fbpx ✅Artiskok med pisket citronsmør | opskrifter | GastroFun.dk

Artiskok med pisket citronsmør

Artiskok med pisket citronsmør
Beskrivelse

Smukke, dekorative og sindssygt velsmagende! Det er lige, hvad artiskokker er, og jeg er vild med at servere dem hele, fordi det netop ser brandgodt ud på tallerkenen.

Er man ikke tidligere blevet præsenteret for artiskokker i deres fulde form, som vorherre skabte dem, fristes man dog lidt til at undre sig over, hvordan hulen sådan en krabat nu lige gribes an.

Det er der nu ikke så mange ben i: Den hele artiskok spises, ved at man brækker et blad af ad gangen og spiser den tykkeste ende af bladet. Det er nemlig her, du finder kødet. Når du har spist alle bladene, vil det fantastiske artiskokhjerte være kommet til syne. Der sidder nogle små hår, der lige skal pilles/skrabes af, og så kan hjertet ellers nydes.

Artiskokken havde faktisk været brugt i Middelhavsområdet i adskillige hundrede år, inden den i 1500-tallet blev indført til Europa.

Engang (altså, nu snakker vi tilbage i 1600-tallet) var det faktisk kun mænd, der måtte spise artiskokker. Fjollet, ikk'? De mente simpelthen, at den gav manden mere seksuel magt! Måske det er grunden til, at den var en højtelsket spise blandt både fyrster, romere og herremænd.

Forleden serverede jeg den kogte artiskok med en virkelig lækker citronsmør - og intet andet. Simpelt? Om det var! Lækkert? Det kan du bide dig selv i artiskokken på!

Artiskok med pisket citronsmør

Med det sagt, er der kun tilbage at ønske dig rigtig god appetit!

Udbytte
4 personer
Foreberedelsestid
7 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
27 minutter
Ingredienser
1 dl Smør (cirka)
1 Citron (økologisk)
  Salt (til smag)
  Peber (fra kværn)
Vejledning

Pisket citronsmør

  1. Tag smøret ud af køleskabet og vej det af i en skål. Lad herefter skålen stå på køkkenbordet i 15-20 minutter, så smøret kan nå at falde til rumtemperatur.
  2. Kom creme fraichen ved smøret og pisk de to ting sammen med en elpisker.
  3. Halvér citronen. Læg den ene halve til side.
  4. Pres noget af saften fra den anden halve citron (hellere for lidt end for meget) ned i blandingen med smør og creme fraiche.
  5. Pisk igen.
  6. Tilføj eventuelt mere af saften fra den allerede letpressede, halve citron, hvis du synes.
  7. Smag til med lidt salt (meget gerne flagesalt) og friskkværnet peber. 
  8. Sæt den piskede citronsmør på køl.

 

Kogte artiskokker

  1. Find en gryde, der kan rumme alle 4 artiskokker.
  2. Fyld gryden med vand.
  3. Skær den sidste halve citron i skiver og smid dem i vandet med lidt salt.
  4. Sæt gryden på komfuret og bring det i kog.
  5. Find et skærebræt og en stor grøntsagskniv.
  6. Skær stokkene af alle artiskokkerne (hele stokken, ja).
  7. Smid de klargjorte artiskokker i det nu kogende vand.
  8. Lad artiskokkerne koge i en 20 minutter.
  9. Sluk for komfuret og tag de kogte artiskokker op af vandet.
  10. Læg dem eventuelt på skærebrættet eller en tallerken, så det værste vand kan løbe af dem.
  11. Læg en hel artiskok på hver tallerken og servér!

Artiskok med pisket citronsmør

Noter

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.

Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Nemme veje til grønnere mad
Artikel
Redaktion
Saltbagt spidskål
Opskrift
fadlsforlag
Grillet spidskål med citron og salt
Opskrift
Anne Mette Autzen
Saltbagt selleri
Opskrift
Per Asmussen
Sund hverdagsmad
Artikel
Redaktion