fbpx Grydebrød med fuldkorn ⚶ Find opskriften hos Gastrofun

Grydebrød med fuldkorn

Grydebrød med fuldkorn
Underrubrik
- nemt, genialt & sprødt
Sidst ændret:
Tirsdag den 23. juni, 2020 - 11:53
Beskrivelse

Grydebrødet er et saftigt og knasende brød, der for alvor blev verdensberømt, da den amerikanske bager Jim Lahey præsenterede brødet som det ”æltefrie brød”. I et videoindslag fra 2006 med New York Times, forklarede den excentriske bager, at opskriften var så let, at selv en fireårig kunne lave brødet.

Et grydebrød er såmænd lige så simpelt som det lyder: Et brød bagt i en gryde. Den tildækkede grydes fugtbevarende egenskaber laver et bagemiljø, der minder om det, der er i bagerens professionelle dampovn. Resultatet af et grydebrød er derfor også en sprød skorpe og en saftig krumme, som minder om det rustikke bagerbrød.

Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt, at en bager fra den amerikanske Østkyst i 2006 med et enkelt slag i bolledejen har opfundet et brød, der kan byde bagerens bagværk op til dans og samtidig være så let at lave, at selv de mindste i familien kan være med. Her ca. 14 år efter grydebrødets gennembrud, må jeg bare konstatere, at grydebrødet er genialt, sprødt og nemt.

Grydebrødet er siden sit danske gennembrud i slut-00’erne blevet lavet i mange forskellige støbejernsgryder med mange forskellige meltyper. Jeg vil i denne version af det enkle bagværk bage grydebrødet på 75% fuldkorn, så jeg får kim- og skaldelenes smags- og fugtgivende kvaliteter med. Det trækker selvfølgelig heller ikke ned, at fuldkorn indeholder mange kostfibre, vitaminer og mineraler.

Grydebrødet gør sig specielt godt på morgenbordet i weekenden, hvor den efter en lang nat i køleskabet og lidt ”morgenhævning” er super let at bage og spise sammen med en skive ost og lidt juice.

Du kan bage brødet i diverse støbejernsgryder, men husk at afmontere grydeknoppen, hvis den ikke er lavet af metal!

Sværhedsgrad
Udbytte
1
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
45 minutter
Hviletid
20 minutter
Tid i alt
1 time, 25 minutter
Ingredienser
250 g Hvedemel
250 g Rugmel
6 dl Vand
9 g Salt
5 g Gær
Vejledning
  1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt efterfølgende de resterende ingredienser (hold 50 gram fuldkornshvedemel tilbage).
  2. Rør dejen indtil alle ingredienserne samler sig og dæk skålen med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde og lad den hæve 16-18 timer.
  3. Vend dejen ud på et meldrysset bord efter endt hævetid og fold den om sig selv et par gange.
  4. Kom den op i skålen igen og lad den hæve yderligere 2 timer et lunt sted.
  5. Tænd ovnen på 250°C og stil en tykbundet gryde med låg (ca. 26cm i diameter) derind.
  6. Når ovnen er varm og dejen hævet færdigt, vendes dejen forsigtigt ned i gryden, låget kommes på og stilles ind i ovnen igen.
  7. Bag først 30 minutter med låget på og efterfølgende 15 minutter med låget af.
  8. Lad brødet køle af mindst 1 time efter bagningen.
Kilde

Jeg har fundet opskriften på grydebrød med fuldkorn hos Fuldkornspartnerskabet. 

Jeg tydeliggør derfor lige, at der er tale om et sponsereret indlæg  

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

 

Sociale medier