ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Gær og bagning

gastrofunlogoRedaktion
   

Vores artikler er altid skrevet ud fra vores holdninger og de emner, vi interesserer os for. Skriv til os på redaktion@gastrofun.dk hvis du har feedback.

10. november 2021

At bage et brød er en kunst. Det er dog heldigvis en kunst, som de fleste kan lære forholdsvis hurtigt, hvis blot der er nogle små elementer, der holdes fast i. Her gælder blandt andet at komme gær i dejen, og derefter behandle dejen på bedst mulig vis for at få det bedste brød.

Uden gær kan brødet ende op med at blive fuldkommer uspiseligt. Her får du derfor et par ord om, hvad gæren gør ved dit bagværk, hvad den egentlig består af, og hvorfor det er mirakelmidlet, når du kaster dig over bagning.

Derfor skal man benytte gær

Når man skal bage brød eller boller, er der mange ingredienser, der kan være gode at have med. Dog er én ingrediens om muligt den vigtigste, da du ellers ender ud med brød eller boller, der er hårde som sten og dermed uspiselige.

Selve gæren består af flere små encellede organismer, der lever ved at vokse sig større ved hjælp af sukker. Denne sukker kommer ved at enzymer omdanner den stivelse, der er i melet til sukker, som gæren så kan leve af. I processen bliver der dannet en vis mængde CO2, som får dejen til at hæve og giver et luftigt resultat af brødet eller bollerne. Det er denne CO2, der skaber små luftbobler, som i sidste ende gør bagværket luftigt.

Hvilken type gær skal jeg bruge?

Der findes hovedsageligt to former for gær, man kan benytte, når man skal bage brød. Frisk gær eller tørgær.

De fleste af os benytter som regel frisk gær, når vi skal bage brød, men i virkeligheden er der ingen forskel i selve virkningen og det færdige bageresultat. Dog er det en fordel at benytte frisk gær, hvis man bager brød eller boller med højt fedtindhold, da fedtet kan komme til at indkapsle gæren.

Benytter man tørgær, er det vigtigt, man sammenblander det med den tørre melblanding for at få den bedste virkning. Frisk gær, derimod, skal opløses i enten en væske, der skal benyttes i brødet, eller ved hjælp af sukker, der får gæren til at blive flydende.

Fordelen ved tørgær er, at du ikke skal benytte lige så store mængder, som du skal med almindelig gær. Med frisk gær skal der som tommelfingerregel benyttes cirka tre gange så meget, som hvis man benytter tørgær.

Hvad er forskellen på almindelig gær og økologisk gær?


Temperatur under hævning

Gær har den hurtigste virkning, hvis det får lov at hæve ved en temperatur på 37 grader. Dette er derfor relevant, hvis man har en dej, der hurtigt skal hæve og dermed være klar til bagning på kort tid. Dog har brødet bedre af at få god tid til at hæve, hvis tiden er til det.

For den bedste virkning vælger mange derfor at koldhæve deres dej. Dette kan passende ske ved at putte dejen i køleskabet i en del timer eller lade den stå hen over natten. Helt overordnet er det generelt dårligt for dejen at hæve på en temperatur, der er varmere end stuetemperatur.

Skal man holde mel eller vand tilbage når man bager?

Hvordan kan man bage gærbrød hurtigere end opskriften siger?

Hvor meget gær skal man bruge til 1 kg mel?

Vores bedste bageopskrifter

Franskbrød
Der er ikke noget så godt, som et lækkert, hjemmebagt og ikke mindst velsmagende franskbrød. Vi kender alle duften af det velkendte brød, der er blødt og luftigt i midten og sprødt på ydersiden.
Læs opskriften her
Franskbrød
Brioche burgerboller
Lækre hjemmelavede brioche burgerboller
Læs opskriften her
Toastbrød/Sandwichbrød
Et lækkert sandwichbrød der er velegnet til sandwich, i toast, på morgenbordet og som tilbehør.
Læs opskriften her
Kuvertbrød (suppehorn)
Læs opskriften her
Surdejsbrød
Læs opskriften her
Flydende hvedesurdej
Læs opskriften her
Foccacia (surdej)
Simpel og udførlig opskrift på det perfekte surdejsfoccacia. Selvom det er nørdet, så kan alle være med her i opskriften, hvor vi har en video der beskriver hele processen.
Læs opskriften her
Focaccia surdej
Boller med grahamsmel
Men har lige bagt spejlblanke, runde, luftige og saftige frø- og kerneboller - og de er SÅ gode!! Man kan bare virkelig ikke bage boller, uden at det bliver liiiiidt lummert, vel?!
Læs opskriften her
Brydebrød
Læs opskriften her
Koldhævet brød
Denne opskrift giver dig 2 dejlige, koldhævede brød på kun 4 ingredienser.
Læs opskriften her
Brød i stegeso
Lækker og god opskrift på et brød i Römertopf. Dette velsmagende brød er lavet ved hjælp af en fordej, så det kræver en hvis tålmodighed at lave.
Læs opskriften her
Hjemmelavet Rugbrød (surdej)
Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.
Læs opskriften her
Havregrødsboller
Læs opskriften her
Boller
Dejlige og velsmagende boller med havregrød. Det gør dem mere svampede og de holder sig saftige i længere tid.
Læs opskriften her
Nemme brunch boller
Freshly baked... Drengene startede morgenen med film, så jeg kunne lige nå en omgang brunchboller i mens...De er relativ hurtige at lave og passer perfekt til en lækker brunch eller god morgenmad.
Læs opskriften her
Chokoladeboller
Bløde luftige chokoladeboller. Bagt side om side, så de får de skønne bløde kanter og et dejligt saftigt bid. Perfekt til weekendmorgener eller fødselsdag
Læs opskriften her
Pandebrød
Læs opskriften her
Pizzadej
Til når tiden er knap og når du har god tid.
Læs opskriften her
Pizzadej
Fransk baguette
Vildt lækre franske baguettes med et luftigt indre og en blød krumme, dækket af en sprød skorpe - de sad bare lige i skabet!
Læs opskriften her
Demi baguette (surdej)
Læs opskriften her