fbpx chokolade | GastroFun.dk

chokolade

Hvad består chokolade af, og hvordan laves det?

Kakaobønne

Den centrale ingrediens i chokolade er kakaobønner, som stammer fra kakaotræet.

Kakaobønne

Når kakaobønnerne ristet fremkaldes den velkendte chokoladearoma, og når de afskalles kan de males til en tyktflydende kakaomasse.

Herefter kan processen gå flere veje afhængigt af, hvad man præcis ønsker at tilberede. Massen kan enten presses til kakaosmør og kakaopulver.

Kakaosmør bruges blandt andet til spisechokolade. Ønsker man at fremstille spisechokolade af kakaomassen tilsættes nemlig sukker, smagsstoffer, lecitin og ekstra kakaosmør.

 

Hvad er forskellen på chokoladetyperne?

Chokolade

De fleste er formentlig bekendte med, at der findes flere forskellige typer af chokolade. De mest almindelige typer er mørk chokolade, mælkechokolade og hvid chokolade. Forskellen ligger i forholdet mellem de forskellige ingredienser i de forskellige typer chokolade.

Hvor mørk chokolade indeholder af 50 % eller mere kakao og sukker for den resterende part, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk i form af tørmælk. I supermarkedet finder man ofte mørk chokolade, der er markeret med eksempelvis et 60- eller 70 % logo.

Denne procentsats angiver mængden af kakao i chokoladen. Jo mere kakao, chokoladen indeholder, jo mere bitter, vil den smage. Mælkechokolade indeholder op til 25% tørmælk. Det kan faktisk diskuteres, om hvid chokolade i det hele taget bør kaldes chokolade. Det skyldes, at hvis chokolade ikke indeholder kakaomasse, men kun kakaosmør. Alligevel minder ingredienserne meget om dem, der findes i mælkechokolade.

Af og til kan man finde produkter, som kaldes vekao. Dette er især tilfældes med koge- og overtrækschokolade. Vekao er et erstatningsprodukt for chokolade. Produktet har smag af chokolade, men fordi det indeholder meget store mængder af vegetabilsk fedt, må det ikke kaldes chokolade.

Selvom produktet smager af chokolade, har det et meget lavt faktisk kakao- og chokolade indhold. Konsistensen gør det velegnet at bruge til eksempelvis overtræk og lignende. Vekao findes også i pulverform, hvor det typisk anvendes til eksempelvis bland-selv kakaodrikke. Disse typer af vekao indeholder typisk mellem 10 og 12 % kakao.

Hvide Rocky Roads
Opskrift
Anne Mette Autzen
Cornflakestoppe
Opskrift
Mona
Professionel Chokoladesmelter
Artikel
Redaktion
Konfektkugler med bailey og kaffe
Opskrift
Henriette Kristiansen
Brownie med mælkechokoladefudge
Opskrift
claudiaskager
Cookies med tranebær
Opskrift
Henriette Kristiansen
Havrejulekugler
Opskrift
Thomas
Pocheret pære (sous vide)
Opskrift
Forlaget Turbine
Triple chocolate lagkage
Opskrift
Henriette Kristiansen
Francis Cardenaus udgave af chokolademousse
Opskrift
Gyldendal
Chokolade croissant
Opskrift
Anette
Chokolate Peanut-Butter Cookies
Opskrift
Redaktion
Nutellasnurrer de luxe
Opskrift
Henriette Kristiansen
Mørbradgryde
Opskrift
Henriette Kristiansen
Chokolade karamel peanuts tærte
Opskrift
Anne Mette Autzen
Bananbrød med chokolade
Opskrift
Henriette Kristiansen
Chokoladetrøfler
Opskrift
Anette