ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Julet sauerkraut med rødkål

CHRISTINE | 25. januar 2021
Er det svært at lave? Slet ikke, så arbejdet i køkkenet er hurtigt klaret. Det, der tager længst tid, er at vente på, at sauerkrauten bliver syrlig nok.

Det er kombinationen af den dybe, krydrede smag, syrligheden og den grove struktur, som gør denne opskrift på sauerkraut med rødkål til noget særligt. Der er nemlig både smæk på smagen og bid i grøntsagerne, som har fermenteret i flere uger.

Er det svært at lave? Slet ikke, så arbejdet i køkkenet er hurtigt klaret. Det, der tager længst tid, er at vente på, at sauerkrauten bliver syrlig nok.

Julet sauerkraut med rødkål


Antal: 1 stort glas

Julet sauerkraut med rødkål

Er det svært at lave? Slet ikke, så arbejdet i køkkenet er hurtigt klaret. Det, der tager længst tid, er at vente på, at sauerkrauten bliver syrlig nok.
No ratings yet
Udskriv Pin Del på Facebook
Forfatter: Christine
Ret: Tilbehør
Køkken: Fermentering
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 14 days
Har du prøvet den her opskrift?Nævn os på @gastrofun.dk eller brug hashtag#gastrofundk!

Ingredienser

  • 1500 gram Rødkål
  • 2 stk. Hele kålblade
  • 1 stk. Rødløg
  • 400 gram Rødbede
  • 1 spsk. Salt
  • 1 tsk. Hele nelliker
  • 0.5 tsk. Peberkorn
  • 5 stk. Kardemommekapsel
  • 3 stk. Stjerneanis
  • 1 stk. Kanelstang

Sådan gør du

Vigtigt at vide før du går i gang

  • Renlighed er altid vigtigt i køkkenet, men når der skal laves sauerkraut, er det ekstra vigtigt! Derfor skal du være grundig med at rengøre det patentglas, krauten kommes i. Skold det med kogende vand, og husk også at give gummiringen en tur, så alt er sterilt. Tør glasset til sidst, så er du klar til at komme i gang.
     

Så skal der fermenteres kål

  • Begynd med at skære rødkål og rødløg i tynde skiver og riv derefter rødbederne groft. Brug eventuelt en foodprocesser, hvis det skal gå rigtig stærkt.
    Læg grøntsagerne i en skål sammen med de andre ingredienser, og massér nu blandingen, så der frigives en masse væske. Et tip er at bruge engangshandsker for at undgå affarvning på hænderne.
    Massagen kan tage op til 10 minutter, og det kan være nødvendigt at tilføje mere salt, hvis ikke der frigives nok væske.
    Når grøntsagerne er møre, lægges kålen i det rene glas.
    Hæld saften over, læg hele kålblade øverst og luk glasset.
    Opbevar sauerkrauten ved stuetemperatur og uden for direkte sollys de næste 2-4 uger. Den første uge skal du åbne glasset en gang om dagen, så luft fra gæringen slippes fri.
    Kålen er færdig, når den dufter syrligt, krydret og har bid. Kasser de hele kålblade inden servering – de kan ikke spises.
    Sauerkraut kan holde sig frisk i flere uger, når det opbevares på køl.
     

I gang med gæringen

  • Det kan se, at sauerkrauten bobler over, når den gærer, men det må den gerne. Bare husk at sætte glasset i en tallerken, som kan samle den overskydende væske op.
    Bliver duften fra kålglasset for krads undervejs, kan du pakke glasset i en pose. Det vil forhindre lugten i at fordele sig i hele køkkenet.
     

Serveringsforslag

  • Den klassiske måde at spise sauerkraut på er som tilbehør til flæsk, pølser eller eisbein/schweinhaxe. Det er især i Tyskland, du får serveret kålen på den måde, men faktisk findes der flere måder, du kan bruge din hjemmelavede kål på.
    Den er nemlig et lækkert tilbehør i burger, madpandekager, wraps og salater, ligesom den også kan bruges som topping på en rugbrødsmad eller en hotdog.
    Denne opskrift på julet sauerkraut med rødkål er særligt god til julebordet på grund af de varme krydderier. Den har en fin syrlighed, som spiller op mod den tunge julemad. Sæt den på frokostbordet sammen med frikadeller, leverpostej og medister eller prøv den som erstatning for den varme rødkål juleaften.
    Julet sauerkraut med rødkål

Om forfatteren


Christine tager dig med fra jord til bord, og viser, hvordan hun serverer de ting, hun dyrker i sin 600 kvm. store køkkenhave.

Følg mig på Hverdagshaven.dk.