fbpx Hvad er eddike og hvad er eddike lavet af? ūüėé | GastroFun.dk

Eddike

Eddike
Indholdsfortegnelse

Hvad er eddike?

Eddike er en blanding af eddikesyre og vand. Der findes mange forskellige slags eddiker, og om de egner sig til reng√łring eller madlavning afh√¶nger af syreindholdet. Eddiker, der s√¶lges til brug i madlavning, indeholder som regel 5-7% eddikesyre, mens eddiker, der er beregnet til reng√łring, t√łjvask og andre husholdningsrelaterede opgaver, indeholder over 10% eddikesyre.

Fremstillingen af eddike foreg√•r p√• den m√•de, at bakterier omdanner alkohol til eddikesyre. Bakterierne er de s√•kaldte eddikesyrebakterier, og processen kr√¶ver, at der ogs√• er ilt til stede. Hvis eddiken laves af sukkerholdige v√¶sker, omdannes sukkeret f√łrst til alkohol, som s√• til sidst bliver til til eddikesyre.
Eddike har i mange √•r v√¶ret brugt som konserveringsmiddel, is√¶r i forbindelse med syltning. Dette skyldes, at bakterier og mikroorganismer ikke kan leve i det sure milj√ł, s√• holdbarheden for de syltede produkter forl√¶nges markant. Dette var is√¶r vigtigt i en tid, hvor der ikke fandtes kemisk fremstillede konserveringsmidler og man derfor var dybt afh√¶ngig af eddikens konserverende egenskaber. I dag har vi, takket v√¶re bl.a. frysere og diverse e-numre, et v√¶ld af muligheder for at opbevare maden l√¶nge. Men i takt med at flere og flere √łnsker at spise mad uden for mange kunstige tils√¶tningsstoffer, har mange af de gammelkendte metoder til konservering igen f√•et fornyet interesse. ¬†

Eddike kan dog meget andet end at konservere. I syltede produkter, f.eks. syltede r√łdbeder, asier og r√łdk√•l, bidrager eddiken, sammen med sukker, ud over den forl√¶ngede holdbarhed ogs√• med den karakteristiske s√łd-syrlige smag.¬†

Der findes et v√¶ld af eddiker, der alle er forskellige i smag og farve. Nogle eddiker kan bruges til det meste, men mange har en karakteristisk smag og farve, der g√łr dem bedst egnede til bestemte form√•l. En lys vin- eller √¶bleeddike er som regel ret neutral i b√•de smag og farve og kan bruges til det meste, hvorimod en m√łrk, kraftigt smagende balsamicoeddike i mange tilf√¶lde vil v√¶re for markant i b√•de farve og smag.

Vi giver dig her en liste over de mest almindelige eddiker, der findes i butikkerne, samt et par tips til hvilke retter, de kan bruges i:

 

Lagereddike:

Findes i to udgaver. En klar, uden nogen former for tils√¶tninger, og en brunlig, der er farvet med karamel og tilsat salt og krydderier. De to eddiker er n√łjagtig samme produkt, og de kan anvendes til de samme form√•l. Anvender du eddiken til noget, der ikke skal tage farve, b√łr du dog anvende den klare udgave, men i mange tilf√¶lde kan du blot anvende den, du har p√• lager. Lagereddike er billig, og smagen er neutral, hvorfor den is√¶r bruges til syltning af gr√łntsager og marinering af sild, hvor der typisk anvendes store m√¶ngder.

Vi har en masse opskrifter hvor der bruges lagereddike; f.eks. syltede r√łdl√łg (her, her og her¬† , syltede agurker (her¬†og her , syltede r√łdbeder (her¬†og her), syltede blommer (her) og syltede gr√łnne tomater (her).

 

Balsamicoeddike:

Balsamicoeddike er en italiensk, aromatisk eddike, der er fremstillet af inddampet druemost. Eddiken f√•s b√•de i hvid og r√łd, farven afh√¶nger af druesorten. Det er tykkere i konsistensen og s√łdere og mere aromatisk end andre eddiker, fordi vineddiken er tilsat inddampet saft af druer. Hvid balsamicoeddike er lettere og mere syrlig end den m√łrke.

Balsamico kan anvendes til salatdressinger, som krydderi i saucer, eller den kan indkoges til en tyk sirup og serveres til desserter eller oste. 

Vi har en masse opskrifter med balsamco; f.eks. l√łgmarmelade, r√łdl√łgschutney og whiskey sovs.

 

Vineddike:

De fleste vineddiker fremstilles af almindelig r√łd- og hvidvin. N√•r vinen uds√¶ttes for luftens ilt, bliver den sur, fordi vinen invaderes af eddikesyrebakterier, som omdanner alkoholen til eddikesyre.
Alt efter hvilken vindruesort, der danner grundlag for eddiken, opstår der forskellige smagsnuancer i det færdige produkt. Generelt er tilfældet, at jo bedre vin, desto bedre eddike. 

Vineddiker bruges til forskellige ting, bl.a. syltede radiser her og en artikler med opskrifter på sauce bearnaise.

 

Frugteddike:

På samme måde som vin er grundlaget for vineddike, kan man bruge forskellige former for gærede frugtsafter til at lave frugteddike. Metoden kan anvendes til at lave eddike af f.eks. æbler, pærer, blommer og kirsebær, men også solbær, hindbær og hyldeblomstsaft er en mulighed. Der er altså rigtig mange muligheder for nye og uventede smagskombinationer, og der kommer hele tiden nye produkter på hylderne. 

 

Riseddike:

Riseddike fremstilles af ris, hvor stivelsen i risen nedbrydes til sukker og g√¶res til risvin. Det er den mest udbredte eddiketype i Asien, hvor den findes i et utal af varianter. Riseddike er normalt lidt mildere og s√łdere i smagen end andre vineddiker. Riseddike anvendes i det asiatiske k√łkken, hvor den er en vigtig ingrediens i f.eks. surs√łde sovse, wokretter, nudelsuppe og fiskeretter.¬†

 

Sherryeddike:

Sherryeddike fremstilles på samme måde som vineddike, hvor sherryen bliver sur, når den invaderes af eddikesyrebakterier fra luftens ilt. Eddiken har en smuk gyldenbrun karamelfarve og en meget aromatisk smag.
Sherryeddike anvendes i dressinger og sovse samt i den traditionelle, spanske gr√łnsagssuppe gazpacho, der serveres kold.

Kategori
Sociale medier