fbpx Hvad er vand? ✅ kildevand, destilleret og mineraliseret vand

Vand er andet end bare vand

Vand
Underrubrik
Er der noget du gerne vil vide om vand, så læs her
Indholdsfortegnelse

Når man tænker på vand, tænker man på den klare væske der løber ud af vandhanen, men vand kan være mange ting. I denne artikel vil jeg beskrive lidt omkring de forskellige former for vand, man bruger i husholdningen.

Vand findes i tre forskellige former: flydende, fast (is) og gasform (damp).

Postevand

Postevand er det vand der kommer ud når du åbner for vandhanen. Navnet postevand stammer fra i gamle dage, hvor man hentede vand fra en vandpost, hvor vandet typisk blev pumpet op fra jorden igennem en lodret stolpe.

Rundt omkring i Danmark er der meget forskel på indholdet af kalk i vandet men generelt ligger vi højt i forhold til mange andre steder i verden. Man siger også at vandet er hårdt. Det betyder at vi skal bruge mere sæbe når vi vasker tøj og at der vil komme aflejringer af kalk, hvor vandet står stille og fordamper.

Når der står i en opskrift at der skal tilsættes vand, menes ofte postevand.

Postevand udsættes løbende for en omfattende kontrol og kan derfor anses som værende rent.

 

Saltvand

Saltvand eller havvand kender vi fra havet omkring os, hvor der typisk er en del salt opløst i vandet.

Ved processen sydning koges vandet væk sådan at salten kan benyttes i madlavningen. Særligt Læsø er kendt for deres sydesalt i Danmark. Salt udvundet fra havvand kan have et forhøjet indhold af sulfat med en let bitter bismag til følge.

I køkkenet bruge vi typisk saltvand fra havet til at koge skaldyr.

 

Demineraliseret vand

Demineraliseret vand har fået fjernet en del af de mineraler der normalt findes i vandet ved en proces. Typisk anvendes en proces hvor man ion-bytter mineralerne væk.

Demineraliseret vand bruges ofte til at fylde på strygejern og lign. og er ikke egnet til at drikke, dels fordi det har en "flad" smag og deld fordi det ikke er fremstillet til formålet og dermed ikke underlagt kontrol for bakterier eller lign. 

 

Destilleret vand

Destilleret vand er fremstillet ved at vand er bragt til en bestemt temperatur og tryk, hvorved det fordamper over en anden beholder, hvor det aftappes. Destilleret vand har således, praktisk taget, intet indhold af mineraler.

Destilleret vand bruges til sterilisering i dampautoklaver og i laboratorier.

 

Kildevand

Begrebet kildevand dækker, i princippet, over vand der kommer fra naturlige kilders udspring.

Vandet kommer fra de øverste vandførende lag i undergrunden, altså vandmagasiner, som har en ringere beskyttelse mod overfladeforurening end postevand, som hentes fra dybereliggende magasiner.

I dag er det dog blevet sådan at alt vand der bliver solgt i flasker kaldes kildevand.

Kildevand har en begrænset holdbarhed pga. mulighederne for bakterievækst. Samtidig er flaskevand en betydelig miljøbelastning på grund af miljøomkostningerne ved produktion og bortskaffelse af emballage og transport.

Det meste flaskevand i Danmark kommer fra en af ca. 10 boringer i nærheden af Brande og er således i praksis det samme som det vand der kommer ud af vandhanerne i området.

Flaskevand er underlagt fødevarestyrelsen og dermed markant mindre kontrol end postevand.

Kategori
Sociale medier