fbpx 🍷Vinkøleskab | GastroFun.dk

Vinkøleskab

Vinkøleskab
Underrubrik
Guide med tips og tricks
Indholdsfortegnelse

Til god mad hører unægtelig god vin. Alt for mange opbevarer deres vin helt forkert – typisk i stuen eller over køkkenskabene, hvor vinen bliver udsat for svingende temperaturer. Når vinen ikke opbevares på bedste vilkår, så ældes den hurtigere, og har risiko for at blive ødelagt. Din vin er organisk.

Derfor har vi i samarbejde med Klubvin lavet en guide til køb af vinkøleskab. Klubvin er en af de førende inden for salg af vinopbevaring. 

 

Har jeg brug for et vinkøleskab?

Det er bestemt ikke alle, der har brug for et vinkøleskab eller plads til et. Som udgangspunkt, skal man være en lille smule vinnørdet for at give sig i kast med et vinkøleskab. Vi anbefaler først at gøre brug af vinkøleskabe når dine vine nærmer sig en pris på over 100 kr. flasken, og du samtidigt har dem liggende i mere end 3-4 måneder ad gangen. Drikker du vinen hurtigere og er de billigere, er der ikke et behov for at købe et vinkøleskab. Her kan du sagtens nøjes med en vinreol.

Pladsen for at købe et vinkøleskab betyder selvfølgelig også en del, men heldigvis kan du få dem ret små, helt ned til 6 flasker, så det kan stå på køkkenbordet.
Hvad er formålet med et vinkøleskab

Formålet med et vinkøleskab er ret enkelt. Det køler din vin ned, til en god opbevaringstemperatur samtidigt med, at det sikre at din vin ligger ved konstant temperatur.

Temperaturskift (som der er i de fleste hjem i løbet af dagen og i løbet af årstiderne) vil belaste din vin, og igen være med til at udviklingen ikke er optimal. Derudover vil et ordentligt vinkøleskab også sikre, at der ikke kommer skadelige UV-stråler ind på din vin, som også skader den organiske vin. Endelig har et vinkøleskab også de funktioner at det sikre konstant luftfugtighed og beskyttelser mod rystelser. 

 

Hvilken temperatur skal vinen have?

Sådan set kan alle vine ligge i et vinkøleskab og blive beskytter mod temperaturskift og solen. Men for at blive opbevaret ordentligt og serveres ordentligt, svinger temperaturen fra vintype til vintype.

Som udgangspunkt skal opbevaringstemperaturerne for de forskellige vintyper være:

Mousserende vine:    8 – 9°
Hvidvine:   10 - 12°
Rødvine: 12 – 15°

Jo lettere vinen er, desto køligere skal den opbevares f.eks. skal en Pinot Noir opbevares køligere end Syrah.

Den optimale serveringstemperatur svinger også afhængig af vinen, men stuetemperatur er altid for højt. Her er en tommelfingerregel for serveringstemperatur:

Hvidvine og mousserende vine:    8 – 13°
Rødvine: 14 – 19°

Igen gælder det, at jo lettere des køligere.

 

Inden du vælger hvilket vinkøleskab du skal have

Nu er du klar til at købe et vinkøleskab, men hvilket et skal du da vælge? Der er forskellige typer, og der er forskellige mærker. Her er nogle af de ting du skal gøre dig klar:

  • Hvor skal dit vinkøleskab stå? Dermed skal du også tænkte på om det skal være et fritstående vinkøleskab, et indbygget vinkøleskab eller et integreret vinkøleskab
  • Designet på vinkøleskabet i forhold til resten af hjemmet. Det skal passe sammen
  • Hvor stort skal det være i fysisk størrelse, og hvor mange flasker vin ønsker du at kunne opbevare
  • Skal du have forskellige typer vin eller kan du nøjes med en type (2 zoner eller singlezone).
  • Hvor støjsvagt skal vinkøleskabet være. De fleste er mellem 38 og 41 dB(A).
  • Energiklassen, hvor meget strøm bruges pr. år. Regn gerne dette ud pr. opbevaret flaske.
  • Hvad må vinkøleskabet koste?

 

Hvilke typer vinkøleskabe er der?

Fordi behovene er forskellige, er der også forskellige typer af vinkøleskabe. Nogen samler kun på tunge rødvine fra Spanien. Her er der kun behov for et singlezone vinkøleskab.

Andre har lidt af hvert og er lige gået i gang med en vinsamling og lærer mere og mere om, hvilke vine, der er gode til forskellige retter. Her er et mindre 2 zoners vinskab helt fint.

Nogle begynder at behov for flere vinkøleskabe da der både er mange hvide og mange røde – og så kan to singlezone vinkøleskabe være en god mulighed. 

 

Fritstående Vinkøleskab

Fritstående vinkøleskabe er det mest solgte vinkøleskab.

Det er fleksibelt i placering, og da det er fritstående slipper det af med varmen i rummet, uden der skal tænkes ind om det står godt. Mange af dem indgår som et flot designet møbel, som kan fremvises med stolthed.  

 

Indbygget Vinkøleskab

Et indbygget vinkøleskab sættes ind i stedet for et køkkenelement f.eks. under bordpladen i køkkenet eller under køkkenpladen til spisestuen. De er super flotte og vil altid pynte.

I alle indbygget vinskabe er der en rist for neden. Denne rist må ikke dækkes til, da det er denne der sikrer varmecirkuleringen, og derved den der sikre skabet ikke brænder sammen. Derudover anbefaler vi, at det ikke bliver placeret direkte op af andre apparater, der afgiver varme.

 

Integreret vinkøleskab

Dette vinkøleskab bygges ind i eksisterende køkkenelementer, og ser fantastisk ud da lågen går helt ned. Det er vigtigt at der er 200 cm2 under skabet til at luften kan komme ind, og det samme over og bagved skabet til at varmen kan slippe ud. Dette skab er perfekt til køkkenet, hvor det ligner at det var tanken fra start af.

 


Klubvin startede i 2004 med salg af vin og opbevaring af vin. I dag er Klubvin en af Danmarks førende forhandlere af vinopbevaring med stort udvalg af vinkøleskabe, vinreoler og vintilbehør som passer både til vinnørden og vinhyggeren. Vi byder dig altid velkommen hos Klubvin
 

Kategori
Sociale medier
Læs også
Bearnaise
Artikel
Redaktion