fbpx 🦆Fyldt gås | opskrifter | GastroFun.dk

Fyldt gås

Fyldt gås
Underrubrik
Serveret med brunkartoffel og bagte æbler
Beskrivelse

Lækker opskrift på en ovnstegt gås, der serveres med brunkartoffel og bagte æbler.

Vi har den fra bogen: "KØD", hvor forfatterne siger følgende om opskriften:

"Siden Morten Bisps skjulested blev afsløret af de skræppende gæs, har vi hvert år straffet dem ved at æde dem til Mortens aften.

Godt nok er traditionen ved at svinge over mod den lidt billigere and, men der er stadig mange, der holder fast i traditionen. 

Gåsen er lidt mindre fed end anden, og derfor har den en tendens til at blive tør.

Men følger du opskriften her, får du et festmåltid som i gamle dage. 

Husk at have slagter-/kødsnor eller kødnåle ved hånden".

Udbytte
8 Portioner
Forberedelsestid
10 minutter
Tilberedelsestid
5 timer
Tid i alt
5 timer, 10 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Fyldt gås)
5 kg Gås (Økologisk)
1 Svinemørbrad (Afpudset)
  Æbler (3-4 stk. I tern)
50 g Tranebær
  Frisk timian (4 kviste)
1 pk Svesker (Uden sten)
  Salt
  Peber (Fra kværn)
  Vindruer (1 klase)
  Opskriftsgruppe (Brunkartofler)
2 kg Kartofler (Små runde)
3 dl Sukker
100 g Smør
  Opskriftsgruppe (Bagte æbler)
10 Æbler (Små pigeonæbler)
  Gele (Kan udelades)
Vejledning

Fyldt gås

Tag indmaden ud af gåsen, men gem den. 

Fjern de to fedtklumper, der sidder bagerst inde i gåsen, og skær dem i store tern. 

Hug eller skær vingespidserne og halsen fra.

Sammen med kråsen kan de evt. koges til fond.

Put svinemørbrad ind i ”halshullet”, og pak den ind i halsskindet.

Æbler, fedtklumper, tranebær, timian, svesker, lidt peber og salt samt druer blandes i en stor skål og fyldes ind i gåsen. 

Lever og hjerte placeres midt i fyldet, ca. midt i gåsen.

Gåsen kan evt. lukkes med kødnale eller slagter-/kodsnør, så fyldet ikke falder ud. 

Steg gåsen i en dyb bradepande ved 150 °C i 2 timer med ryggen opad. 

Vend den, hald skyen fra, og steg i yderligere 2 timer med brystet opad.

Tag stegen ud, og lad den hvile i 1/2 time, for den skæres ud i bryst, lår, overlår, vinge og mørbrad. 

Placer stykkerne pa en bageplade med skindet opad, og lun ved 200 °C i 10 minutter umiddelbart inden servering. 

Fyldet serveres pa et fad med kødstykkerne ovenpå.

Server evt. gåsen med brunkartofler og bagte æbler til. 

 

Brunkartoffel

Kog kartofler, pil skindet af, og lad dem afkøle. 
Kom sukker pa en pande, og tænd for middelvarme, lad sukkeret passe sig selv, til det er smeltet halvt, og kom smørret ved. 
Når det danner tynd karamel, kom kartoflerne på panden, og rør forsigtigt med en træske, og stænk med draber af vand.

 

Bagte æbler

Del æbler i halve, tag kernehuset ud, og bag dem i ovnen i de sidste 10 minutter for servering, evt. med lidt gele i midten.

Source

Vi har opskriften fra bogen: "KØD"

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion
Mortens Aften opskrifter
Artikel
Redaktion