fbpx 🍞Varme hveder | opskrifter | GastroFun.dk

Varme hveder

Varme hveder
Beskrivelse

Lækre lune hveder! Når den varme karakteristiske duft af kardemomme spreder sig herhjemme, så vidner det om, at der er hygge lige om hjørnet - og så mangler vi kun at finde det kolde smør frem.

Traditionen med de varme hveder stammer faktisk helt tilbage fra 1686, hvor tre bededage blev samlet til én: Store Bededag. En bededag var oprindeligt en dag, der stod i fastens tegn - i dag forbinder de fleste af os nok tværtimod Store Bededag med indtagelsen af de varme hvedeknopper.

Dengang var Store Bededag dog tilegnet kirkegang, og allerede aftenen inden, før solnedgang, blev alt arbejde indstillet. Det betød jo, at også bagerne måtte holde lukket, og hvad skal man dog stille op, hvis man en enkelt dag må undvære sit varme morgenbrød?

Se, det var der heldigvis råd for: Bagerne (forretningsfolk som de vel var!) begyndte nemlig at sælge ekstrastore hvedeknopper dagen forinden, som folk selv kunne varme og nyde om morgenen. Folk havde dog svært ved at vente helt til morgenen efter, hvorfor det hurtigt blev en vane at spise hvederne, mens de stadig var varme og sprøde fra bageren. Det kan man vel umuligt anfægte ;-)

I år kan du servere de lækreste, nybagte varme hveder for familien - se med her.

Udbytte
20 stk.
Foreberedelsestid
3 timer, 45 minutter
Tilberedelsestid
20 minutter
Tid i alt
4 timer, 5 minutter
Ingredienser
20 g Gær
  Vand (2,5 dl)
  Sødmælk (2,5 dl)
  Æg (2 store eller 3 smĂĄ)
910 g Hvedemel
70 g Sukker
13 g Kardemomme (stødt)
13 g Salt
70 g Smør (blødt)
Vejledning

Find din røremaskine frem.

Tilføj alle ingredienser i røremaskinens skål.

Tænd maskinen og lad dejen blive æltet igennem på middelhastighed. Dejen skal være blank, pæn og glat i overfladen - det tager siger 10 minutter.

Sluk maskinen og placér dejen på bordet.

Fordel dejen i 20 portioner.

Form nu bollerne én ad gangen ved at rulle en portion mellem begge håndflader.

Læg de 20 boller på en bradepande beklædt med bagepapir, og sørg for at have ca. fem centimeter mellem hver bolle.

Lad bollerne hæve i 2 til 3 timer.

Bollerne hæver til omkring det dobbelte i størrelsen, og på dette tidspunkt vil de have nået hinanden. Det er meningen - det er sådan, vi kender hvederne.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

NĂĄr ovnen er varm, bages hvedeknopperne i 15 til 20 minutter.

Lad dem køle lidt af og servér straks herefter - husk at koldt tandsmør er helt obligatorisk :-)

Det er en stor portion - resten af bollerne kan fryses.

Hveder

Hveder

Source

Opskriften er baseret pĂĄ denne.

Kategori
Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også