Rugbrød med brown ale

Rugbrød med brown ale
Sidst ændret:
Tirsdag den 12. januar, 2021 - 12:59
Beskrivelse

Rugbrød skal bare være hjemmelavet. Der er bestemt ingen diskussion, hvis du spørger os. Hjemmelavet rugbrød smager meget bedre end det færdigkøbte, både fordi selve smagen er bedre, og fordi intet kan måle sig med konsistensen af et friskbagt rugbrød.

Rugbrød skal naturligvis laves med en god surdej for at få den helt rigtige rugbrødssma. Når man kommer en god øl i dejen giver det desuden en virkelig god dybde til brødet.

Dette er en virkelig skøn opskrift på et surdejsrugbrød med brown ale. 

Vi har fået opskriften fra bogen: "Øl og mad", hvor forfatterne siger følgende omkring opskriften:

"RUGBRØD ER ET STÆRKT ELEMENT i nordisk madkultur – på samme måde som øl er det. Det er måske derfor, at det er blevet indtaget sammen i århundreder.

Men øl kan også bruges i rugbrødet, og her kan man påvirke smagen med den øltype, man vælger at bruge.

I dette tilfælde går vi efter en sød og mørk smag."

Sværhedsgrad
Udbytte
1 stort rugbrød
Forberedelsestid
12 timer, 30 minutter
Tilberedelsestid
1 time, 15 minutter
Tid i alt
13 timer, 45 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Surdej, 1. skridt)
2 dl Øl (Brown ale)
200 g Rugmel (Groft. Gerne stenformalet)
  Opskriftsgruppe (Surdej, 2. skridt)
6 dl Øl (Brown ale)
2 dl Vand (Lunkent)
15 g Salt
600 g Rugmel (Groft. Gerne stenformalet)
400 g Rugkerner (Knækkede)
  Smør (Lidt. Til brødformen)
Vejledning

Rør mælk, øl og mel sammen, og dæk skålen med film.

Lad dejen stå i 3 dage ved stuetemperatur, ca. 23-25°C.

Når tiden er gået, skal der gerne være små bobler i dejen.

 

Kom alle ingredienserne inklusive surdejen i en skål, og rør det godt sammen til en ensartet og lind masse.

Dejen er for tynd til, at den kan håndæltes, så rør den med en trægrydeske eller på en røremaskine.

Tag gerne 500 g surdej fra, til næste gang der skal bages rugbrød.

I så fald: Kom surdejen i en lufttæt plastikboks, og sæt den i køleskab. Den kan snildt holde sig i en måned.

 

Kom dejen i en smurt 3 liters brødform eller to mindre, og dæk med film eller et rent viskestykke.

Lad derefter brødet hæve i minimum 12 timer, til det er hævet op til kanten.

Måske tager det endnu længere tid, helt op til et døgn.

Specielt første gang man bruger surdejen, kan det tage længere tid, før den er aktiv nok.

 

Bag brødet ved 180°C i 75 minutter.

Tag det ud af formen, og lad det køle af på en bagerist, inden det skæres.

Kilde

Vi har fået opskriften fra bogen: "Øl og mad"

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier

Kommentarer

Hejsa, har fulgt opskrift til punkt og prikke, har nu været i forme min 12 timer og der er ikke sket noget....skal jeg vente lidt endnu, kan de overhovedet bages hvis de slet ik hæver? 
 

Tina 

surdejs novice 

man, 03/08/2020 - 09:27 Permalink