med farve.
  • Ristede løg
    Det sidste zitauerløg skal laves til ristede løg.
    Vend løget i maizena.
    Varm olien i en gryde, til det syder, hvis du putter et stykke løg i.
    Når den er varm nok, skal alle løgene i og dybsteges, til de er brune og sprøde.
    Læg dem på fedtsugende papir, til du er klar til at servere. 
  • Varm burgerbollerne, og steg bøfferne. 
  • Nu skal burgerne samles.
  • Smør bollen med mayo.
  • Bøf på underbollen, bløde løg, syltede agurker og rødløg, på med topbollen.
  • Hæld enten saucen over bøffen, inden du lukker bollen, eller gør det helt klassisk, og overhæld den færdige burger med rigelig sauce.
  • Drys med ristede løg, rødløg og purløg.
  • Det er ikke pænt, men klassisk og lækkert på den beskidte måde.

Noter

Redaktion: Se os lave bøfsandwich med Jesper Græm her: