fbpx ✅Gule ærter🍲 | opskrifter | GastroFun.dk

Gule ærter

Gule ærter
Underrubrik
med sprængt flæsk og medisterpølse
Beskrivelse

Den dejlige danske klassiker: Gule ærter

Retten er både elsket og hadet af mange, men faktum er at det er en klassiker som vi alle har et forhold til.

Det er det man kalder søbemad, så den er yderst velegnet til at dyppe brød i.

Her serveres de gule ærter med rugbrød, medister og sprængt flæsk.

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", skrevet af Katrine Klinken.

Udbytte
10 personer
Forberedelsestid
24 timer, 8 minutter
Tilberedelsestid
1 time
Tid i alt
25 timer, 8 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe ( SPRÆNGT FLÆSK)
750 g Svineflæsk (et helt stykke uden ben)
200 g Suppeurter (fx løg, selleri og gulerod)
  Opskriftsgruppe (Saltlage)
150 g Havsalt
1⁄2 l Vand
1⁄2 tsk Enebær (hele)
1⁄2 tsk Hele nelliker
  Opskriftsgruppe (GULE ÆRTER)
750 g Ærter (flækkede og gule)
  Laurbærblad (3-4 stk.)
2 l Vand (cirka)
350 g Perleløg (eller løg)
  Porre (5-6 stk.)
500 g Kartofler (faste)
  Frisk timian (1 lille bundt)
  salt og peber (friskkværnet)
  Opskriftsgruppe (MEDISTERPØLSE)
  Medisterpølse (1-1,5 kg)
  Opskriftsgruppe (TILBEHØR)
  Sennep
Vejledning

SPRÆNGT FLÆSK:

Læg flæsk til saltning i kold saltlage i 1-2 døgn.

Kog derefter flæsket mørt i friskt vand, evt. med suppeurter.

 

GULE ÆRTER:

Kog ærterne i vand med laurbærblade i ca. 45 minutter, til de er møre.

Spæd evt. op med vand, hvis ærterne er ved at brænde på.

Tag laurbærbladene op.

Blend ærterne til puré.

Pil løg, skræl gulerødder og skær i små tern, rens porrer og skær i ringe og skyl timian. 

Tilsæt perleløg eller hakkede løg, gulerodstern, porreringe og timianblade til de gule ærter og bring i kog.

Spæd op med kogevandet fra det sprængte flæsk til passende konsistens.

Skræl kartofler og skær i små tern.

Kog kartoffelternene i usaltet vand i en anden gryde.

Kog i ca. 15 minutter, til de er næsten møre.

Hæld vandet fra og kom kartoflerne i de gule ærter.

Smag de gule ærter til med salt og peber.

 

MEDISTERPØLSE:

Kog medisteren ved svag varme, til den er gennemvarm, ca. 15 minutter.

Prik den evt. efter 5 minutter med en kødnål eller gaffel for at undgå, at skindet sprækker.

Skær den varme medister i stykker, skær flæsket i skiver og giv kødet med sennep og rugbrød som tilbehør til de rygende varme gule ærter.

Source

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", udgivet af Politikens Forlag.

Kategori

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Hjemmelavet medister
Opskrift
Thomas
Surdejsrugbrød
Opskrift
Per Asmussen
Mormormad
Artikel
Redaktion