fbpx Madekspert: Påskens madspild skal bekæmpes med sund fornuft | GastroFun.dk

Madekspert: Påskens madspild skal bekæmpes med sund fornuft

Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen
Indholdsfortegnelse

Vi skal ikke hygge os mindre - vi skal smide mindre ud. Mad- og sundhedsekspert, kogebogsforfatter og ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad, Yvonne Luff Gottfredsen, hjælper danskerne til at undgå madspild i Påsken med en ny 6-trins guide med gode råd.


Påsken står for døren - og Påsken det er lig med hygge og traditioner, men højtiden kan også forårsage at danskernes skraldespande bliver mætte. Estimat fra Landbrug & Fødevarer viser, at madspild alene i påskeugen udgør 279 mio. kr. - og danskerne køber ind for 24 % mere i påskeugen sammenlignet med en gennemsnitlig uge i løbet af året. Og selvom at de nyeste tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at danske husholdninger har reduceret madspild med 14.000 ton på seks år, så kan det være sværere at gøre noget ved madspildet i de mad-tunge traditionsrige helligdage som Påsken.

Yvonne Luff Gottfredsen er mad- og sundhedsekspert og forfatter til kogebogen ”UNDGÅ MADSPILD og tryl med dine rester” og ambassadør for Danmarks største organisation og bevægelse mod madspild, Stop Spild Af Mad. I år hjælper Yvonne Luff Gottfredsen til at hjælpe danskerne med at undgå Påskens madspild med en ny 6-trins guide med gode tips og råd.

“Vi elsker at hygge i Danmark. Hygge om traditionerne ved højtiderne som Påske, Pinse og Julen. Traditioner ved højtider følger også hygge om maden,” fortæller Yvonne Luff Gottfredsen. “Vi skal hygge og gøre som vi plejer, men med omtanke og sund fornuft. Vi skal fortsætte med at kræse om retterne, det hører traditioner og hyggen til, fortæller hun. Sammen med hyggen må vi love hinanden, at have ekstra fokus på at undgå madspildsfælden, så vi kan blive endnu bedre.” 

Yvonne Luff Gottfredsen fortsætter: “Hvis du også sidste år i Påsken købte for meget mad, havde for meget mad til overs fra påskefrokosten, og måtte smide mad i skraldespanden, så er der nu lejlighed til at tænke nye tanker – til gavn for miljøet og ikke mindst for pengepungen. Påskens madspild skal med andre ord bekæmpes med sund fornuft.”

Yvonne Luff Gottfredsen har forfattet en ny 6-trins guide med gode råd til at undgå madspild i Påsken:

1. Køleskabs Buffet. Indsats mod madspild i Påsken begynder allerede i god tid inden Påske. Giv plads til Påskens mad ved at spise dig igennem de gode rester, halve salater, agurk og broccoli, frugt mm. i køleskabet og i fryseren. Hold en reste-buffet dag hver dag frem mod påskefrokosten - det giver plads til påskemaden og påskeresterne. 

2. Lav en madplan for din påskemenu og vær realistisk med mængden af den mad du køber. 500-700 gram pr. person afhængig af om du inviterer til frokost eller aftensmad. Indtænk dine køle- og fryseskabsrester ind i påskemenuen.

3. Mindre mad - god kvalitet - stadig godt. Lad være med at gøre som du plejer, hvis du plejer at lave for meget mad. Hav tillid til at lave mindre portioner og færre retter.

4. Undgå at sætte alt maden ind på bordet på samme tid. Fyld op efterhånden. Ved mindre retter/a la tapas - hent fra køleskabet efterhånden. Form en kreativ skriftlig påskemenu og læg den ved hver kuvert på dit veldækkede påskebord. Så kan gæsterne se hvad de skal have at spise i løbet af påskefrokosten. Husk at få resterne hurtigt på køl.

5. Brug mindre størrelse fade og tallerkener. Jo større tallerkenen er, desto mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man undgår at overfylde sin påsketallerken. 

6. Hav en plan for dine påskerester. Hvis du har brød til overs, kan du lave brødcroutoner, rugbrødscrunch, opbløde brødet i vand og komme det i en brød- eller bolledej. Hvis du har frugt og grøntsager tilovers, brug det i en smoothie, tærte, wrap, pitabrød, brød- og bolledej eller frys det ned for senere at bruge det i en smoothie, grøntsagssuppe, gryderetter mm. Kødrester kan skæres i fine tynde skiver og ligges oven på en pizza, kommes i wrap og pitabrød eller du kan lave en god biksemad med et spejlæg på toppen – mulighederne er mange. 

