fbpx Ingredient Content | GastroFun.dk

Agar agar

Agar agar

Hvad er agar agar?

Det er et middel der bruges til at tykne med (geleringsmiddel) og er lavet på et udtræk af alger.

Agar agar er er udvundet fra rødalger, der typisk er placeret på kysten omkring Nordafrika og havet omkring Chile, Sydeuropa og Asien. Når de er høstet, bliver de tørret og formalet til meget fint pulver.

Da det er i pulverform er det derfor lettere at bruge end husblas, som skal placeres i koldt vand og vrides inden brug.

I modsætning til gelatine (husblas) har agar agar ingen smag, det er lugtfrit og kan bruges i meget lave koncentrationer.

Pulveret bliver først opløst når det kommer over 90 grader og tykner/sætter sig ved 40-45 grader. Derfor kan agar agar geléer genopvarmes til 85 grader uden at smelte. 

 

Hvad kan man bruge agar agar til?

Det kan bruges til at ændre strukturen i mousser og varme cremer. 

Hvis man tilføjer det i frugtsaft, så kan man få varmestabile puréer.

Ved at komme det i en mousse der kommer i en sifonflaske, er det muligt at få varmestabile fromager eller skum.

Det kan erstatte pektin i marmelader.

 

Sådan bruger du agar agar

Det skal bruges i spændet 2 - 10 gram pr. kg af den masse der skal stivnes.

Hvis du vil lave en meget fast gelé, så er vi mellem 7 - 10 gram pr. kg. 

Pulveret skal hældes i den flydende væske, der lige skal lade det stå og opløse sig i 5-10 minutter. Herefter skal det bringes i kog under omrøring. 

Bagefter skal det køle af, indtil det rammer temperaturspændet 40-45 grader.

 

Hvor kan man købe agar agar?

Produktet forhandles bl.a. her i Danmark hos Molekymi.dk.