Jagt: At gå i ét med naturen
Hvad der førhen var en forudsætning for menneskets overlevelse, er i dag blevet en højtelsket hobby, hvis ikke livsstil, for flere.
Der er mange stolte traditioner forbundet med det, at gå på jagt. At gå i ét med naturen, mærke omgivelserne og skærpe samtlige af sine sanser, er blot én af de mange, mange smukke ting ved at begive sig ud og på jagt i de danske enge.
Foruden den storslåede oplevelse, det at gå på jagt kan være, kan hobbyen ydermere være en måde for os at regulere og holde bestanden af visse dyrearter nede. Således kan der holdes trit med de sult- og sygdomsrisici, der kan opstå, såfremt en dyrebestand i et givet område bliver for tæt.
Her er overholdelse og underkastning af jagtlovgivningen, god jagtmoral og respekt af jagtetiske regler naturligvis en klar forudsætning for den fortsatte accept af jagt på den danske naturs vilde dyr.
Fasanens oprindelse
Fasanen, som anses som den mest betydningsfulde jagtfugl i Danmark, stammer fra Asien, men er imidlertid blevet indført til Europa gennem århundrede. Oprindeligt er fasanen altså ikke en naturlig del af det danske økosystem, om end dens næsten 200 år lange historie herhjemme har givet fasanen det, vi kan kalde en form for indfødsret.
Jagtsæson
Jagtsæsonen for fasaner går ind fra d. 1. oktober – 31. januar, men du bør altid undersøge de lokale jagttider, da der jævnligt sker revisioner i jagttiderne.
Udskæring / partering
Uanset hvor ny du er på de danske “jagtmarker” og enge, fuldender det naturligvis kun jagtoplevelsen at kunne partere og tilberede sit eget bytte.
At partere en fasan er alt andet lige en noget mindre omstændig affære end at partere råvildt, og vi vil faktisk gå så vidt som til at kalde det én af de helt basale færdigheder, du bør tillægge dig som jæger: Udskæring af fjerkræ.
Det er nemlig ikke alle fugle, du nedlægger, der vil egne sig til at blive helstegt, og årsagen hertil kan eksempelvis være, at fuglen er lidt for mager, lidt for gammel eller noget tredje.
Snart alle dele af fuglen kan og bør dog udnyttes: Lårene og brysterne kan for eksempel grilles eller steges eller indgå i diverse grydestegte retter eller simreretter, mens du kan koge suppe og fond på skroget.
Vi vil i det følgende vejlede dig til udskæringen af fasanen.
Vejledning i udskæring
- Placér den plukkede fasan på ryggen på skærebrættet.
- Læg først et snit i indersiden af det ene lår. Brug fingrene til at skubbe skindet til side, så du kan se, hvad du laver, og hvor du skærer.
- Fortsæt med at skære så låret adskilles fra kroppen.
- Gentag processen på det modsatte lår, så du står tilbage med 3 dele: Krop og 2 lår.
- Skær nu rygbenet af bryststykket.
- Læg rygbenet til side. Foruden rygbenet står du nu med et bryststykke og to lår.
- Del bryststykket i to på langs.
- Del hvert af de to bryststykker i to.
- Del begge lårstykker i to. Skær på tværs lige ved fedtstriben.
- Du har nu parteret din – muligvis første – fasan, og den er klar til tilberedning. Godt arbejde – og velbekomme!
Vi har billederne fra bogen: “Walk on the wild side“.