fbpx ūüćěSurdejsbr√łd | opskrifter | GastroFun.dk

Surdejsbr√łd

Surdejsbr√łd
Sidst ændret:
Mandag den 16. september, 2019 - 11:23
Beskrivelse

Surdejsbr√łd er den ultimative m√•de at imponere familien omkring morgenbordet! Br√łdet bliver b√•de saftigt og spr√łdt, og ja, bevares, det er lidt et projekt, men det er virkelig det v√¶rd.

Dels fordi det er lidt hyggeligt, dels fordi resultatet er et S√Ö√Ö√Ö l√¶kkert stykke surdejsbr√łd med en luftig, saftig krumme og en virkelig spr√łd, tynd skorpe. Uha, det er alts√• noget der du'r s√•dan en weekendmorgen, hvor der skal hygges lidt ekstra omkring morgenmaden!

Hjemmelavet surdejsbr√łd betyder selvf√łlgelig hjemmelavet surdej.

- og at lave sin egen surdej er lidt ligesom at f√• et nyt barn ind i hjemmet: √Čn ting er nemlig at r√łre dejen sammen til at begynde med, en anden ting er, at den efterf√łlgende skal passes og "fodres" - til evig tid! Eller, i hvert fald liges√• l√¶nge du gerne vil have en surdej til din r√•dighed¬†ūüėČ

Her f√•r du hele vejledningen fra den sp√¶de start p√• din surdej til dit f√¶rdige, nybagte br√łd. Du kan ogs√• l√¶se denne guide til at opstarte og holde liv i din surdej.

Sværhedsgrad
Udbytte
1 surdejsbr√łd
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Hviletid
120 timer
Tid i alt
120 timer, 50 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Surdej)
60 g Tipo 00 (til dag 1)
50 g Rugmel (til dag 1)
300 g Vand (til dag 1)
10 g Tipo 00 (til dag 3)
8 g Rugmel (til dag 3)
30 g Vand (cirka 2 spiseskeer, til dag 3)
  Opskriftsgruppe (Surdejsbr√łd)
5 g Gær (frisk)
600 g Vand (koldt)
1 1⁄2 dl Surdej
800 g Tipo 00
100 g Rugmel
4 1⁄3 tsk Havsalt
28 g Olie
Vejledning

Surdej dag 1

Surdejen er en 5-dages proces, inden den er klar til brug, og det er virkelig et hyggeprojekt:

  1. Find et stort glas.
  2. Kom vand og mel i glasset.
  3. R√łr det sammen med en ske, indtil massen er helt ensartet.
  4. Stil glasset p√• k√łkkenbordet - det skal ikke d√¶kkes til, men s√łrg for at det st√•r et sted, hvor det ikke kommer til at st√• i solen i l√łbet af dagen.
  5. Lad dejen st√• her og passe sig selv¬†i et par dage.¬†I l√łbet af de n√¶ste par dage holder du lidt √łje med dejen, imens den h√¶ver lidt op: Du skal ikke g√łre noget ved den, medmindre der begynder at komme lidt m√łrk/brunlig v√¶ske ovenp√• - i s√• fald, r√łrer du lige lidt rundt i den. Fjern ogs√• eventuel "skorpe", der bliver dannet undervejs og r√łr i s√• fald lidt rundt i dejen bagefter.

 

Surdej dag 3

Din "baby" skal nu have noget f√łde!

  1. Tilf√łj mel og vand til dejen.
  2. R√łr rundt i dejen, indtil den igen er helt glat og ensartet.
  3. Lad nu dejen st√• og passe sig selv i yderligere et par dage. Processen kan v√¶re forskellig fra surdej til surdej, s√• det kan v√¶re, at den skal st√• i l√¶ngere tid, men det kan ogs√• v√¶re, at den skal st√• i kortere tid. Dejen er klar, n√•r den er begyndt at g√¶re:¬†Den g√¶rer, n√•r den 1) lugter af √łl og¬†2) er begyndt at boble - derudover er du n√łdt til at smage p√• den, for den skal ogs√• smage surt. N√•r din dej opfylder alle tre krav, s√• har du en surdej, som er klar til brug!

Surdej

Brug din surdej med det samme eller opbevar den p√• k√łl under et l√•g - l√•get skal ikke slutte helt til, men bare ligge lidt l√łst ovenp√• glasset.

 

Surdejsbr√łd

Du bestemmer selv, om du vil √¶lte dejen p√• k√łkkenbordet ved h√•ndkraft, eller om du vil bruge en r√łremaskine. Jeg selv brugte en r√łremaskine, fordi det er nemmere og hurtigere - og s√• er man vel bageentusiast¬†ūüėé

  1. Tag din r√łresk√•l og h√¶ld det¬†kolde vand heri.
  2. Kom g√¶ren i vandet og r√łr det ud med en ske.
  3. Tilf√łj nu surdej, tipo 00, rugmel og¬†salt.
  4. Lad det k√łre i r√łremaskinen i 10 minutters tid, indtil dejen begynder at slippe sk√•len (eller k√łkkenbordet, hvis du √¶lter den i h√•nden). Det tager lidt l√¶ngere tid ved h√•ndkraft.
  5. Find en ny skål.
  6. Sm√łr indersiden af sk√•len med olie.
  7. Kom dejen over i skålen.
  8. Tag et stykke husholdningsfilm og dæk skålen til.
  9. S√¶t dejen p√• k√łl til n√¶ste dag.

