fbpx 🍞Surdejsbrød | opskrifter | GastroFun.dk

Surdejsbrød

Surdejsbrød
Beskrivelse

Surdejsbrød er den ultimative måde at imponere familien omkring morgenbordet! Brødet bliver både saftigt og sprødt, og ja, bevares, det er lidt et projekt, men det er virkelig det værd.

Dels fordi det er lidt hyggeligt, dels fordi resultatet er et SÅÅÅ lækkert stykke surdejsbrød med en luftig, saftig krumme og en virkelig sprød, tynd skorpe. Uha, det er altså noget der du'r sådan en weekendmorgen, hvor der skal hygges lidt ekstra omkring morgenmaden!

Hjemmelavet surdejsbrød betyder selvfølgelig hjemmelavet surdej.

- og at lave sin egen surdej er lidt ligesom at få et nyt barn ind i hjemmet: Én ting er nemlig at røre dejen sammen til at begynde med, en anden ting er, at den efterfølgende skal passes og "fodres" - til evig tid! Eller, i hvert fald ligeså længe du gerne vil have en surdej til din rådighed 😉

Her får du hele vejledningen fra den spæde start på din surdej til dit færdige, nybagte brød. Du kan også læse denne guide til at opstarte og holde liv i din surdej.

Udbytte
1 surdejsbrød
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Hviletid
120 timer
Tid i alt
120 timer, 50 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Surdej)
60 g Tipo 00 (til dag 1)
50 g Rugmel (til dag 1)
300 g Vand (til dag 1)
10 g Tipo 00 (til dag 3)
8 g Rugmel (til dag 3)
30 g Vand (cirka 2 spiseskeer, til dag 3)
  Opskriftsgruppe (Surdejsbrød)
5 g Gær (frisk)
600 g Vand (koldt)
1 1⁄2 dl Surdej
800 g Tipo 00
100 g Rugmel
4 1⁄3 tsk Havsalt
28 g Olie
Vejledning

Surdej dag 1

Surdejen er en 5-dages proces, inden den er klar til brug, og det er virkelig et hyggeprojekt:

  1. Find et stort glas.
  2. Kom vand og mel i glasset.
  3. Rør det sammen med en ske, indtil massen er helt ensartet.
  4. Stil glasset på køkkenbordet - det skal ikke dækkes til, men sørg for at det står et sted, hvor det ikke kommer til at stå i solen i løbet af dagen.
  5. Lad dejen stå her og passe sig selv i et par dage. I løbet af de næste par dage holder du lidt øje med dejen, imens den hæver lidt op: Du skal ikke gøre noget ved den, medmindre der begynder at komme lidt mørk/brunlig væske ovenpå - i så fald, rører du lige lidt rundt i den. Fjern også eventuel "skorpe", der bliver dannet undervejs og rør i så fald lidt rundt i dejen bagefter.

 

Surdej dag 3

Din "baby" skal nu have noget føde!

  1. Tilføj mel og vand til dejen.
  2. Rør rundt i dejen, indtil den igen er helt glat og ensartet.
  3. Lad nu dejen stå og passe sig selv i yderligere et par dage. Processen kan være forskellig fra surdej til surdej, så det kan være, at den skal stå i længere tid, men det kan også være, at den skal stå i kortere tid. Dejen er klar, når den er begyndt at gære: Den gærer, når den 1) lugter af øl og 2) er begyndt at boble - derudover er du nødt til at smage på den, for den skal også smage surt. Når din dej opfylder alle tre krav, så har du en surdej, som er klar til brug!

Surdej

Brug din surdej med det samme eller opbevar den på køl under et låg - låget skal ikke slutte helt til, men bare ligge lidt løst ovenpå glasset.

 

Surdejsbrød

Du bestemmer selv, om du vil ælte dejen på køkkenbordet ved håndkraft, eller om du vil bruge en røremaskine. Jeg selv brugte en røremaskine, fordi det er nemmere og hurtigere - og så er man vel bageentusiast 😎

  1. Tag din røreskål og hæld det kolde vand heri.
  2. Kom gæren i vandet og rør det ud med en ske.
  3. Tilføj nu surdej, tipo 00, rugmel og salt.
  4. Lad det køre i røremaskinen i 10 minutters tid, indtil dejen begynder at slippe skålen (eller køkkenbordet, hvis du ælter den i hånden). Det tager lidt længere tid ved håndkraft.
  5. Find en ny skål.
  6. Smør indersiden af skålen med olie.
  7. Kom dejen over i skålen.
  8. Tag et stykke husholdningsfilm og dæk skålen til.
  9. Sæt dejen på køl til næste dag.

