Interview: Kok Christian Wellendorf

Christian Wellendorf er kok og holdkaptajn for det danske kokkelandshold - foto: Jesper Rais
Indholdsfortegnelse

Livet er for kort til at gå og bekymre sig

Christian Wellendorf var kun 21 år gammel, da i 2019 han vandt guld ved Bocuse d’Or, som er det uofficielle verdensmesterskab for kokke. To år tidligere var han blevet headhuntet til stillingen som commis - kokkeassistent - af Kenneth Toft-Hansen, der gerne ville have ham med på holdet.

"Jeg sagde "ja" på stedet," fortæller Christian Wellendorf.

Hans kokkekarriere har næsten kun bevæget sig opad, siden han som 16-årig gik i lære som kok på restaurant Babette i Vordingborg.

"Jeg er som person empatisk, målrettet og ambitiøs, og det kommer også til udtryk i mit professionelle virke," siger Christian Wellendorf.

Han lever efter et relativt simpelt princip: Han vil hele tiden være den bedste udgave af sig selv. 

"Jeg kan ikke se nogen grund til, at man ikke hele tiden skal spørge sig selv: 'Hvad kan jeg gøre bedre?' og 'Hvad kan jeg gøre skarpere'?," siger han.

I de fire år, det tager at blive kok, nåede Christian Wellendorf at deltage i 16 konkurrencer, heriblandt DM i Skills, DM for kokkeelever og OL for juniorkokke. Alle konkurrencer resulterede i guld.

Konkurrencerne er ifølge Christian Wellendorf med til at gøre ham skarpere som kok og forbedre hans evne til at tænke hurtigt og klart. Når man ofte skal præstere - både som kok, men også i konkurrencer - er det vigtigt for Christian Wellendorf at være i balance.

"Jeg vil ikke gå og bekymre mig. Det synes jeg, at livet er for kort til. Så det betyder meget for mig, at jeg er i balance. Man holder ikke til presset ellers," fortæller han.

I dag er Christian Wellendorf holdkaptajn for det danske kokkelandshold, der er en del at Dansk Gastronomisk Union. Han hører af og til, at han som 24-årig er ung i forhold til at bestride netop den post, men sådan ser han ikke selv på det.

"Jeg synes, det er cool at være ung og være holdkaptajn. Jeg føler, at jeg har kompetencerne og én af mine forcer er helt klart at sammensætte det rette hold. På kokkelandsholdet er det vigtigt, at hver mand har sin plads, og jeg har helikopterblik og kan finde ud af, hvordan vi gør det hele bedst muligt," siger han.

Han mener også, at han på det menneskelige plan bidrager med mange ting:

"Jeg har mange kræfter i forhold til det sociale. Jeg ved meget om mad og jeg har stor erfaring i forhold til konkurrencer. Derudover har jeg en klar målsætning for, hvordan vi skal gøre tingene. Jeg synes ikke, at alderen har den store betydning, når du har de kompetencer, der gør dig værdig til jobbet."

Vi spørger - Christian svarer

Hør Christian Wellendorf fortælle om sin vej til kokkelandsholdet, sit bedste minde fra køkkenet og find ud af, hvad hans livret er.

 

Uddannelse?

Jeg er udlært kok fra restaurant Babette i 2017. 

Hvorfor blev du kok?

Jeg har altid været glad for mad, og det har været omdrejningspunktet for mig på flere måder. Jeg har gode barndomsminder, hvor jeg er ude og fiske med min far, eller ude og plukke bær med min bedstefar. Jeg kan også huske, at jeg lavede fis med min mormor, når jeg kom hjem med hænder, der var helt røde af bærsaft, fordi det lignede blod. Vi lavede pandekager og spiste det med hjemmelavede hindbærmarmelade til. Jeg fandt langsomt ud af, at jeg blev glad af at lave mad, og at jeg kunne gøre andre glade med min mad.