 

Bagning af dit surdejsbr√łd

N√•r dejen til dit surdejsbr√łd har st√•et natten over, er den¬†nu koldh√¶vet, og du er klar til at g√• videre i projekt "verdens-bedste-surdejsbr√łd":

  1. Tag den koldh√¶vede dej ud af k√łleskabet.
  2. Drys bordpladen med mel og hæld dejen ud herpå.
  3. Del dejen i to lige store stykker br√łd, men pil s√• lidt ved dem¬†som muligt, da du gerne vil undg√• at trykke luften ud dejen.

Jeg har kun √©n h√¶vekurv, s√• mine to br√łd blev bagt p√• lidt forskellige m√•der.¬†Hvis du ikke bruger en h√¶vekurv, f√łlger du bare den ene metode, og bruger du en h√¶vekurv, f√łlger du den anden. Jeg gennemg√•r f√łrst metoden uden h√¶vekurv, og derefter med.

 

Uden hævekurv:

  1. L√¶g¬†br√łdet¬†over p√• et stykke bagepapir.
  2. Lad det efterhæve i 30-40 minutter.
  3. Sæt i mellemtiden en bageplade (den tykkeste, du har til din rådighed) midt i den kolde ovn.
  4. Find en forst√łver og fyld den med vand.
  5. Tænd for ovnen på 250 grader varmluft.
  6. Når ovnen er varm, tages den varme bageplade ud af ovnen.
  7. Tag fat i den ene ende af bagepapiret med br√łdene og hiv det over p√• den varme bageplade.
  8. Bagepladen sættes tilbage i den varme ovn.
  9. Brug forst√łveren til at spr√łjte rigeligt med vand ind i ovnen, s√• der dannes damp.
  10. Luk straks lågen til ovnen.
  11. Lad br√łdet bage i 25 minutter (det afh√¶nger af din ovn). Vend bagepladen et par gange undervejs, s√• du sikrer dig, at br√łdet f√•r en ensartet afbagning. Du kan sagtens skrue lidt ned for ovnen de sidste 10 minutters tid, hvis du synes, at br√łdet begynder at tage for meget farve.
  12. Tag det f√¶rdigbagte br√łd ud af ovnen.
  13. Stil det til afk√łling i en halv times tid, og placeret p√• en rist,¬†s√• de ikke danner kondens under sig - ellers bliver br√łdet bl√łdt i bunden.
  14. Br√łdet er nu klar til at blive sk√•ret ud og serveret. Velbekomme!

Surdejsbr√łd

Surdejsbr√łd


 

Med hævekurv:

  1. Drys h√¶vekurven med mel, s√• br√łdet ikke kommer til at h√¶nge fast i kurven.
  2. L√¶g br√łdet over i h√¶vekurven.
  3. Lad det efterhæve i 30-40 minutter.
  4. Sæt i mellemtiden en bageplade (den tykkeste, du har til din rådighed) midt i den kolde ovn.
  5. Find en forst√łver og fyld den med vand.
  6. Tænd for ovnen på 220 grader varmluft.
  7. Når ovnen er varm, tages den varme bageplade ud af ovnen.
  8. Tag fat i den ene ende af bagepapiret med br√łdene og hiv det over p√• den varme bageplade.
  9. Bagepladen sættes tilbage i den varme ovn.
  10. Brug forst√łveren til at spr√łjte rigeligt med vand ind i ovnen, s√• der dannes damp.
  11. Luk straks lågen til ovnen.
  12. Lad br√łdet bage i 30 minutter (det afh√¶nger af din ovn). Vend bagepladen et par gange undervejs, s√• du sikrer dig, at br√łdet f√•r en ensartet afbagning. Du kan sagtens skrue lidt ned for ovnen de sidste 10 minutters tid, hvis du synes, at br√łdet begynder at tage for meget farve.
  13. Tag det f√¶rdigbagte br√łd ud af ovnen.
  14. Stil det til afk√łling i en halv times tid, og placeret p√• en rist,¬†s√• de ikke danner kondens under sig - ellers bliver br√łdet bl√łdt i bunden.
  15. Br√łdet er nu klar til at blive sk√•ret ud og serveret. Velbekomme!

Surdejsbr√łd

Surdejsbr√łd


 

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Br√łdbagning
Artikel
Thomas
Gær og bagning
Artikel
Redaktion
Surdej
Opskrift
Anette
Surdej
Opskrift
Anette
Hvedesurdejsbr√łd
Opskrift
Anette
Surdejsbr√łd
Opskrift
Anette
Surdejsbr√łd
Opskrift
Anette