fbpx ✅Kogt Hamburgerryg | opskrifter | GastroFun.dk

Kogt Hamburgerryg

Kogt Hamburgerryg
Underrubrik
Serveret med grønlangkål, hvide- og brunede kartofler
Sidst ændret:
Tirsdag den 27. oktober, 2020 - 08:13
Beskrivelse

Kogt hamburgerryg er en sand klassiker, der hører til på mange traditionsrige borde - lige fra julefrokosten, menukortet til et typisk buffetbord. Men som det ofte er med klassikere, så er der delte meninger om, hvordan denne ret bør tilberedes - og ikke mindst hvad der skal serveres til som tilbehør. 

I det sønderjyske er der tradition for, at hamburgerryg serveres med grønlangkål og brunede kartofler. Denne ret fås gerne en nytårsaften men lige så gerne på en dag, hvor familien er samlet. Er du ikke i humør til grønlangkål, så kan den nemt skiftes ud med en frisk salat.

God fornøjelse og velbekomme!

Sværhedsgrad
Udbytte
4 personer
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
45 minutter
Tid i alt
1 time
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Grønlangkål)
250 g Hvidkål
500 g Grønkål
100 g Smør
1 dl Fløde
  Krydderier ((Smag til med sennep, salt, peber og kogevand fra f.eks. hamburgerryg))
  Opskriftsgruppe (Hvide kartofler)
500 g Kartofler
  Salt
  Opskriftsgruppe (Brunede kartofler)
500 g Kartofler (Små (brug ikke glaskartofler))
  Salt
  dl Sukker
1 tsk Vand
15 g Smør
  Opskriftsgruppe (Hamburgerryg)
Vejledning

Sønderjysk grønlangkål

Hak grønkålet og hvidkålet i små stykker og steg/kog det i smørret i et par minutter i en tykbundet gryde.

Tilsæt derefter fløden og 2 dl. af kogevand fra f.eks. hamburgerryg. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt de moste (og kogte) kartofler og lad det stå i et par minutter på et mellemvarmt blus.

Smag retten til herefter med salt, peber og sennep og den er klar.

 

Hvide Kartofler

Skræl kartoflerne og kog dem i vand med salt i ca. 20 minutter. Hvis du stikker i kartoflerne med en skarp kniv, så skal de falde af når du løfter kniven.

 

Brunede Kartofler

Kog de små kartofler i saltet vand i 7 minutter og sluk for blusset. Lad dem stå og trække et par minutter i vandet derefter.

Pil skrællet og tør dem godt af og lad dem køle lidt ned.

Find en stor, tykbundet pande og hæld sukkeret på. Tænd for panden på middel varme og sukkeret skal være smeltet før du må røre i det - det kræver lidt tålmodighed. 

Tilsæt vandet og lad det bruse. Tilsæt derefter smørret og igen lad det bruse.

Tilsæt nu kartoflerne og husk at sukkermassen skal boble omkring kartoflerne.

Efter et par minutter skal de vendes og igen et par minutter senere.

Kartoflerne skal have taget farve hele vejen rundt før de er som de skal være.

 

Hamburgerryg

Kom kødet i en gryde med kogende vand. Det skal kun lige dække det.

Når vandet igen koger, skal skummet i vandet skummes af og der skal lægges et låg på.

Kog hamburgerryggen ved lav varme cirka 45 minutter (bruger du et stegetermometer skal centrumtemperaturen være 60 grader).

Tag gryden væk fra pladen og lad hamburgerryggen stå i kogevandet i cirka 20 minutter.  Kogevandet kan bruges til hhv. grønlangkålen og sovsen.

Tag hamburgerryggen op og fjern nettet.

Skær hamburgerryggen i tynde skiver, men lad vær med at skære det hele. Hvis der er rester tilbage af stegen, kan det vakuumpakkes og fryses ned straks. Det kan genvarmes i sous vide/vandbad til en anden dags aftensmåltid.

Hamburgerryg

Noter

Du kan med fordel have kogt og pillet kartoflerne til de brunede kartofler dagen inden. 

Læs også
Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier

Kommentarer

Hvad anbefales der af tid/temp. for at genvarme i sous vide ?

(Der er jo en ret perfekt løsning når man bor selv og ikke kan spise 1,5kg kød på en gang)

På forhånd tak 

søn, 28/07/2019 - 16:46 Permalink

Hej,

Enig - sous vide er en super måde at genvarme på :-)

Afhængig af størrelsen så vil jeg sige 30-45 minutter ved 60 grader.

Som med al genopvarmning er det vigtigt at du får kølet kødet ned hurtigt efter at det er tilberedt. 
Jeg gør typisk det at jeg skærer det kød fra jeg ikke skal spise og vakuumpakker det med det samme og lægger det i fryseren, så det køles ned hurtigst muligt.
Mvh
Per

ons, 31/07/2019 - 09:07 Permalink