fbpx ‚úÖAnd i ovnūü§§ | opskrifter | GastroFun.dk

And i ovn

And i ovn
Sidst ændret:
Onsdag den 18. september, 2019 - 11:22
Beskrivelse

En klassisk opskrift p√• andesteg med fyld af √¶bler og svesker, serveret med hvide og brunede kartofler, hjemmelavet r√łdk√•l og en helt fantastisk sauce der smager, s√• englene synger!

Foretr√¶kker du ogs√• en and, der er gennemstegt, uden at v√¶re t√łr, s√• pr√łv denne opskrift, hvor vi guider dig igennem hele processen - trin for trin.

Anden bliver perfekt stegt, og saucen, der tilberedes, imens anden steger, bliver intet mindre end guddommelig.

Sværhedsgrad
Udbytte
4 Portioner
Forberedelsestid
2 timer
Tilberedelsestid
3 timer
Tid i alt
5 timer
Ingredienser
1 And (cirka 3 1/2 kg., helst med indmad)
8 dl Vand (til bradepanden)
4 Æbler (Madæbler, f.eks. Belle de Boskoop)
200 g Svesker
  Krydderier (salt og peber)
1⁄2 bdt Frisk timian (kan undlades)
2 Kraftben (fra gris eller ko, til saucen (kan undlades))
1⁄2 bdt Frisk timian
8 dl Vand
2 spsk Hvedemel
  Krydderier (salt og peber)
  Sukker
  Eddike (eller citronsaft)
2 dl Piskefl√łde (kan undlades)
  Sovsekul√łr (kan undlades)
Vejledning

Andesteg:

Start med at g√łre anden klar:

Skær vingespidser og hals af.

Krydr anden med salt ind- og udvendigt og lad den trække i 1-2 timer ved stuetemperatur. 

Læg hals, vinger, kraftben og evt. indmad fra anden (ikke leveren) i en stegegryde.

Varm gryden op og lad langsomt ingredienserne brune i eget fedt.

G√łr gr√łntsagerne i stand og sk√¶r dem i grove stykker.

Kom dem i gryden sammen med timian, salt og peber.

Lad alt brune i yderligere et minuts tid, og hæld derefter vinen ved.

Lad vinen koge næsten væk og hæld så vand ved, til det står et par centimeter op over indholdet i gryden. Læg låg på gryden og lad fonden simre i cirka 2 timer.

Si herefter fonden og kog den ind, til  der er cirka 4 dl. tilbage.

Tænd ovnen på 250 grader uden varmluft.

Dup anden t√łr b√•de ind- og udvendigt med et viskestykke.¬†

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær dem i både.

Kom æbler og svesker i en skål og vend dem grundigt med salt, peber og timian.

Fyld anden med så meget frugt, der overhovedet kan stoppes i den.

Luk den til med k√łdn√•le.¬†

Bind vingestumperne ind til kroppen og lårene sammen over brystet.

Læg risten over ovnens bradepande og placer anden på risten med brystet opad.

Sæt den i ovnen og lad den brune i cirka 20 minutter.

Tag and og bradepande ud af ovnen og skru ned til 165 grader.

Hæld det fedt, der er dryppet af under bruningen, i en skål.

Vend anden om, så den nu ligger på risten med ryggen opad.

Sæt den tilbage i ovnen og hæld vandet til bradepanden ved. Lad anden stege i cirka 2 timer.

Hvis bradepanden er ved at koge t√łr undervejs, h√¶ldes lidt mere vand i den.

Vend andestegen om, så den igen ligger med brystet opad, og lad den stege i yderligere 30 minutter.

Stik en strikkepind i det tykkeste sted på låret for at mærke, om anden er færdigstegt. Saften, der kommer ud, skal være helt klar.

Hvis skindet ikke er helt spr√łdt, kan man evt. give¬†anden en tur under grillen til sidst. Vil du ikke bruge grill, kan du i stedet give den¬†cirka¬†10 minutter ved¬†300 grader.

Husk i begge tilfælde at tage anden ud, mens ovnen varmer op, samt at hælde stegeskyen fra bradepanden over i en skål, inden anden sættes tilbage i den varme ovn.

Lad andestegen hvile i mindst 20 minutter inden udskæring.

 

Sauce:

Til¬†saucen skrabes der i bunden af bradepanden med en tr√¶palet, s√• eventuelt¬†faststegt stegekraft l√łsnes.

Hæld sky og fedt fra bradepanden over i en skål og skum fedtet fra overfladen af. Gem fedtet.

Tag to spsk. af fedtet og varm det op i en gryde. 

Kom melet i gryden og pisk med et piskeris, til andefedtet har opsuget melet.

Tilsæt nu lidt efter lidt skyen fra bradepanden samt den indkogte fond, til saucen har en passende konsistens.

Lad saucen koge lidt ind, til du har cirka 5-6 dl.

Smag saucen til med salt, peber, sukker og eddike eller citron.

Du kan tils√¶tte saucen cirka 2 dl. piskefl√łde, hvis du vil have en mere rund smag, samt lidt sovsekul√łr, hvis du synes, den skal v√¶re m√łrkere.

H√¶ld saucen i en saucesk√•l og server den til anden sammen hvide kartofler,¬†brunede kartofler og hjemmelavet¬†r√łdk√•l.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Var der ellers ANDet?
Artikel
Redaktion
Langtidsstegt and
Opskrift
Per Asmussen
Flæskesteg og andesteg
Opskrift
Redaktion