fbpx ✅Morgenkage👩‍🍳😋 | opskrifter | GastroFun.dk

Morgenkage

Morgenkage
Sidst ændret:
Torsdag den 2. april, 2020 - 14:30
Beskrivelse

Her i Danmark har vi næsten altid  wienerbrød på morgenbordet. Wienerbrød er indbegrebet af morgenkage. Det er så dansk at kager lavet på wienerdej hedder DANISH på engelsk! Udover spandauer, som nok er en af de mest kendte, kan også nævnes smørstang, dagmartærte og københavnerbirkes og så selvfølgelig den franske croissant.

Der er ofte uenighed om hvorvidt det wienerbrød skal laves på smør eller margarine. Det skal jeg ikke gøre mig til herre over, men men som jeg ser det er det bedst med smør og nemmest med margarine. De fleste bagerier bruger en speciel margarine, der hedder en rullemargarine, men snup bare en almindelig bagemargarine.

Jeg anbefaler, at man bruger margarine når man skal prøve kræfter med wienerdejen første gang eller hvis man bare har lidt travl. Bruger man smør skal man sørge for at køle sine ingredienser ned. Så skal melet f. eks. en tur i fryseren og man skal have sin dej i køleskabet et par gange undervejs. Det er dog ventetiden værd.

Under alle omstændigheder skal kagerne nok blive et hit på morgenbordet eller til eftermiddagskaffen. God fornøjelse

Spandaur

Sværhedsgrad
Forberedelsestid
1 time
Tilberedelsestid
20 minutter
Hviletid
30 minutter
Tid i alt
1 time, 50 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Grunddej)
2 dl Mælk
25 g Gær
40 g Sukker
1 Æg
250 g Mel
50 g Smør
125 g Mel
  Opskriftsgruppe (Foldning af wienerdej)
  Dej (ovenstående dej)
500 g Margarine
  Opskriftsgruppe (Kagecreme)
50 g Sukker
35 g Maizena
1⁄2 Citron (revet skal)
2 Æg
5 dl Sødmælk
  Opskriftsgruppe (Borgmestermasse)
150 g Marcipan
150 g Sukker
150 g Margarine
Vejledning

Grunddej

1.    Rør mælk, gær, sukker og æg grundigt sammen

2.    Kom melet i og ælt. Brug en elpisker med dejkroge 

3.    Tilsæt smør – det skal være blødt, så giv det 10-20 sek. i mikrobølgeovnen

4.    Ælt det i 2-3 min. indtil det hænger godt sammen 

5.    Tilsæt resten af melet og ælt 2-3 min 

6.    Strø godt med mel på bordet

7.    Hæld dejen ud på bordet og form dejen til en kugle (spænd den op)

8.    Lad dejen hvile 30 min.

 

Foldning af wienerdej

1.    Rul dejen ud i en 30x30 firkant

2.    Bank margarinen til en firkant, som er lidt mindre end dejen

3.    Læg margarinen midt på dejen

4.    Bank en kant ca. 2 cm inde på margarinen i begge ender af dejen

5.    Fold hjørnerne af dejen ind til margarinen, som når man pakker en gave ind, og fold så hele siden ind til midten

6.    Gentag 4. og 5. på de sidste to sider  

7.    Rul dejen 2 cm tyk og 1:3 rektangel– strø lidt mel på bordet, så dejen ikke klistrer

8.    Fold dejen 3x3 og drej den 90o

9.    Gentag 7. og fold dejen 3x3 og drej den 90o

10.  Gentag 7. og fold dejen 3x3

 

Lav kagerne

11.  Rul dejen ud, så den er ca. 40cm x 40cm

12.  Skær dejen ud i 16 stykker (10cm x 10cm)

13.  Fold hjørnerne ind til midten på hvert stykke og giv spidserne et let tryk, så de sidder fast – hvis du vil lave spandauer, er kommer du borgmestermasse i midten FØR du folder hjørnerne ind

14.  Lav en fordybning i midten ved at trykke ned med et par fingre

15.  Lad gerne kagerne hæve 30 min. 

16.  Læg en spsk. kagecreme i midten

17.  Bag kagerne ved 180oC varmluft i ca. 20 min.

18.  Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af på bagepladen og pynt så evt. med glasur eller flormelis

 

Kagecreme

1.    Kom sukker, vaniljesukker, Maizena, citronskal og æg i en gryde, og pisk det godt sammen.

2.    Varm det op imens du pisker og tilsæt sødmælk lidt ad gangen

3.    Når cremen nærmer sig kogepunktet begynder den at tykne – det er vigtigt at du bliver ved med at røre i den, så den ikke brænder på, og det er vigtigt, at cremen kommer og at koge 1-2 min. 

4.    Tag gryden af blusset og lad cremen køle ned. Hvis det skal gå hurtigt, så hæld cremen i en skål og sæt den i køleskabet. Læg gerne film over, men sørg for at filmen rører cremens overflade.
 

Borgmestermasse

1.    Kom sukker og marcipan i en skål og rør det sammen med en elpisker med dejkroge

2.    Tilsæt lidt margarine ad gangen og stop med at røre, når det hele er blandet i – det skal i røres for meget

Noter

Tip: Hvis du bruger smør i stedet for margarine, så lad dejen hvile 15-30 min. i køleskabet mellem hvert af punkterne 8-11!


Når jeg arbejder med wienerdej, så bruger jeg ofte disse videoer:



Læs også
Alt til den perfekte brunch
Artikel
Redaktion
Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

 

Sociale medier