 

Bagning af dit surdejsbrød

Når dejen til dit surdejsbrød har stået natten over, er den nu koldhævet, og du er klar til at gå videre i projekt "verdens-bedste-surdejsbrød":

  1. Tag den koldhævede dej ud af køleskabet.
  2. Drys bordpladen med mel og hæld dejen ud herpå.
  3. Del dejen i to lige store stykker brød, men pil så lidt ved dem som muligt, da du gerne vil undgå at trykke luften ud dejen.

Jeg har kun én hævekurv, så mine to brød blev bagt på lidt forskellige måder. Hvis du ikke bruger en hævekurv, følger du bare den ene metode, og bruger du en hævekurv, følger du den anden. Jeg gennemgår først metoden uden hævekurv, og derefter med.

 

Uden hævekurv:

  1. Læg brødet over på et stykke bagepapir.
  2. Lad det efterhæve i 30-40 minutter.
  3. Sæt i mellemtiden en bageplade (den tykkeste, du har til din rådighed) midt i den kolde ovn.
  4. Find en forstøver og fyld den med vand.
  5. Tænd for ovnen på 250 grader varmluft.
  6. Når ovnen er varm, tages den varme bageplade ud af ovnen.
  7. Tag fat i den ene ende af bagepapiret med brødene og hiv det over på den varme bageplade.
  8. Bagepladen sættes tilbage i den varme ovn.
  9. Brug forstøveren til at sprøjte rigeligt med vand ind i ovnen, så der dannes damp.
  10. Luk straks lågen til ovnen.
  11. Lad brødet bage i 25 minutter (det afhænger af din ovn). Vend bagepladen et par gange undervejs, så du sikrer dig, at brødet får en ensartet afbagning. Du kan sagtens skrue lidt ned for ovnen de sidste 10 minutters tid, hvis du synes, at brødet begynder at tage for meget farve.
  12. Tag det færdigbagte brød ud af ovnen.
  13. Stil det til afkøling i en halv times tid, og placeret på en rist, så de ikke danner kondens under sig - ellers bliver brødet blødt i bunden.
  14. Brødet er nu klar til at blive skåret ud og serveret. Velbekomme!

Surdejsbrød

Surdejsbrød


 

Med hævekurv:

  1. Drys hævekurven med mel, så brødet ikke kommer til at hænge fast i kurven.
  2. Læg brødet over i hævekurven.
  3. Lad det efterhæve i 30-40 minutter.
  4. Sæt i mellemtiden en bageplade (den tykkeste, du har til din rådighed) midt i den kolde ovn.
  5. Find en forstøver og fyld den med vand.
  6. Tænd for ovnen på 220 grader varmluft.
  7. Når ovnen er varm, tages den varme bageplade ud af ovnen.
  8. Tag fat i den ene ende af bagepapiret med brødene og hiv det over på den varme bageplade.
  9. Bagepladen sættes tilbage i den varme ovn.
  10. Brug forstøveren til at sprøjte rigeligt med vand ind i ovnen, så der dannes damp.
  11. Luk straks lågen til ovnen.
  12. Lad brødet bage i 30 minutter (det afhænger af din ovn). Vend bagepladen et par gange undervejs, så du sikrer dig, at brødet får en ensartet afbagning. Du kan sagtens skrue lidt ned for ovnen de sidste 10 minutters tid, hvis du synes, at brødet begynder at tage for meget farve.
  13. Tag det færdigbagte brød ud af ovnen.
  14. Stil det til afkøling i en halv times tid, og placeret på en rist, så de ikke danner kondens under sig - ellers bliver brødet blødt i bunden.
  15. Brødet er nu klar til at blive skåret ud og serveret. Velbekomme!

Surdejsbrød

Surdejsbrød


 

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Brødbagning
Artikel
Thomas
Gær og bagning
Artikel
Redaktion
Surdej
Opskrift
Anette
Surdej
Opskrift
Anette
Hvedesurdejsbrød
Opskrift
Anette
Surdejsbrød
Opskrift
Anette
Surdejsbrød
Opskrift
Anette