fbpx ūü¶ĎGrillet bl√¶ksprutte | opskrifter | GastroFun.dk

Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte
Beskrivelse

Bl√¶ksprutten skal ind i de danske k√łkkener!

Bl√¶ksprutte er ikke det, vi danskere st√•r forrest i k√łen for at f√• med hjem p√• k√łkkenbordet. Desv√¶rre! Bl√¶ksprutte er nemlig en afsindigt l√¶kker spise, der ikke blot er let¬†at tilberede, men ogs√• n√¶ringsrig¬†og b√¶redygtig.

Denne grillede blæksprutte var simpelthen så lækker og velsmagende, og konsistensen mindede lidt om rejer eller hummer - ikke det mindste blævret eller "gummiagtig"!

Grillet blæksprutte

I Danmark har vi mere end tyve forskellige arter af blæksprutter, og periodevis kan findes yderligere tyve arter. De danske fiskere anser dog blæksprutten som bifangst, der blot skal eksporteres til landene i middelhavsområdet - derfor er det heller ikke en råvare, du typisk finder hos fiskemanden.

 

Delikatesse eller s√łuhyre?

Bl√¶ksprutten er jo en noget sagnomspunden og mystificeret st√łrrelse, der ofte tager form som¬†et frygtindgydende og k√¶mpe¬†s√łuhyre, hvis eneste form√•l i livet er at overfalde og s√¶nke skibe.

Alligevel er bl√¶ksprutte en helt almindelig del af flere madkulturer: B√•de i middelhavsomr√•det og i flere asiatiske k√łkkener, er bl√¶ksprutten en g√¶ngs delikatesse.

- og nu er det på tide at slå et slag for blæksprutten.

Okay, indr√łmmet: Bl√¶ksprutte var ikke lige det, der stod p√• min indk√łbsseddel. Hverken den dag eller nogen anden dag forinden. Jeg har imidlertid et supergodt forhold til min lokale fiskemand, og det er faktisk lige f√łr, jeg vil p√•st√•, at jeg stoler blindt p√• ham.

Det er jo det fantastiske ved fagfolk: De ved virkelig, hvad de snakker om! S√• da han sagde "Per, jeg har noget, du bare¬†skal pr√łve", var jeg allerede ved at finde dankortet frem.

Ottearmet blæksprutte. Nå!

Den var faktisk allerede b√•de ordnet og kogt p√• forh√•nd. Jeg ved, at ottearmet bl√¶ksprutte skal m√łrnes godt for at blive god, og tager du en tur til Middelhavet, vil du faktisk have muligheden for at opleve de lokale st√• og banke bl√¶kstrutterne m√łre mod klipperne - jo, den er skam god nok!

Om kogningen har nogen forbindelse til m√łrningsprocessen, ved jeg ikke, men det lettede alt andet lige noget af tilberedningen - de skulle nemlig bare lige hurtigt grilles!

 

Kogning af blæksprutte

Hvis du kommer hjem med rå blækspruttearme, er der dog ingen grund til panik. Herunder vejleder jeg dig også i at tilberede den helt rå blæksprutte.

Udbytte
2 Portioner
Forberedelsestid
1 minut
Tilberedelsestid
4 minutter
Tid i alt
5 minutter
Ingredienser
  Bl√¶ksprutte (2 arme)
  Olie (smagsneutral - til pensling)
  Flagesalt (til smag)
  Peber (fra kv√¶rn - til smag)
Vejledning

Kogning af blæksprutte

Er blækspruttearmene ikke kogt på forhånd? Så læs med her - og ellers springer du blot videre til næste punkt: Grillningen.

  1. Bring en gryde med vand i kog.
  2. Dyp bl√¶kspruttearmene i det kogende vand 3 gange. Det f√•r armene til at kr√łlle flot.
  3. Ved fjerde dyb lader du blækspruttearmene blive nede i vandet.
  4. Lad dem koge i 60-90 minutter indtil de er m√łre. Du kan tjekke m√łrheden ved at stikke i armene med spidsen af en kniv.
  5. L√łft de m√łre bl√¶kspruttearme op af vandet. Du bestemmer selv, om du vil skrabe det m√łrker√łde skind i bl√¶kspruttearmene, eller om du vil lade det sidde. Jeg lod det sidde, da det f√•r en sk√łn smag p√• grillen.

 

Grillet blæksprutte på grill

Er bl√¶kspruttearmene kogt p√• forh√•nd, g√•r du direkte i gang med at klarg√łre dem til grillen.

  1. Pensl blækspruttearmene med olie.
  2. Kom salt og peber på.
  3. Smid blæksprutterne på den brandvarme grill. Du kan naturligvis også komme dem på en grillpande. I så fald tænder du komfuret på fuldt blus.
  4. Grill blæksprutterne i to minutter på hver side. Har du ladet skindet sidde på blækspruttearmene, vil skindet blive lækkert branket på grillen.
  5. Tag de færdige blæksprutter af varmen.
  6. Servér straks. Velbekomme!
Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Skaldyr - guide og opskrifter
Artikel
Redaktion