“Hvis der er mad tilovers fra påskefrokosten, så giv dine gæster resterne med hjem. Jeg elsker selv, at få rester med hjem, når jeg har været i byen,” afslutter Yvonne Luff Gottfredsen, som altid sender sine egne gæster hjem med restemad fra middagen og påskefrokosten.

På Yvonne Luff Gottfredsens hjemmesider www.yvonneluffgottfredsen.dk og www.sundemadvaner.dk giver hun et bud på hvordan en påskefrokost kan se ud. Her får man adgang til påskefrokostmenuen inkl. opskrifter og tips til hvordan man undgår madspild, hvis der bliver rester tilovers. Hendes kogebog kan lånes gratis på alle landets biblioteker.

Velbekomme og glædelig Påske!
 

Påskemenu og opskrifter fra Yvonne Luff Gottfredsen

Forslag til en påskemenu a la tapas - 8 personer:

Fotograf akkreditering Michael Bring-Nielsen
- Hvide sild med rå løgringe og hjemmelavet karrysalat med æg
- Spinatroulade med laksemousse
- Lammefrikadeller med æbletzatziki
- Grøntsagstærte
- Mørbradbøf med stegte bløde løg og champignon
- Spidskålssalat med blåbær og appelsindressing
- Diverse grøntsagshapsere fx gulerødder, peberfrugter, agurk, selleristænger mm. eller hvad du lige har i grøntsagsskuffen.
- 2 slags ost og druer
- Mini frugtsalat med hakkede mandler og mørk chokolade
- Blåbær- eller chokolade muffin og romkugle til eftermiddagskaffen. (Alternativt et stykke kransekage).
- Rugbrød, hjemmelavet knækbrød og grønne vafler/blinis


--- Karrysalat med æg

Ingredienser:
2-3 hårdkogte æg, skæres i små tern
1 æble med skræl i små tern
½ rå løg i små tern
1½ dl skyr eller mager græsk yoghurt naturel
1-1½ tsk. karry mild
Salt og peber
Tilsæt evt. lidt gurkemeje for den ønskede gule farve (kan udelades)

Alle ingredienser blandes til en karrysalat. 
Karrysalaten kan også stå som selvstændigt pålæg på en skive ristet rugbrød.


--- Spinatroulade med laksemousse

Spinatroulade

Ingredienser spinatroulade:
300 gram optøet spinat
3 æg
½ dl skyr naturel eller mager græsk yoghurt
1 tsk. salt
Lidt peber

Sådan gør du:
Æggeblommer og æggehvider fordeles i hver deres skål.
Æggeblommerne blandes sammen med spinat, skyr/græsk yoghurt og krydderier.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i ovenstående spinatmasse.
Fordel spinatmassen jævnt ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Spinatmassen skal fylde en firkant, som svarer til 2/3 af bagepladen – cirka ½-1 cm i tykkelse.
Sættes i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft i cirka 15-20 minutter til den er færdigbagt og lysbrun på toppen. 
Afkøl spinatbunden inden du smører laksemousse på hele spinatfladen. 

Laksemousse

Ingredienser:
200-250 gram varmrøget laks – naturel eller med krydderier på
En lille håndfuld persille, rucola eller grønkål, snittes meget fint
1 mellem finthakket rå løg
3 spsk. skyr naturel eller mager græsk yoghurt
1 spsk. mayonnaise
80 g flødeost naturel, gerne light
½ tsk. salt
Lidt peber
Smag evt. til med lidt citronsaft

Sådan gør du:
Bland alle ingredienser sammen i en skål, og smør den færdige laksemousse ovenpå spinatbunden og rul forsigtigt sammen til en roulade. Fold bagepapiret rundt om den færdige roulade og sæt den i køleskabet mindst en time før servering. Skær rouladen i skiver og anret på et fad.

Tip: Gør det nemt, og lav spinatrouladen en uge før du skal bruge den og frys den ned. Optø den dagen før, og skær den i skiver - halvt optøet, så får du de fineste skiver.

