fbpx Ingredient Content | GastroFun.dk

Vaniljestang

Vaniljestang

Vaniljestænger er det tætteste du kommer på vaniljen i sin naturlige form. De friske vaniljestænger er blot høstet, fermenteret og tørret, inden de når supermarkedet. Bælgene kan bruges hele eller flækkes, hvorefter kornene udskrabes og typisk blandes med lidt sukker for at adskille vaniljekornene.

 

Dyrkningen af vanilje

De fleste ved, at ægte vanilje kommer fra vaniljestangen. Inde i stangen - eller bælgen - sidder titusindvis af små frø. Det er disse frø, vi kalder vaniljekorn og som anvendes til de forskellige former for vanilje, du finder i supermarkerne - det være i pulverform, som et ekstrakt eller som essens med videre.

 

En familie af amerikanske og mexicanske orkidéer

Der findes i omegnen af 110 forskellige vaniljeplanter, der alle hører til orkidéfamilien, og vaniljestængerne, som vi finder i supermarkedet, kan inddeles i to vaniljesorter: Bourbon-vaniljestangen og Tahiti-vaniljestangen.

Vaniljeplanterne stammer oprindeligt fra mexicanske og mellemamerikanske regnskove. Vanilje er blevet en meget stor industri, og planterne dyrkes derfor kommercielt flere steder i verden.

 

Berømte vaniljeområder

De mest berømte områder er østaten, Madagaskar, og Indonesien. Madagaskar er meget kendt for sin Bourbonvanilje (også kaldt Madagaskarvanilje). Denne vaniljeplante blev først dyrket på øen, Réunion. Indonesien er kendt for Tahiti-vaniljen.

Bourbonvanilje / madagaskarvanilje betragtes som verdens absolut bedste vanilje, og Madagaskar står da også for hele 80% af verdens vaniljedyrkning.

 

Ét af verdens dyreste råvarer

Vanilje er aldrig blevet betragtet som et billigt krydderi. Sammen med kardemomme og safran, er vanilje ét af de absolut dyreste krydderier, der findes.

I regnskovene i Mexico og Mellemamerika, hvor vaniljeplanterne vokser vildt, bestøves blomsterne af en speciel humlebi, der har en lang snabel. Kommercielt dyrket vanilje skal bestøves manuelt, hvilket blandt andet er med til at gøre vaniljen så bekostelig.

Forskellen på vaniljestænger

Kvaliteten af de enkelte vaniljestænger kan variere, også inden for den samme sort, det vil sige både inden for bourbonvaniljen og tahitivaniljen. Kvaliteten afhænger af mange faktorer fra selve dyrkningen til den efterfølgende behandling af stængerne.

Overordnet set er bourbonvanilje - eller madagaskarvanilje - dog den vanilje, der er kendt for at have den kraftigste og mest krydrede smag af vanilje, og stængerne er lange og slanke. Tahitivaniljen er derimod noget mere blomsteragtig i sin aroma, og stængerne er temmelig tykke og læderagtige i udseendet.