fbpx ‚úÖGule √¶rterūüć≤ | opskrifter | GastroFun.dk

Gule ærter

Gule ærter
Underrubrik
med spr√¶ngt fl√¶sk og medisterp√łlse
Sidst ændret:
Onsdag den 21. august, 2019 - 13:13
Beskrivelse

Den dejlige danske klassiker: Gule ærter. 

Retten er både elsket og hadet af mange, men faktum er at det er en klassiker som vi alle har et forhold til.

Det er det man kalder s√łbemad, s√• den er yderst velegnet til at dyppe br√łd i.

Her serveres de gule √¶rter med rugbr√łd, medister og spr√¶ngt fl√¶sk.

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", skrevet af Katrine Klinken.

Sværhedsgrad
Udbytte
10 personer
Forberedelsestid
24 timer, 8 minutter
Tilberedelsestid
1 time
Tid i alt
25 timer, 8 minutter
Ingredienser
  Opskriftsgruppe ( SPR√ÜNGT FL√ÜSK)
750 g Svineflæsk (et helt stykke uden ben)
200 g Suppeurter (fx l√łg, selleri og gulerod)
  Opskriftsgruppe (Saltlage)
150 g Havsalt
1⁄2 l Vand
1⁄2 tsk Eneb√¶r (hele)
1⁄2 tsk Hele nelliker
  Opskriftsgruppe (GULE √ÜRTER)
750 g Ærter (flækkede og gule)
  Laurb√¶rblad (3-4 stk.)
2 l Vand (cirka)
350 g Perlel√łg (eller l√łg)
  Porre (5-6 stk.)
500 g Kartofler (faste)
  Frisk timian (1 lille bundt)
  salt og peber (friskkv√¶rnet)
  Opskriftsgruppe (MEDISTERP√ėLSE)
  Medisterp√łlse (1-1,5 kg)
  Opskriftsgruppe (TILBEH√ėR)
  Sennep
Vejledning

SPRÆNGT FLÆSK:

L√¶g fl√¶sk¬†til saltning i kold saltlage i 1-2¬†d√łgn.

Kog derefter fl√¶sket m√łrt i friskt vand, evt. med suppeurter.

 

GULE ÆRTER:

Kog √¶rterne i¬†vand med laurb√¶rblade i ca. 45¬†minutter, til de er m√łre.

Spæd evt. op med vand, hvis ærterne er ved at brænde på.

Tag laurbærbladene op.

Blend ærterne til puré.

Pil l√łg, skr√¶l guler√łdder og sk√¶r i sm√• tern, rens porrer og¬†sk√¶r i ringe og skyl timian.¬†

Tils√¶t perlel√łg eller hakkede l√łg, gulerodstern, porreringe¬†og timianblade til de gule √¶rter¬†og bring i kog.

Spæd op med kogevandet fra det sprængte flæsk til passende konsistens.

Skræl kartofler og skær i små tern.

Kog kartoffelternene i usaltet vand i en anden gryde.

Kog i ca. 15 minutter, til de er n√¶sten m√łre.

Hæld vandet fra og kom kartoflerne i de gule ærter.

Smag de gule ærter til med salt og peber.

 

MEDISTERP√ėLSE:

Kog medisteren ved svag varme, til den er gennemvarm, ca. 15 minutter.

Prik den evt. efter 5 minutter med en k√łdn√•l eller gaffel for at¬†undg√•, at skindet spr√¶kker.

Sk√¶r den varme medister i stykker, sk√¶r fl√¶sket i skiver¬†og giv k√łdet med sennep og¬†rugbr√łd som tilbeh√łr til de rygende varme gule √¶rter.

Source

Vi har opskriften fra bogen: "Vintermad", udgivet af Politikens Forlag.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Hjemmelavet medister
Opskrift
Thomas
Surdejsrugbr√łd
Opskrift
Per Asmussen
Mormormad
Artikel
Redaktion