Undgå madspild:
Hvis du har en rest til overs, kan du nedfryse spinatrouladen. Du kan servere spinatroulade til en forret, eller til en frokost ovenpå gode salater sammen med rejer og en skive ristet rugbrød.


--- Spidskålssalat med blåbær

Ingredienser:
½ spidskål
½ broccolihoved (den anden halve kommes i grøntsagstærten)
1 rå rødløg
1-2 håndfuld persille, rucolasalat eller grønkål
1 æble med skræl i små tern eller i tynde aflange skiver
1 bk. friske blåbær, 125 g
Supplér evt. med feta i tern, da du har en rest tilovers fra lammefrikadellerne.
Kom gerne flere og andre grøntsager og frugt i, hvis du lige har en rest liggende.

Sådan gør du:
Rengør grøntsagerne og finsnit dem på mandolinjern på den tynde side - det gi’r en mere let og tyggevenlig salat. Æblet skæres i fine små tern eller i tynde aflange skiver. Persille finsnittes.
Bland alle ingredienser inkl. blåbær i en salatskål. Bland appelsindressingen i og drys evt. med hakkede ristede mandler. 

--- Appelsindressing
Ingredienser:
½ presset appelsin
½ presset citron
1 tsk. akaciehonning
1 spsk. raps- eller olivenolie

Blandes til en flydende dressing og vendes i salaten.

Undgå madspild:
Salaten kan du gemme til frokost eller aftensmaden i morgen. Eller bruge den i en wrap eller pitabrød. Jeg fryser også restsalater ned og putter det i min morgensmoothie – smager skønt. Salaten kan du også finsnitte og komme i en kødret eller gryderet, frikadellefars eller lave en grøntsagssuppe og supplere med flere grøntsager. En omelet med salat i er heller ikke af vejen. Eller måske komme salaten (meget finsnittet) i en bolle- eller brøddej. 


--- Lammefrikadeller med æbletzatziki

Lammefrikadeller
Ingredienser:
400-500 gram hakket lammekød

2 fintsnittede løg

2-4 fed presset hvidløg

2 æg

5 spsk. havregryn, blendet til mel i en minihakker

80-100 gram mager hakket feta, Cheasy 3%

4-6 spsk. vand eller mælk

2 tsk. salt

1 tsk. stødt peber

2 tsk. spidskommen

1 tsk. chili krydderi eller en frisk lille chili i små tern

Evt. lidt frisk rosmarin.
Sådan gør du:
Rør det hele sammen til en fars og form 24 små frikadeller og steg dem på panden i lidt fedtstof. 

Kan fryses ned.

Æbletzatziki
Ingredienser:
3 groft revne æbler med skræl

200 gram mager græsk yoghurt eller skyr naturel
Lidt salt og peber.



Blandes og serveres straks. Ikke velegnet til nedfrysning.

Undgå madspild: 
Rester fra æbletzatziki opbevares i køleskab og kan efterfølgende bruges som tilbehør til aftensmaden, sammen med en salat, kommes i en smoothie eller i en brød- eller bolledej.
Lammefrikadellerne kan fryse ned. Eller brug dem i en biksemad, omelet eller til frokost i en salatblanding. 


--- Grøntsagstærte

Tærtedej
Ingredienser:
1 spsk. olivenolie
1-1½ dl vand
2 dl groft mel, fx fuldkornsspeltmel, rugmel mm.
1,5 dl hvedemel
¼ tsk. salt

Tærtefyld
Ingredienser:
Grøntsager, 400-500 g, fx spidskål, porre, broccoli, rå løg. (Du har rester af spidskål og broccoli fra spidskålssalatopskriften).
4 æg
100 g skyr naturel eller mager græsk yoghurt
1 dl mælk (kan udelades)
1 tsk. salt
Lidt peber
75 g revet ost (du kan bruge skæreosten, som du i forvejen har købt til ostetallerken med kiks og druer)
40 hakkede mandler

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tærtedej, kom olie, vand, mel og salt i en skål og rør det sammen med en elpisker eller med hænderne til en fast dej. Udrul dejen (tynd), og kom den i en smurt tærteform (ca. 24 cm i diameter) eller i 4 mini tærteforme eller i 8 mini-mini tærteforme. Stik tærtebunden med en gaffel flere steder, og forbag tærtebunden i ovnen i 10 min. ved 190 grader på midterste ovnrille.

