fbpx 🎄Juletræstamme 🎅(bûche de noël) | opskrifter | GastroFun.dk

Juletræstamme

Træstammer
Beskrivelse

Juletræstamme er en klassiker som findes i mange forskellige udgaver. Den minder på ingen måde om en klassisk dansk træstamme og det er der en god grund til. Det vi kender som en juletræstamme kommer fra den franske kage: "Bûche de noël".

Vi har opskriften fra bogen: "Comfort food til venner og familie", hvor forfatteren Trine Hahnemann siger følgende om opskriften:

"MIN JULETRÆSTAMME Denne kage er himmelsk. Den tager lidt tid at lave, men er ikke svær. Men det er vigtigt, at du læser hele opskriften igennem, inden du begynder. Personligt elsker jeg denne slags projekter, og jeg laver altid kagedelen dagen før og pynter den med ganache den dag, den skal serveres."

Udbytte
8 Portioner
Forberedelsestid
15 minutter
Tilberedelsestid
2 timer, 30 minutter
Tid i alt
2 timer, 45 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe (Krokantcreme)
150 g Sukker
6 spsk Piskefløde
4 spsk Flormelis
1 Vaniljestang (Flækket på langs og kornene skrabet ud)
  Opskriftsgruppe (Dej til bund)
  Smør (Til formen)
175 g Sukker
  Salt (Et nip)
  Opskriftsgruppe (Ganache)
170 g Mørk chokolade (Minimum 60 %. Brækket i stykker)
2 spsk Smør (Koldt og hakket)
6 1⁄2 dl Fløde (9-13 %)
200 g Marcipan (Til pynt)
  Guldstøv (Spiseligt)
Vejledning

Krokantcreme

Lav først en karamel til krokantcremen.

Kom sukker på en tør pande, og lad det smelte over medium varme.

Rør forsigtigt, til det er gyldenbrunt.

Men pas på! Det må ikke blive mørkebrunt, så vil det få en grim, bitter smag.

Hæld karamellen ud på et stykke bagepapir, og lad den stivne.

Rør mascarpone, piskefløde, sigtet flormelis og vaniljekorn sammen.

Pak karamellen ind i et viskestykke, og knus den med en kagerulle, til den har struktur som havregryn.

Vend den i mascarponeblandingen, og stil den på køl.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Beklæd en bageform på 25 x 35 cm med bagepapir, og smør bagepapiret.

 

Bund

Lav bundene.

Pisk æggehviderne stive, pisk derefter halvdelen af sukkeret i lidt ad gangen, til alt sukkeret er opløst, og marengsen er skinnende og sej.

Pisk æggeblommerne og den anden halvdel af sukkeret i en anden skål, til de er luftige og lyse.

Sigt til sidst kakao og salt i.

Fold marengsen i æggeblommerne, og spred dejen forsigtigt og jævnt ud i bageformen.

Bag den i 10 minutter, tag den derefter ud af ovnen, og lad den køle af i 5 minutter.

Læg et stykke rent bagepapir på køkkenbordet, og drys det med kakaopulver.

Vend forsigtigt bunden ud af formen oven på kakaoen.

Pil bagepapiret af.

Spred krokantcremen jævnt ud over bunden, og rul den sammen fra den lange side ved hjælp af det kakaodryssede bagepapir, det er vigtigt, at den rulles stramt sammen.

Læg den – stadig stramt pakket ind i bagepapiret – i køleskab i mindst 2 timer eller natten over.

 

Ganache

Til ganachen sættes en varmefast skål over en gryde med simrende vand.

Pas på, at skålen ikke rører vandet.

Læg chokolade og smør i skålen, og lad det smelte.

Fjern skålen fra gryden, tilsæt fløde, og rør, til ganachen er blank og sammenhængende.

Fordel ganachen over “rouladen” med en dejskraber, og træk striber på langs med en gaffel, så den kommer til at ligne en træstamme.

Rul marcipanen ud til 2-3 mm tykkelse, og brug en lille kniv eller bladformet udstikker til at lave blade.

Pres dem forsigtigt ned på kagen, og til sidst, men ikke mindst, drys med guldstøv. 

Source

Comfort food

Vi har opskriften fra: "Comfort food til venner og familie".

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Julens småkager
Artikel
Redaktion