fbpx ✅Fragilité🍰 | opskrifter | GastroFun.dk

Fragilité

Fragilité
Sidst ændret:
Mandag den 27. april, 2020 - 10:42
Beskrivelse

Fragilité er en virkelig lækker, gammel dansk kage, som blev opfundet af den danske bager Johannes Steen for små 100 år siden. Den er forsvundet lidt ud af bagerforretningerne de senere år (det er i hvert fald længe siden, jeg sidst har set en!), men jeg synes virkelig den trænger til en revival. 

Fragilité er en lagkage, som består af marengsbunde med hasselnødder eller mandler, også kendt som en dacquoise, og en solid smørcreme med kaffesmag. Hvordan Johannes Steen lavede sin, skal jeg ikke gøre mig klog på, men her får du i hvert fald mit bud  på en fragilité, og mon ikke jeg finder på et par udgaver mere på et tidspunkt, som viger lidt mere fra den oprindelige udgave. Idéerne vrimler allerede rundt i mit hoved.
 
Du kan vælge at give kagen et let rustikt udtryk, sådan som jeg har gjort, eller du kan give den et mere stramt udtryk ved at lave mere smørcreme og smøre kagen op. Du kan jo også bare lave én af hver - de skal nok blive spist! 

God fornøjelse  

Fragilité classic

Sværhedsgrad
Udbytte
1 kage
Forberedelsestid
1 time
Tilberedelsestid
3 timer
Hviletid
5 timer
Tid i alt
9 timer
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Bunde)
200 g Sukker
240 g æggehvider (8 stk.)
1 tsk Vinsten (cream of tartar)
100 g Sukker
3 g Salt
  Opskriftsgruppe (Smørcreme)
250 g Smør
30 g Nougat
1 dl Espresso (stærk)
Vejledning

Bunde

De kan med fordel laves dagen før.

1.    Hæld nødderne ud på en bageplade og bag dem i 12 minutter på næstøverste rille i ovnen ved 175 grader celsius.

2.    Tag dem ud af ovnen og smid dem i et dørslag og lad dem køle af.

3.    Rør rundt i nødderne med din hånd eller en ske for at løsne skallerne – der vil være nogle skaller, der sidder delvist fast, men det gør ikke noget.

4.    Kom nødderne ned i en foodprocessor sammen med 200 gram sukker og hak det til nødderne er findelt.

5.    Find røremaskinen frem og sæt piskeriset på.

6.    Hæld æggehviderne i skålen og pisk dem stive.

7.    Pisk nu videre og tilsæt en spsk. sukker ad gangen, indtil du har brugt det hele – sørg for at sukkeret bliver pisket ordentligt ind i æggehviderne mellem hver skefuld.

8.    Pisk til marengsen er blank og sej.

9.    Vend nu forsigtigt nødde-/sukkerblandingen i marengsen til det er jævnt fordelt.

10.    Tænd ovnen på 130 grader celsius varmluft.

11.     Find 3 bageplader og læg et stykke bagepapir på hver.

12.    Tegn en cirkel på ø24 cm på hvert bagepapir – brug en springform el.lign. som skabelon.

13.    Fordel marengsen jævnt på pladerne (hvis du har dårligt øjemål som jeg, så smid bagepladen op på din vægt. Der er cirka 3 x 245 gram). Du kan også fylde marengsen i en sprøjtepose uden tyl og fordele det som en spiral på bagepapiret.

14.    Bag bundene i ovnen 1 time, sluk så ovnen og lad bundene stå i ovnen yderligere 1-2 timer.

15.    Tag bundene ud og lad dem køle helt af på en rist inden du fjerner bagepapiret - hvis bundene er lidt seje, er det helt perfekt, da en fragilité gerne skal være lidt sej!

Fragilité classic

Fragilité classic

Fragilité classic

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

 

Sociale medier
Læs også
Vegansk fragilité
Opskrift
Thomas