fbpx Syltning | GastroFun.dk

Syltning

Syltning
Indholdsfortegnelse

Vi har fået dette indlæg af Helena Grayston, der står bag syltedronningen.dk.

 

Sylt til måltiderne

Syltning er et lille hjørne af køkkenet, som kan bruges til alle måltider. Med Syltedronningen vil jeg gerne fortælle om moderne syltning, der bl.a. handler om, at vi kan sylte i alle 5 grundsmage, surt, sødt, salt, bitter og umami. På den måde kan vi altid matche et måltid med det rigtige tilbehør. Tilbehøret kan give både smag, farve, duft og konsistens til måltidet, og så er der altid hyggefaktoren ved at stille noget på bordet som du selv har lavet.

 

Det søde hjørne

Ordet syltning får de fleste til at tænke på syltetøj og marmelade, og det er også et godt sted at starte. Det er nemt og noget vi kender. Hvis du er i det søde hjørne så prøv en marmeladeopskrift herpå siden, f.eks. hindbær, brombær, æble-squash eller jordbær-hindbær.

 

1 sylt, 3 måltider

Med udgangspunkt i maopskrifterne på gastrofun.dk har jeg udvalgt nogle, som matcher en af mine.  Det bugner med opskrifter på gastrofun.dk, men jeg har udvalgt 3 som ville smage usædvanlig godt med en af mine bedste opskrifter, nemlig: æble-dadel chutney.

Først er der vegetar kødsauce. Æble-dadel chutney har mange smagsnuancer og de fleste tænker ”umami” når de smager den. Derfor er den særligt velegnet til vegetar og veganer retter, som ikke får umamismagen fra kød og fisk.

Dernæst blomkålsfrikadeller: Det fik jeg selv lyst til at lave og serverede dem med en rest stegte ris og æble-dadel chutney. Sødme og den krydrede smag i chutneyen var rigtig lækker som modspil til frikadellerne.

Og sidst, men ikke mindst; boller i paprika. Chutneyen smager super til boller i karry, så mon ikke den også smager godt til boller i paprika!

 

Tilbehør i alle 5 grundsmage

En ret kan sagtens være strålende i sig selv, men alligevel kan syltet tilbehør næsten altid give måltidet et smagsløft eller på anden vis højne oplevelsen. Særligt i hverdagen hvis det er gået lidt stærkt med maden og der ikke blev kælet for den.

Derfor er det en rigtig god ide at have en palette af hjemmesylt stående på hylde og i køleskabet, fx en af hver grundsmag. Det kunne være syltetøj (sødt), citrus marmelade (sød-bitter), syltede rødløg (sur-sød), æbledadel chutney (umami), og fermenteret kål som er salt i smagen.

Kategori

Tags

Sociale medier
Læs også
Syltede rødløg i skiver
Opskrift
Per Asmussen
Eddike
Artikel
Redaktion