fbpx chokolade | GastroFun.dk

chokolade

Hvad består chokolade af, og hvordan laves det?

Kakaobønne

Den centrale ingrediens i chokolade er kakaobønner, som stammer fra kakaotræet.

Kakaobønne

Når kakaobønnerne ristet fremkaldes den velkendte chokoladearoma, og når de afskalles kan de males til en tyktflydende kakaomasse.

Herefter kan processen gå flere veje afhængigt af, hvad man præcis ønsker at tilberede. Massen kan enten presses til kakaosmør og kakaopulver.

Kakaosmør bruges blandt andet til spisechokolade. Ønsker man at fremstille spisechokolade af kakaomassen tilsættes nemlig sukker, smagsstoffer, lecitin og ekstra kakaosmør.

 

Hvad er forskellen på chokoladetyperne?

Chokolade

De fleste er formentlig bekendte med, at der findes flere forskellige typer af chokolade. De mest almindelige typer er mørk chokolade, mælkechokolade og hvid chokolade. Forskellen ligger i forholdet mellem de forskellige ingredienser i de forskellige typer chokolade.

Hvor mørk chokolade indeholder af 50 % eller mere kakao og sukker for den resterende part, indeholder mælkechokolade, som navnet antyder, mælk i form af tørmælk. I supermarkedet finder man ofte mørk chokolade, der er markeret med eksempelvis et 60- eller 70 % logo.

Denne procentsats angiver mængden af kakao i chokoladen. Jo mere kakao, chokoladen indeholder, jo mere bitter, vil den smage. Mælkechokolade indeholder op til 25% tørmælk. Det kan faktisk diskuteres, om hvid chokolade i det hele taget bør kaldes chokolade. Det skyldes, at hvis chokolade ikke indeholder kakaomasse, men kun kakaosmør. Alligevel minder ingredienserne meget om dem, der findes i mælkechokolade.

Af og til kan man finde produkter, som kaldes vekao. Dette er især tilfældes med koge- og overtrækschokolade. Vekao er et erstatningsprodukt for chokolade. Produktet har smag af chokolade, men fordi det indeholder meget store mængder af vegetabilsk fedt, må det ikke kaldes chokolade.

Selvom produktet smager af chokolade, har det et meget lavt faktisk kakao- og chokolade indhold. Konsistensen gør det velegnet at bruge til eksempelvis overtræk og lignende. Vekao findes også i pulverform, hvor det typisk anvendes til eksempelvis bland-selv kakaodrikke. Disse typer af vekao indeholder typisk mellem 10 og 12 % kakao.

Gâteau Marcel
Opskrift
Muusmann Forlag
Chili con carne
Opskrift
Per Asmussen
Alt om chokolade
Artikel
Redaktion
Verdens bedste brownie
Opskrift
Anette
Gold chokolade ganache
Opskrift
Anette
Chokoladepynt
Opskrift
Anette
Hvid chokoladecreme
Opskrift
Anette
Glutenfri chokoladekage
Opskrift
Anette
Rocky roads Chokoladebrud
Opskrift
Anne Mette Autzen
Svenske chokoladekager
Opskrift
Anne Mette Autzen
Nøddebrud med tranebær
Opskrift
Anne Mette Autzen
Verdens bedste mini brownie
Opskrift
Anette
Hjemmelavet toffifee
Opskrift
Rikke Krag