fbpx 🍲Gullash | opskrifter | GastroFun.dk

Gullash

Gullash
Sidst ændret:
Onsdag den 30. oktober, 2019 - 12:36
Beskrivelse

Dejlig og lækker simreret. Min gullash er lavet er i stegeso ved lav varme over lang tid.

Kødet jeg brugte til denne dejlige ret var krogmodnet tykkam, hvilket kun var med til at give en dybere smag til retten.

Sværhedsgrad
Udbytte
12 Portioner
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
2 timer
Tid i alt
2 timer, 20 minutter
Ingredienser
1200 g Oksetykkam (Skært oksekød i strimler eller tern. F.eks. fra tykkam, bov eller lignende)
  Ghee (Kan erstattes af smør eller olie)
  Salt (Fra kværn)
  Peber (Fra kværn)
1 Porre (Eller 2 hvis de er små)
2 Gulerødder (Store)
2 Løg
3 fed Hvidløg
4 spsk Tomatpure
4 spsk Paprika
2 dl Hvidvin
8 dl Oksefond
1 spsk Balsamico
1 spsk Citronsaft
50 g Smør
6 spsk Hvedemel
2 dl Fløde
Vejledning

En af de vigtigste smagsgivere i denne ret er stegeskorpe inden kødet skal simre.

Til det formål bruger jeg ghee (smørolie), da det kan tåle højere varme end smør.  

Det er vigtigt at kødet ikke tages direkte fra køleskabet og en tur på panden, da den store temperaturforskel vil få kødet til at "koge" i stedet for at stege. Det er også grunden til at jeg aldrig steger mere end cirka 400 gram kød ad gangen på en pande, da for meget kød vil også få temperaturen til at falde.

Brun derfor kødet af i 3 etaper ved høj varme i stedet for det hele på en gang.

Når kødet er brunet af, lægges det i stegesoen og krydres med salt og peber.

Mens kødet brunes, skæres gulerødder, knoldselleri, porrer, løg og hvidløg i mindre stykker.

Når al kødet er taget af panden, kommes ghee/smør på panden sammen med tomatpure og paprika.

Lad det få en smule farve og tilsæt selleri, gulerødder, løg, hvidløg og porre.

Steg dem ved middel varme i 5 minutter, de behøver ikke at tage farve.

Kom al pandens indhold i din stegeso. Brug gerne en dejskraber, så du får alt med.

Tilsæt vin og fond. Al kødet skal være dækket til, så det kan sagtens være at du skal bruge lidt mere.

Kom balsamico eddike og citronsaft i og sæt låget på.

Sæt stegesoen i ovnen ved 150 grader.

Retten skal minimum have 1,5 time, men har du god tid, så giv den gerne længere. Jeg gav den 4 timer i ovnen.

Når det tages ud af ovnen, så er din gullash klar. Den er dog til den tynde side, så jeg foretrækker at jævne den inden servering.

Det kan gøres ved at komme med en meljævning i eller lave en opbagt sovs. Jeg foretrækker det sidste.

Find en stor gryde og smelt smørret ved middelhøj varme (10 ud af 14 på mit komfur).

Kom melet i under piskning og når du har en smør/melbolle, tilsæt væsken fra stegesoen lidt ad gangen. Jeg bruger typisk en decilitermål og kommer 2 i ad gangen.

Fortsæt piskningen så du undgår klumper og tilsæt løbende 2 dl fra stegesoen. 

Kom fløde i og smag til med salt, peber, citronsaft, eddike og sukker.

Skær peberfrugten i mindre stykker og kom den i sovsen, så den lige får varme i et par minutter. Det giver lidt bid til retten.

Til sidst tilsættes kød, løg og gulerødder fra stegesoen til sovsen, eller hæld sovsen tilbage i stegesoen henover kødet og grøntsagerne.

Jeg foretrækker at komme det i gryden, da jeg typisk kasserer porrer og knoldselleri, da de bliver lidt for smattet til min smag efter så lang tid i stegesoen.

Server enten kartoffelmos eller kogte ris til samt noget syltet. Det kunne være syltede rødløg syltede rødbeder eller løgmarmelade (som jeg serverede til). 

Gullash

Gullash

Kategori

Hvordan kan du så komme i gang med dry aging?



Vi har disse artikler, der kan hjælpe dig igennem at finde det rette modningsskab eller metode til at komme i gang selv hjemme i privaten:

- Modningsskabsguide

- Dry aging metoder

•    Læs flere artikler/opskrifter omkring dry aging her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere, dry-aging poser eller andet du skal bruge til at komme i gang, så anbefaler vi disse sider:

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Gullashsuppe
Opskrift
Per Asmussen
Den bedste gullasch
Opskrift
Henriette Kristiansen
Boeuf Daube one-pot
Opskrift
Per Asmussen