fbpx Jyllands gastronomiske hovedstad: Her skal du spise i Aarhus | GastroFun.dk

Jyllands gastronomiske hovedstad: Her skal du spise i Aarhus

Jyllands gastronomiske hovedstad: Her skal du spise i Aarhus
Underrubrik
I 2018 fik fire Aarhusbaserede restauranter en af de eftertragtede Michelin-stjerner, hvilket gør Aarhus til Jyllands gastronomiske hovedstad. Her kommer et overblik over restauranterne, chefkokkene og restauranternes særlige kendetegn.
Indholdsfortegnelse

Den berygtede Michelin-guide

Michelin-guiden er en guide, der første gang blev udgivet i år 1900. Guiden, der bliver udgivet og produceret af dækfirmaet Michelin, var i sin spæde start en guide over benzintanke, autoværksteder og overnatningsmuligheder på køreturen. Det var altså i minimal grad mad og gastronomi, der var hovedindholdet i den nu så populære spiseguide.

Til at starte på var guidens primære mål at få folk ud i deres biler, så de kunne nedslide deres dæk, og derfor fik brug for at købe nye dæk hos Michelin. Tiden viste dog, at de overnatnings- og spisemuligheder, som var med i bogen, var af en så høj kvalitet og standart, at spisesteder blev guidens primære fokus. De berygtede stjerner blev første gang introduceret i 1930’erne.

 

Det betyder Michelin stjernerne:

1 stjerne: Én stjerne betyder, at restauranten er ”værd at rejse efter”.

2 stjerner: To stjerner betyder, at restauranten er ”en omvej værd”.

3 stjerner: Tre stjerner betyder, at restauranten er ”en rigtig god restaurant i sin kategori”.

(kilde: michelin.dk)

 

Gastronomi i Aarhus

Den første Michelin-stjerne, der blev givet til en dansk restaurant, blev uddelt i 1983. Mens den første michelin-stjerne, der blev givet til en restaurant i Aarhus, blev uddelt i 2015. Der skulle altså gå 32 år, fra Michelin-guiden gav sin første stjerne i Danmark, til de fik øje på de jyske gourmetkokke.

Siden Michelin-guiden fik øje på de jyske gourmet-muligheder, har det tydeligvis taget fart. Tager man et hurtigt kig på udbuddet af finere madlavning og luksuriøse overnatningsmuligheder, kan man over de seneste år se, at niveauet er rykket betydeligt opad.  

Se luksuriøs overnatningsmulighed i Aarhus her.  

 

De århusianske stjerner

Frederikshøj:

Chefkok/chefkokke: Wassim Hallal.

Placering: Oddervej 19-21, 8000 Aarhus C.

Frederikshøj er en restaurant, der er styret af den dansk-libanesiske kok, Wassim Hallal. Restauranten tilbyder ikke bare en fantastisk gastronomisk oplevelse, men også en udbredt naturoplevelse i kraft af sin placering lige ved Mindeparken og med udkig ud til Aarhusbugten. Restauranten beskriver selv indretningen som skandinavisk minimalistisk, og maden som kreativ og usnobbet.

 

Domestic:

Chefkok/chefkokke: Christoffer Norton og Morten Frølich Rastad.

Placering: Mejlgade 35B, 8000 Aarhus C.

Domestic er en restaurant, der er ejet af de fire kokke Christoffer Norton, Morten Rastad, Christian Neve og Ditte Susgaard. Restauranten er placeret i det karismatiske Mejlgade, der ligger i hjertet af Aarhus midtby. Restauranten beskriver atmosfæren som uformel og hjemlig, og siger, at de inspireres af gamle teknikker i bestræbelserne på at opnå råvarernes fulde potentiale.  

 

Gastromé:

Chefkok/chefkokke: Søren Jakobsen og William Jørgensen.

Placering: Rosengade 28, 8000 Aarhus C.

Gastromé er ejet af de to kokke, Søren Jakobsen og William Jørgensen, som har arbejdet sammen i mange år. De har tidligere ejet restaurant sammen i det sydlige Aarhus, men købte i 2014 Gastromé, i den gamle, centrale del af Aarhus. Restauranten beskriver atmosfæren som nordisk, maden moderne og servicen afslappet og nede på jorden.

 

Substans:

Chefkok/chefkokke: Loise Mammen og René Mammen

Placering: Frederiksgade 74, 8000 Aarhus C.

Substans er ejet af de to kokke, Louise og René Mammen, der danner par både professionelt og privat. De har tidligere arbejdet sammen i København, men valgte i 2005 at åbne deres egen restaurant i midten af Aarhus. Restauranten beskriver sig selv som afslappet, og siger, at gastronomisk er der fokus på økologiske råvarer fra lokale producenter.  

Kategori
Sociale medier