ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

5 gode grunde til at spise kål

MUUSMANN FORLAG | 15. februar 2019

Vi har dette indlæg fra Mette Mølbaks bog: “Kål – 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter”:

 

Det er supersundt

Kål har en unik sammensætning af sundhedsfremmende stoffer og har et højt indhold af fibre og vitaminer sammenlignet med andre grøntsager.

Blandt andet B, C og K-vitamin. Flere kåltyper virker antiinflammatoriske og har kræfthæmmende egenskaber.

Det er især de bitre kåltyper, der har den effekt.

 

Det er bæredygtigt

Kål bliver dyrket i Danmark og kan købes året rundt. Om vinteren dominerer grønkål, rødkål og hvidkål, mens sommeren beriger os med blomkål, spidskål og broccoli.

Det er muligt at købe dansk kål året rundt, og vælger man et af de udenlandske alternativer, så kommer det meste fra Europa, hvorved transporten er minimal.

 

Det er billigt

Kål hører til de billigste grøntsager overhovedet. Især de store kålhoveder som hvidkål og rødkål kan forsyne en familie med mad i flere dage, men koster sjældent over 20 kroner.

Der er altså virkelig værdi for pengene i at købe kål, samtidig med at man bliver næret med en utrolig sund fødevare.

 

Det er langtidsholdbart

Et salathoved kan holde et par dage. Et kålhoved kan holde i flere uger – endda måneder ved korrekt opbevaring.

Hvis du bruger kål som base i din salat, minimerer du dit madspild, da kål kan holde sig meget bedre end andet bladgrønt. Der er altså både økonomi og fornuft i at vælge kål.

Kål, der er tilberedt, har i øvrigt også en længere holdbarhed. En kålsalat kan faktisk være bedre dagen efter, hvor dressingen er trukket godt ind.

Den samme oplevelse har man ikke med en salat, der bliver slatten få timer efter, at dressingen er hældt over.

 

Det mætter længe for få kalorier

Kål har et lavt kalorieindhold. Hvidkål indeholder f.eks. 30 kcal pr. 100 g, hvilket er nogenlunde det samme som en tomat, men til forskel fra tomaten, der ikke mætter ret længe ad gangen, har kål et højt fiberindhold og mætter dermed i lang tid ad gangen.

Derfor er det ideel slankemad, når maven skal fyldes, uden at kaloriekontoen løber løbsk. Kål kan derfor også bruges som erstatning for f.eks. brød, der indeholder langt flere kalorier. Hvidkål kan snittes fint, overhældes med kogende vand og bruges som erstatning for pasta. Kålblade kan ligeledes blancheres og bruges som en alternativ wrap.

 

Meget mere kål
 

I denne bog har jeg beskrevet otte kålsorter, nemlig hvidkål, rødkål, spidskål, grønkål, savojkål, blomkål, broccoli og rosenkål. Men der findes langt flere. F.eks. kinakål, pak-choi, palmekål, glaskål og filderkraut. Ligesom der findes mange kålsorter i forskellige farver – f.eks. blomkål, broccoli og grønkål, og det vidner om den rige verden af kål, der er derude i verden. I naturen vokser kålen vildt. I haven som skvalderkål, der hos de fleste haveejere betragtes som ukrudt. Langs de danske kyster vokser strandkålen, som kan findes på stenede strande. Den er nem at kende på de store grågrønne blade, men den er fredet, så det er forbudt at plukke den.


Som læser hos GastroFun får du en eksklusiv rabat på bogen “Kål – 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter”, hvorfra denne opskrift stammer:

Brug rabatkoden: gastrofun – så får du 20 % i rabat ved køb af bogen som du kan finde ved at følge dette link