ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Hjemmelavet kryddersmør til grillmaden

CASPER SOBCZYK | 24. juni 2020

Grillsæsonen er for alvor skudt i gang, og vi kan endelig rykke aftensmåltidet ud under åben himmel. Det kalder på klassiske grillretter som grillede majskolber, bøffer med hvidløg og krydderurter samt pølser med sprød skorpe. Og netop den klassiske grillmad kan få en endnu bedre og mere rig smag ved at blive kombineret med hjemmelavet kryddersmør. 

Jeg mener, at smør er en fantastisk råvare – især i kombination med lækre smagsgivere, som du kan tilpasse helt efter dine egne smagsløg. 

”Smør er en god smagsforstærker, og smørrets runde og afbalancerede smag passer perfekt til den røgede smag af grillmad. For at give retterne et anderledes smagsindtryk kan man med fordel blande nogle lækre krydderier i sit smør. Det giver maden personlighed. Og har man ingredienserne i huset, kan det laves på to minutter.” 

 

Disse krydderier passer bedst til din grillmad 

Der er mange grillfavoritter rundt omkring i det danske sommerland. Og selvom de fleste typer kryddersmør passer til al mad, er der ifølge smørkokken nogle kombinationer, der fungerer særligt godt sammen. 
Det er en god idé at bruge friske, citrusbaserede smage til fisk og sommerens milde grøntsager. Det kan fx være lime, persille eller dild, mens de mere grove krydderurter som timian og rosmarin passer godt til kød.
Generelt er det vigtigt, at vi tager os den frihed at lege med maden. Der findes uendeligt mange smagskombinationer, så brug gerne lidt tid på at teste forskellige krydderier med små portioner smør. Måske opdager du helt nye smage, der passer perfekt til netop dine smagsløg. Personligt er jeg lige begyndt at lege med kombinationen af appelsin og safran. Det giver smørret en frisk smag og en flot, gul farve og passer godt til fisk.” 

Casper Sobzcyk


Hjemmelavet kryddersmør til grillmaden

No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: casper sobczyk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

  • 1 package Smør
  • 1 bunch Persille
  • 1 stk. Skalotteløg
  • 2 clove Hvidløg
  • 1 stk. Citron
  • 20 gram Rosa peberkorn
  • 10 gram Røget paprika

Sådan gør du

  • 1. Tag en pakke smør ud af køleskabet i god tid, så det bliver blødt
    2. Hak 1 bundt persille, 1 skalotteløg og 2 fed hvidløg
    3. Riv skallen fra 1 citron på et fint rivejern og bland alle ingredienserne sammen med dit smør i en skål
    4. Tilsæt 20 g rosapeber og 10 g røget paprika til din smørblanding
    5. Sæt din blanding på køl (evt. rullet ind i bagepapir) i 10 minutter. Dit kryddersmør er nu klar til servering

Noter

Mine bedste tips til kryddersmør i grillsæsonen:
• Brun dit smør på grillen 
Brunet smør giver en lækker, karamelliseret smag, der passer rigtig godt til fx grillet fisk. Du kan med fordel smelte fx timiansmør i en lille gryde i hjørnet af grillen, så smørret er let at komme til. Bruger du grillen til at opvarme dit smør, er det dog vigtigt, at du holder øje med, at smørret ikke koger, men at det blot smelter stille og roligt. 
 
• Pensel med urter 
Pensl din grillmad med smør med et bundt af rosmarin eller timian, når du vender det på grillen. Det giver en intens smag af krydderurter. 
 
• Leg med farver 
Det skal være sjovt at lave mad. Og en god måde at få dit kryddersmør til at se ekstra spændende ud er at give smørret en ny farve. Det kan du fx gøre ved at putte smør og spinat ned i en stavblender. Spinat afgiver farve men ikke smag, så på den måde får smørret en sjov, grøn farve, uden at det påvirker smagen. 


Om forfatteren


Kok

Video kredit: Arla.

Følg mig på Instagram her.