Hjemmelavet røget mørbrad

Hjemmelavet røget mørbrad
Underrubrik
Koldrøget svinemørbrad
Sidst ændret:
Mandag den 7. december, 2020 - 20:24
Beskrivelse

Lækker hjemmelavet, koldrøget svinemørbrad, der er perfekt til et dansk frokostbord.

Processen tager lang tid, men kødet passer sig selv under næsten hele processen, og resultatet er forrygende.

Hvis du gerne vil have lidt hjælp i form af poser til enten røgningen eller modningsprocessen, så se denne opskrift på røget svinemørbrad.

Sværhedsgrad
Udbytte
1 stk.
Forberedelsestid
1 time
Tilberedelsestid
75 timer
Tid i alt
76 timer
Ingredienser
1⁄2 l Vand
75 g Salt
25 g Sukker
  Krydderier (Peberkorn og laurbærblade efter smag)
Vejledning

Sprængning/rimning

1. Start med at lave en lage bestående af 3/4 salt og 1/4 sukker samt et par peberkorn og laurbærblade. 

2. Bring lagen i kog i en gryde. Lad den koge, til salt og sukker er opløst, og lad den afkøle til stuetemperatur. 

3. Afpuds mørbraden for sener og fedt.

4. Mørbraden placeres i en plastbøtte og dækkes helt til af lagen.

Røget mørbrad

Lad det stå i 1-2 døgn afhængig af hvor salt du ønsker kødet.

Skyl mørbraden under rindende vand, til du er sikker på, at al salten er væk. Hvis du ikke gør det grundigt, vil kødet "tilberedes" videre der hvor der er salt. Sørg for at det tørres godt af bagefter, så det herefter er klar til at tørre/modne.

Modn kødet i køleskabet, eller bedre endnu, i en dryaging-pose eller et modningsskab. Lad det modne i 2-7 dage, afhængig af hvor fast du ønsker kødet. Vi eksperimenterede i dette tilfælde og gav det 30 dage, hvilket var for længe.

Røget mørbrad

Du har nu følgende to muligheder for at færdiggøre processen: 

 

Koldrøgning

Temperaturen skal være under 25 grader, og kødet ryges i alt fra 5-10 timer, afhængig af hvor røget du ønsker smagen.

Røget mørbrad

Røget mørbrad

Varmrøgning

Varm din røgovn op til 60-65 grader og giv kødet alt fra 2-3 timer, afhængig af hvor røget du ønsker smagen.

Noter

Lav gerne et par mørbrad ad gangen, når du alligevel er i gang, da det ikke tager længere tid at lave en stor portion. Kødet skæres i tynde skiver og bruges som fx røget svinefilet. Røget mørbrad kan også bruges som et smagfuldt og mere fedtfattigt alternativ til bacon, ligesom det kan erstatte andre former for charcutterivarer af svinekød (serrano- eller parmaskinke), hvis man holder af den røgede smag. Opbevar de færdigrøgede mørbrad i køleskab, indpakket i køkkenrulle i en lufttæt beholder. De kan også fryses i samme emballage. Holdbarheden er ca. 14 dage i køleskab, og ca. 2 mdr. i fryseren. 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier