fbpx ūüćóSp√§tzle med braiseret kalkunl√•r ‚úÖ | opskrifter | GastroFun.dk

Spätzle med braiseret kalkunlår

Spätzle med braiseret kalkunlår
Beskrivelse

Den sydtyske specialitet, sp√§tzle, serveres her som tilbeh√łr til¬†en l√¶kker simreret lavet p√• braiseret kalkunl√•r, letkogte guler√łdder og bredbladet persille som drys.

I opskriften er desuden en video, hvori vi viser dig, hvordan du tilbereder dine spätzle, så de får den helt rette konsistens.

Udbytte
4 personer
Foreberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
2 timer, 20 minutter
Tid i alt
2 timer, 40 minutter
Ingredienser
2 Kalkunlår (hele lår)
1 ds L√łg
1 ds Gulerod
1 bdt Krydderurter (Timian, rosmarin og persille, bundet til en krydderurtebuket (bouquet garni).)
  Sm√łr (til stegning)
  Olie (til stegning)
  Krydderier (salt og peber)
  Sukker
  Gastrik (kan erstattes af eddike og sukker.)
500 fed Hvedemel
1 spsk Salt
1 dl Vand
5 Æg (evt. 1 ekstra)
4 l Vand (minimum 4 liter - m√•ske mere, afh√¶ngig af grydens st√łrrelse).)
2 spsk Salt (til kogning)
1 bdt Bredbladet persille (til servering)
Vejledning

Braiserede kalkunlår:

Varm olien op i en sauterpande eller stegegryde.

Kom en klat sm√łr ved og brun kalkunl√•rene, til de f√•r en p√¶n stegeskorpe.

Sk√¶r gr√łntsagerne i¬†tern og kom dem ned til¬†k√łdet.¬†

Tils√¶t r√łdvin, h√łnsefond og krydderurtebuket.

Læg låg på gryden/panden og lad retten simre i cirka 2 timer.

Tag kalkunlårene op af gryden og stil dem til side.

Tag krydderurtebuketten op og kasser den.

Blend gr√łnsagerne direkte i gryden med en stavblender.¬†

Kog v√¶sken¬†ind til cirka 1/3 er v√¶k (tager 15-20 minutter) og tils√¶t 1 dl fl√łde.¬†

Smag til med gastrik, citronsaft salt og peber.

Pluk k√łdet fra benene¬†og kom k√łdet tilbage i sovsen.

 

Guler√łdder:

Skrab guler√łdderne fri for jord og sk√¶r top og bund af.

Kog dem i det vand, du senere skal koge dine sp√§tzle i, i cirka 5 minutter, til de er akkurat m√łre, men stadig har bid.

 

Spätzle:

Hvedemel og salt blandes i en stor skål.

Tils√¶t vand og √¶g og r√łr dejen sammen. M√¶ngden af √¶g, du skal bruge,¬†afh√¶nger¬†af luftfugtighed og lignende, s√• start med 4 √¶g og suppler op, til du har en tyk og lind masse, der n√¶rmest minder om vandbakkelsesdej. Er dejen for tyk, kan du tils√¶tte lidt vand.

Bring en stor gryde med vand tilsat salt i kog. 

Du skal nu¬†"forme" dine sp√§tzle af dejen, hvilket kan ske¬†p√• f√łlgende to¬†m√•der:

1. Pres dejen igennem et¬†sp√§tzle-jern¬†(jernet har form som en meget stor hvidl√łgspresser). Jernet holdes over gryden med kogende vand, mens dejen presses gennem jernet.¬†¬†

2. Spätzledejen glattes tyndt ud på et skærebræt. Hold skærebrættet på skrå over gryden med kogende vand. Skær nu dejen i strimler, der plumpes ned i vandet, efterhånden som du skærer.  

Brug evt. lidt af det kogende vand til at komme på din kniv/spätzeljern, det bevirker, at dejen lettere glider af og ned i vandet. 

Spätzel er færdigkogte, når de stiger op til overfladen.

De færdige spätzle lægges i et opvarmet fad, efterhånden som de bliver færdige. 

 

 

Servering:

Server de f√¶rdige sp√§tzle med braiseret kalkunl√•r, kogte guler√łdder og drys af bredbladet persille.

Spätzle med braiseret kalkunlår

Kategori

Mad

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også