fbpx 🥩 Hjemmelavet røget mørbrad 🥩 | opskrifter | GastroFun.dk

Hjemmelavet røget mørbrad

Hjemmelavet røget mørbrad
Underrubrik
Koldrøget svinemørbrad
Beskrivelse

LÌkker hjemmelavet, koldrøget svinemørbrad, der er perfekt til et dansk frokostbord.
Processen tager lang tid, men kødet passer sig selv under nÌsten hele processen, og resultatet er forrygende.

Udbytte
1 stk.
Forberedelsestid
1 time
Tilberedelsestid
75 timer
Tid i alt
76 timer
Ingredienser
1⁄2 l Vand
75 g Salt
25 g Sukker
  Krydderier (Peberkorn og laurbĂŚrblade efter smag)
Vejledning

SprĂŚngning/rimning

1. Start med at lave en lage bestüende af 3/4 salt og 1/4 sukker samt et par peberkorn og laurbÌrblade. 

2. Bring lagen i kog i en gryde. Lad den koge, til salt og sukker er opløst, og lad den afkøle til stuetemperatur. 

3. Afpuds mørbraden for sener og fedt.

4. Mørbraden placeres i en plastbøtte og dÌkkes helt til af lagen.

Røget mørbrad

Lad det stü i 1-2 døgn afhÌngig af hvor salt du ønsker kødet.

Skyl mørbraden under rindende vand, til du er sikker pü, at al salten er vÌk. Hvis du ikke gør det grundigt, vil kødet "tilberedes" videre der hvor der er salt. Sørg for at det tørres godt af bagefter, sü det herefter er klar til at tørre/modne.

Modn kødet i køleskabet, eller bedre endnu, i en dryaging-pose eller et modningsskab. Lad det modne i 2-7 dage, afhÌngig af hvor fast du ønsker kødet. Vi eksperimenterede i dette tilfÌlde og gav det 30 dage, hvilket var for lÌnge.

Røget mørbrad

Du har nu følgende to muligheder for at fÌrdiggøre processen: 

 

Koldrøgning

Temperaturen skal vÌre under 25 grader, og kødet ryges i alt fra 5-10 timer, afhÌngig af hvor røget du ønsker smagen.

Røget mørbrad

Røget mørbrad

Varmrøgning

Varm din røgovn op til 60-65 grader og giv kødet alt fra 2-3 timer, afhÌngig af hvor røget du ønsker smagen.

Noter

Lav gerne et par mørbrad ad gangen, nür du alligevel er i gang, da det ikke tager lÌngere tid at lave en stor portion. Kødet skÌres i tynde skiver og bruges som fx røget svinefilet. Røget mørbrad kan ogsü bruges som et smagfuldt og mere fedtfattigt alternativ til bacon, ligesom det kan erstatte andre former for charcutterivarer af svinekød (serrano- eller parmaskinke), hvis man holder af den røgede smag. Opbevar de fÌrdigrøgede mørbrad i køleskab, indpakket i køkkenrulle i en lufttÌt beholder. De kan ogsü fryses i samme emballage. Holdbarheden er ca. 14 dage i køleskab, og ca. 2 mdr. i fryseren. 

Kategori

Hvordan kan du sĂĽ komme i gang med dry aging?



Vi har disse artikler, der kan hjĂŚlpe dig igennem at finde det rette modningsskab eller metode til at komme i gang selv hjemme i privaten:

- Modningsskabsguide

- Dry aging metoder

•    Læs flere artikler/opskrifter omkring dry aging her.
•    Hvis du leder efter vakuumpakkere, dry-aging poser eller andet du skal bruge til at komme i gang, så anbefaler vi disse sider:

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, nür du deler dine resultater med os! NÌvn os med tagget @GastroFun.dk pü dine billeder pü Instagram, sü vi kan se, hvordan det gik.

Du kan ogsü bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmül eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĽ Instagram eller Facebook.

SvĂŚrhedsgrad
Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
Gü op i røg(ning)
Artikel
Redaktion
Coppa (c)meatlover.dk
Opskrift
Kim Schulz
Lonzino
Opskrift
Kim Schulz
Saltlage (c)meatlover.dk
Artikel
Kim Schulz
Hjemmelavet røget bacon
Opskrift
Per Asmussen
Salttørrede Ìggeblommer
Opskrift
Per Asmussen