Tærtefyld, rengør grøntsagerne. Snit eller riv grøntsagerne fint, og damp/svits dem på en pande i 2-3 spsk. vand eller olie i 3 min. Rør æg, græsk yoghurt/skyr, mælk, salt og peber, ost og hakkede mandler sammen i en skål og bland med grøntsagerne. Hæld det hele i den forbagte tærtebund, og bag tærten færdig på midterste ovnrille i ca. 30 min. ved 190 grader. Tærten er færdigbagt, når toppen er luftig og gylden.

Undgå madspild:
Tærten kan opbevares i køleskab i to-tre dage eller fryses ned i mindre portioner. Så har du en nem frokost eller aftensmad på travle dage.


--- Mørbradbøf med stegte bløde løg og champignon

Ingredienser:
1 svine- eller oksemørbrad cirka 400 gram
2-3 mellem store rå løg
1 bakke champignon cirka 200 gram
Salt og peber

Sådan gør du:
Afpuds mørbraden for sener og hinder. Skær mørbraden i 8 stykker og tryk bøfferne flade med håndfladen. Krydr med salt og peber og steg bøfferne, til de er gennemstegte efter ca. 10 min.
Pil løgene og skær dem i skiver. Rengør champignon og skær dem i små tern. Steg løgene på en pande med lidt fedtstof. Steg herefter champignon. 
Servér bøfferne toppet med stegte bløde løg og champignon.

Undgå madspild:
Hvis der er rester tilbage fra mørbraden, kan resterne nemt bruges i en biksemad, æggekage, eller direkte på rugbrødet til frokost næste dag. Kødet kan også skæres i tynde skiver og ligges på en hjemmelavet pizza sammen med løg og champignon eller som fyld i pitabrød eller wraps.


--- Grønne hjertevafler/blinis

Ingredienser:
240 g (ca. halvt ærter og halv spinat). Hvis du bruger spinat fra frost, dræn da spinaten for vand inden du kommer det i skålen.
¾ dl skyr naturel/mager græsk yoghurt eller mager hytteost
80 g fuldkornsmel, fx fuldkornsspeltmel, rugmel, grahamsmel m.f.
½ tsk. salt
1½ dl vand
… og lidt olie til pensling af vaffeljernet eller til stegning af blinis på panden.

Sådan gør du:
Blend alle ingredienser med en stavblender eller i en minihakker. Lad dejen trække i 15 minutter. Bag vaflerne i ca. 5-6 minutter – Pas på med at åbne vaffeljernet for tidligt. Den først vaffel kan godt hænge lidt fast på vaffeljernet.
Hvis ikke du har et vaffeljern, kan du i stedet lave små grønne blinis på panden eller på en blinis pande.

Undgå madspild: 
Vaflerne/blinis kan fryses ned og tøs op til anden festlig lejlighed og bruges som en forret, anrettet som tapas med forskelligt fyld ovenpå. Vaflerne kan også spises til morgenmad, frokost eller som mellemmåltid. Som tilbehør til en frisk salat. De er hurtige at varme på en brødrister.


--- Hjemmelavet knækbrød

Ingredienser:
Gør det nemt og køb en færdig blanding frø og kerner, hvor du kun skal tilsætte mel, olie og vand. Oftest står der på disse færdigblandede poser, at man skal tilsætte hvedemel. Her må du meget gerne tilsætte fuldkornsmel i stedet – det gør knækbrødene mere fiberholdige. Ellers følg anvisning på posen.

Hvis du gerne vil lave din egen knækbrødsblanding af frø, kerner og mel, så får du opskriften her:
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
3 dl fuldkornsmel fx fuldkornsspeltmel, grahamsmel, rugmel eller 1 dl af hver
1 tsk. bagepulver
1½ tsk. salt
2½-3½ dl vand
½-1 dl olivenolie

Sådan gør du:
Bland alle ingredienser i en skål. Hvis blandingen bliver for fast, kan du tilsætte lidt ekstra olivenolie eller vand. Kom en fjerdedel af dejmassen på et stykke bagepapir og læg et stykke bagepapir oven på dejmassen og rul dejen ud mellem to bagepapir med en dejrulle til dejen kun er få millimeter tyk. Dejen skæres ud i små firkanter med en kødkniv eller en pizzaskærer. Bages ved 180 grader i cirka 12-18 minutter afhængig af ovntype – til de er sprøde og gyldne.


