fbpx Østers | opskrifter | GastroFun.dk

Østers

Østers
Beskrivelse

Østers er en vaskeægte luksusspise - men det er de færreste, der kaster sig ud i tilberede dem selv. Det er en skam! Alt du skal bruge er friske østers og en god østerskniv til at åbne dem. 

Østers er et skaldyr med en kraftig, bladlignende struktur. Bag skallen gemmer dig sig en herlig mundfuld af frisk skaldyr, der smager mineralsk, ren og naturligt salt. Der findes mange forskellige typer af østers, men herhjemme nyder vi typisk to forskellige. Den invasive stillehavsøsters (Crassostrea Gigas), som har en dyb skal og den europæiske østers (Ostrea Edulis), som har en mere flad skal. Den europæiske østers kender vi i Danmark som Limfjordsøsters, hvor den lever i kølige vandtemperaturer, hvilket gør at Limfjordsøsters vokser langsommere - tilgengæld får de en dybere og mere fyldig smag. Østers kan spises året rundt, men er bedst om vinteren, hvorfor de egner sig særdeles godt til nytårsmenuen.  

Østers kan spises rå blot med et strejf af citron og finthakket skallotteløg - men er du ikke til den friske smag af hav, så kan de også tilberedes nænsomt. Østerskødet er meget delikat, hvorfor tilberedningsmetoden skal vælges med omhu. De kan både gartineres, porcheres og grilles. Det gælder om at give den friske østers et kort varmechok eller tilberede den ved lav, lav varme.

Tjek altid dine østers:
Er skallen beskadiget, skal den kasseres. Er skallen åben, og lukker den sig ikke, når du banker forsigtigt på den, er den død og skal kasseres. Friske østers skal lugte af frisk hav, når du åbner dem - ikke af fisk og havn. Varmebehandles østers, skal skallen åbne sig. 

Herunder får du en udførlig guide til, hvordan du åbner en østers, og et par smagsgivere, der går godt til østers.

God fornøjelse!

Udbytte
2 Portioner
Foreberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
5 minutter
Tid i alt
20 minutter
Ingredienser
4 Østers (Frisk)
Vejledning

Sådan åbner du en østers

Den dybe ende skal vende nedad, når man åbner en østers. Det er den skål, du skal servere østersen i. 

Hold din østers i et rent viskestykke, så du beskytter den hånd, der holder skallen.

Stik kniven ind ved "hængslet" i bunden, og pres nedad indtil du kan mærke, at lukkemusklen løsnes. Før nu kniven hele vejen rundt mellem de to skaller. Pas på med at beskadige skallen.

Skær østersen fri fra den øverste skal, hvor musklen sidder hæftet fast. Skrab den ned i underskallen, altså den dybe skal. Sørg for, at der stadig er lidt væske ved østersmusklen, det er en del af smagen.

Rens østersen for løse skaller. 

Sådan fortsætter du med alle 4.
 

Når du har åbnet, renset og klargjort dine østers, kan du vælge at spise dem, som de er, eller give dem lidt smag som følgende:

1. Citronsaft, finthakket skallotteløg og knust sort peber - evt. lidt frisk estragon.

2. Dildolie, fine tern af agurk og sennepskarse.

3. Balsamicoeddike, fine æbletern og knust sort peber. 

Kategori
Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Skaldyr - guide og opskrifter
Artikel
Redaktion
Skaldyrsrisotto
Opskrift
Anette
Skaldyrsolie
Opskrift
Per Asmussen