fbpx Ingredient Content | GastroFun.dk

Oksemørbrad

Oksemørbrad

Oksemørbrad

Mørbraden er en lille, mør muskel. Den sidder på indersiden af tyndstegen og på modsatte side af fileten. Den bliver ikke brugt så meget som de store muskler på oksens ryg og ben, så denne udskæring er den suverænt møreste.

Man skal være forsigtig, når man tilbereder mørbrad, fordi kødet næsten ikke indeholder noget bindevæv og fedt.

På trods af dette har man stadig frihed til at vælge, hvordan man vil nyde kødet.

Man kan enten vælge at tilberede kødet som en hel steg, som bøffer eller som Chateaubriand.

Et godt tip er at undgå at give kødet hviletid, fordi det ikke er nødvendigt med mørbrad.

 

Bøf af oksemørbrad

Uanset hvilken udskæring, man vælger, er og bliver mørbraden en delikatesse. Alt efter hvilken udskæring, kødet fås i, har det forskellige navne. Man får den mildeste smag af alle bøffer, hvis man skærer mørbradbøffer af oksemørbrad. Det er også her, man ser det delikate og let marmorerede udseende.

Når man steger, skal man passe på, at kødet ikke bliver for tørt. Det siger sig selv, at jo længere tid man steger det, jo tørrere bliver det. Men når dette er sagt, skal man heller ikke være bange for at stege bøffen hårdt, så den får en lækker stegeskorpe.

 

Filet Mignon

Dette kød anses for at være noget af det møreste kød på en okse. Filet Mignon er den del af oksemørbraden, som danner én af de to halvdele i en T-bone steak. Man kan enten skære Filet Mignon ud som en hel steg eller som bøffer.

 

Chateaubriand

Chateaubriand er uden sammenligning det bedste stykke kød på kvæget. Det er det ultimativt bedste stykke oksekød, man kan få fingrene i. Man forbinder ofte Chateaubriand med en romantisk middag akkompagneret af roser, god vin og i stearinlysets skær. Udskæringen passer også ofte til to personer.

Man kan brune kødet godt og grundigt af i 5-6 minutter på en pande og herefter stille stegen i ovnen i 15-20 minutter. Dette giver et fænomenalt resultat, hvor man vil få en oplevelse af at kødet er så mørt, at det smelter på tungen.

 

Tournedos

Tournedosbøffer bliver skåret ud af den afpudsende oksemørbrad. Tournedosbøfferne skal være 3-4 cm i tykkelsen, for at de når deres fulde potentiale. Man skal ikke stege det i længere tid end 6-8 minutter, og hvis man vil give kødet endnu mere smag, kan man vælge at vikle et stykke bacon eller skinke rundt om bøffen. Udover at bidrage til den gode, fyldige smag, vil dette også hjælpe med at holde på bøffens form.