fbpx ūüć≤Kalvefrikass√© | opskrifter | GastroFun.dk

Kalvefrikassé

Kalvefrikasse
Sidst ændret:
Tirsdag den 6. august, 2019 - 09:40
Beskrivelse

Dejlig og velsmagende frikassé lavet af kalvetykkam.

Retten tager lang tid at lave, men passer sig selv det meste af tiden. 

Det beh√łver ikke at v√¶re tykkam der bruges til opskriften, det skal blot v√¶re en st√łrre udsk√¶ringen fra kalven.

Gr√łntsager til frikasseen varieres efter √•rstiden

Vi har opskriften fra bogen: "Mad til mor".

Forfatteren Nanna Simonsens mor d√łde i 2016, og de sidste mange √•r af sit liv var hun syg. Gennem flere √•r s√łrgede Nanna Simonsen for, at der hver dag var et ordentligt m√•ltid mad til sin mor - ganske enkelt fordi den kommunale mad ikke var god nok, ikke n√¶rende nok og ikke n√¶nsom nok, og s√• tog den ikke hensyn til, hvem hendes mor var. S√•dan oplevede Nanna Simonsen det.

Disse erfaringer er nu omsat i denne bog og denne ret egner sig bedste til en person der selv kan lave tilbeh√łret.

Sværhedsgrad
Udbytte
8 Portioner
Forberedelsestid
20 minutter
Tilberedelsestid
3 timer, 40 minutter
Tid i alt
4 timer
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Kogeurter)
1⁄4 skv Knoldselleri (eller en stilk bladselleri)
1 fed Hvidl√łg (upillet)
  Frisk timian (1 kvist)
  Laurb√¶rblad (1 blad. Gerne frisk)
1200 g Kalvetykkam (eller kalvebryst eller kalvebov (et helt stykke k√łd))
  Salt (1 1/2 - 2 spsk.)
  Peberkorn (10-15 stk.)
  Hvidvin (1-2 dl)
  Opskriftsgruppe (Vinter - Gr√łntsager til frikasseen varieres efter √•rstiden)
  Guler√łdder (3-4 stk.)
  Porre (2-3 stk.)
  Persillerod (2-3 stk.)
  Opskriftsgruppe (Sommer - Gr√łntsager til frikasseen varieres efter √•rstiden)
1 kg Asparges ((gr√łnne eller hvide, evt. en blanding) eller en blanding af nye gr√łntsager som √¶rter, guler√łdder, b√łnner, spidsk√•l og sm√• nye l√łg, ca. 1200 g i alt)
  Opskriftsgruppe (Sovsen)
75 g Hvedemel (cirka)
70 g Sm√łr (cirka)
  Karry (3-4 knivspidser)
  Citronsaft (lidt)
Vejledning

G√łr kogeurterne i stand, dvs. pil/skr√¶l og skyl.

Skyl persille og timian.

Bind persille, timian og laurbærblad sammen til en krydderbuket.

Vælg en meget stor og tykbundet gryde, fyld ca. 3 liter vand i, og bring det i kog.

L√¶g kalvek√łdet i gryden, n√•r vandet koger.

Blancher stykket i 3-4 minutter.

Tag det op, smid blancheringsvandet ud.

K√łdet blancheres f√łr tilberedning for ikke at give urenheder i frikass√©saucen.

L√¶g kogeurter, krydderbuket og hvidl√łg i bunden af gryden, og l√¶g k√łdet ovenp√•.

Hæld friskt vand på, til det står 4-5 cm op over.

Tilsæt salt, peberkorn og vin, og bring det langsomt i kog.

L√¶g l√•g p√•, og lad kalvek√łdet simre meget blidt i 1 ¬ĺ - 2 ¬Ĺ time, eller indtil det er helt m√łrt, dvs. at man uden besv√¶r kan stikke en ikke s√¶rlig spids kniv gennem det.

Skum flittigt undervejs.

Rens/skr√¶l og skyl gr√łntsagerne til frikass√©en grundigt.

Skær dem i mundrette stykker, og blancher dem sammen i ca. 1 minut i spilkogende, letsaltet vand.

Tag gr√łntsagerne op med en hulske, og l√¶g dem i en sk√•l.

L√łft k√łdet op af gryden, l√¶g det p√• et fad, d√¶k det l√łst til, fx med et stykke pergamentpapir, og stil det til side.

Kog suppen ind til godt 1,5 liter (uden l√•g) ‚Äď brug gerne fuldt blus.

Si suppen over i en skål.

Sk√¶r det kogte kalvek√łd i halvstore terninger/mundrette stykker.

Kasser l√łst fedt.

 

Tilbered frikassésaucen:

Kom mel og sm√łr i en gryde, s√¶t den over medium blus.

R√łr i det konstant, og lad det bage/koge igennem i 1-2 minutter.

Sp√¶d med suppen lidt efter lidt, og r√łr/pisk hele tiden.

Lad saucen komme i kog mellem hver portion suppe.

Tils√¶t fl√łde og karry, og lad saucen koge godt igennem (7-10 minutter) p√• lavt blus.

Tils√¶t de blancherede gr√łntsager, og lad igen retten komme i kog.

Kog i 2-3 minutter, tils√¶t k√łdet, og lad frikass√©en komme p√• kogepunktet.

Juster smagen med lidt citronsaft, salt, peber og måske en anelse sukker.

Tag gryden af blusset, og fordel frikasséen i portionsbakker.

Tilbeh√łret til en kalvefrikass√© er br√łd eller kogte kartofler.

Source

Mad til mor

Vi har opskriften fra bogen: "Mad til mor", udgivet af Forlaget Gyldendal. 

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Alt du skal vide om kartoflen
Artikel
Redaktion
Gær og bagning
Artikel
Redaktion