Søtunge med klassisk sovs

Søtunge med klassisk sovs
Beskrivelse

Dampet søtunge på et leje af gulerod og løg kogt i fond.
Sovsen er nedkogt fiskefond med fløde. Retten er velsmagende og let at lave.

Vi har fået den dygtige madblogger Erland Hansen fra Fjordrejen.dk til at skrive denne ret til os. 

Udbytte
4 Portioner
Foreberedelsestid
10 minutter
Tilberedelsestid
40 minutter
Tid i alt
50 minutter
Ingredienser
4 Søtungefilet (8 hvis det er til en hovedret)
1 dl Hvidvin
1⁄2 dl Fiskefond
1⁄2 kg Fiskeskrog (Fra en hvid fisk, f.eks. fra hvid fisk – rødspætte, pighvar, søtunge.)
  Krydderurter (Persille og Laurbærblade)
3 dl Hvidvin
1 fed Hvidløg
2 Løg (Bananskalotteløg)
1⁄4 l Fløde
  Purløg (Til pynt)
Tekst fortsætter under anbefalinger
Vejledning

Søtungefilet

Drys fileterne med salt/sukker og sæt dem på køl mindst 1 time.
Kom fileterne i et ildfast fad og kom et lille glas hvidvin ved.
Kom det i ovnen ved 150 grader i cirka 5-7 minutter, til fisken er lun i centrum (tjek evt. med kødnål).
Dryp med citronsaft.

 

Gulerod og løg

Skær gulerødderne i små tern og løget i tynde ringe.
Kog dem al dente i 1/2 dl fond.

 

Fiskefond

Skyl benene og fjern blodet fra skroget..
Kom alt op i en gryde og spæd evt. med vand i så det dækker. 
Men bedst hvis man kan komme så lidt vand i som muligt da det senere skal koges ned (dvs. noget af vandet væk igen).
Kog det op og begynd at fjerne det skum der dannes på overfladen (protein med urenheder).

Lad det simre 20 minutter og sluk. Lad det stå yderligere 10 minutter inden man sigter det.Kog nu ned til ca. 1/3 så er den klar til at blive brugt eller fryses til en anden god gang. 
 

Sovsen

Brug samme mængde fløde som du har tilbage af fiskefond og kog det yderligere ind.
Smag til med salt/peber.

 

Servering

Kom løg/gulerod i en varm dyb tallerken og fisken oven på.
Kom sovs oven på og drys med hakket purløg.

Søtunge

Noter

Fiskefonden kan holde 2-3 måneder i fryseren.

Fond af f.eks. laks kan gå hen og blive bitter, så brug hvid fisk.

Kategori
Sværhedsgrad
Sociale medier