--- Frugtsalat

Ingredienser:
600-800 g blandet frisk frugt af fx ananas, kiwi, vindruer, æbler, blåbær, brombær, hindbær, jordbær mf. OBS! begræns dit udvalg, så du undgår for mange frugtrester.
24 hakkede mandler
40 g mørk chokolade

Sådan gør du:
Rengør og skær frugterne (undtagen bærrene) i små mini tern. Bland frugter og bær og hæld i gennemsigtige miniglasskåle. Top med hakkede mandler og hakket mørk chokolade.

Undgå madspild:
Rester kan kommes i en smoothie til din morgenmad eller mellemmåltid eller fryses ned og bruges til at komme i din smoothie en anden dag. Resterne fra frugtsalaten kan også komme i en blandet salat. Eller laves til juice i en saftcentrifuge/juicemaskine. Kommes i kager, tærter, brød- og bolledej. Frugt og bær kan også laves til en saft, frugtmos eller marmelade.


--- Bærmuffins – den sunde udgave 

Ingredienser:
4 små/mellem bananer, ca. 80 g uden skræl
6 æg
130 g havregryn
1 spsk. akaciehonning
2 tsk. bagepulver
1½ tsk. vaniljepulver
½ tsk. salt
140 g friske bær fx blåbær, brombær, hindbær, solbær, ribs. Frosne bær kan også bruges. Du kan også vælge at blande forskellige bær i hver muffin.

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Hæld alle ingredienser, undtagen bærrene, i en skål eller foodprocessor, og blend til en ensartet masse - dejen bliver let flydende. Hæld dejen i 16-18 muffinsforme (afhængig af størrelse på formene). Fordel herefter bærrene i formene og prik dem lidt ned i dejen, så de næsten ikke kan ses. Bærrene falder nemlig ikke til bunde af sig selv ved bagning.
Bages i ovnen i ca. 20 minutter.  
Undgå madspild: 
Dine færdigbagte muffins kan fint fryses ned og optøs til anden festlig lejlighed. Eller du kan lave hjemmelavede romkugler af dem - sammen med andre kagerester.


--- Chokolademuffins

Ingredienser, det våde:
250 ml appelsinjuice
2 æg
100 g smeltet smør, fingervarm lunkent temperatur

Ingredienser, det tørre:
200 g hvedemel
50 g kakaopulver
½ tsk. natron
170 g sukker

Bland det våde sammen og hæld herefter det tørre i under omrøring med en elpisker. Pisk til en ensartet tykflydende dej. Hæld dejen over i 15-20 muffinsforme afhængig af størrelsen på formene og bag dem ved 165 grader varmluft i cirka 25-30 minutter.
Pynt med ostecremet topping.


--- Ostecremet topping 

Ingredienser:
120 g flødeost naturel – gerne light flødeost
60 g blødt smør
90 g flormelis

Sådan gør du:
Pisk alle tre ingredienser sammen til en cremet masse. Hæld cremen i en sprøjtepose eller i en frysepose og klip et hul i et af hjørnerne. Tryk cremen ud til topping på 8 muffins. 
Resten af muffins kan du fryse ned eller lave til romkugler – se opskrift på romkugler nedenfor. 

Undgå madspild: 
Dine færdigbagte muffins kan fint fryses ned og optøs til anden festlig lejlighed. Eller du kan lave hjemmelavede romkugler af dem - sammen med andre kagerester.


--- Romkugler

Ingredienser:
300 gram kagerester. Jeg tog kagerester fra fryseren - 150 g chokoladekage, tre blåbærmuffins og en kokoskage med marengstopping.
2 spsk. marmelade. Jeg brugte kirsebærsauce fra julen, som jeg havde liggende i fryseren.
2 spsk. kakaopulver
1½-2 spsk. romessens

Sådan gør du:
Blendes i en foodprocessor til en jævn samlet masse. Vej kagemassen ud i 15 g /20 g eller 30 g store romkugler.
Pyntes med fx kokospulver, frysetørret hindbærpulver, kakaopulver mm.


Pressemeddelelse

Kategori
Sociale medier
Læs også
Alt godt til påskefrokosten
Artikel
Redaktion