Efter folkeskolen, skulle jeg finde ud af, om jeg ville på efterskole og spille fodbold, eller om jeg ville på det, man nok kan kalde en "husholdningsskole".

Jeg valgte en husholdningsefterskole i Sorø, for jeg tænkte, at der var større chance for, at jeg kunne blive kok end professionel fodboldspiller.

Som 16-årig startede jeg i kokkelære. Det var vildt, pludselig at være ude på den måde, og have ansvar for sit eget liv. Men jeg synes, at kokkeverdenen var den fedeste.

Hvad var din vej ind til det danske kokkelandshold?

Jeg deltog i en masse konkurrencer, da jeg var ung kok, og det gik altid godt. Jeg havde - og har - en alder, hvor jeg gerne ville lave en masse og gerne ville bygge endnu mere viden på. Jeg synes, det er fedt at konkurrere og jeg har altid haft den tankegang, at det er vigtigt at forbedre sig - og at det er vigtigt hele tiden at præstere sit bedste. Samtidig har jeg spillet meget fodbold i mit liv og jeg har altid haft et konkurrencegen i mig. 

Jeg blev spurgt, om jeg ville være holdkaptajn, og det så jeg som en kæmpe stor ære. Jeg tror også, at det, at komme på kokkelandsholdet, var endnu en milepæl.

Min helt store ambition er at føre kokkelandsholdet frem til en top-top placering i konkurrencen i november 2022. Jeg ser gerne, at det danske kokkelandshold bliver et af de bedste i verden. 

I nogles øjne er det nok lidt ungt at have min alder og være holdkaptajn. Men jeg ville aldrig sige ja til et job, hvis jeg ikke var opgaven voksen. Jeg føler, at jeg har meget at byde på og jeg har de rette kompetencer. Jeg kan kigge på holdet, finde de bedste medspillere og finde ud af, hvordan vi gør det bedst muligt. 

Hvad er dit bedste minde fra køkkenet?

Jeg var til min første konkurrence, da jeg havde været i lære i ni måneder, og mod alle forventninger vandt jeg. Det var så fedt og det tændte virkelig en gnist i mig

Jeg lever efter det princip, at man skylder sig selv, at være den bedste version af den, man kan være. Jeg kan ikke se nogen grund til, at man ikke hele tiden skal spørge sig selv "hvad kan jeg gøre bedre?". Derfor er jeg også så glad for at deltage i konkurrencer, for det gør mig skarpere.

I alt nåede jeg at deltage i 16 konkurrencer i de fire år, jeg var kokkeelev. I sådanne konkurrencer lærer man at tænke hurtigt og klart og man lærer at tackle ukendte og pludseligt opståede problemer. Derfor tror jeg, at de har gjort mig til en langt bedre kok.

Jeg er faktisk sjældent nervøs, når jeg står til en konkurrence. Jeg er fyldt med adrenalin, men jeg er ikke nervøs som sådan. Presset generer mig ikke og jeg er god til at lukke alt det ude, jeg ikke skal bruge i øjeblikket.

Hvad ser du som din karrieres højdepunkt?

At vinde Bocuse d’Or i 2019, hvor jeg løb med prisen for verdens bedste commis - altså kokkeassistent. Det var helt vildt! Det ord, der bedst kan beskrive følelsen, er "eufori." 

Kenneth Toft-Hansen (fra Svinkløv Badehotel, red.) havde ringet til mig og spurgt, om jeg ville med som commis. Jeg tøvede overhovet ikke med at sige "ja". Jeg var både med i 2018, til Europamesterskabet, hvor jeg blev kåret til Europas bedste commis, og så til verdensmesterskabet i 2019, hvor jeg fik commis-prisen, men også kunne stå øverst på podiet med hele holdet, da vi vandt Bocuse d’Or.

Man kan aldrig regne med, at man vinder en konkurrence, men man kan håbe og tro på det. Men jeg vandt, og det var et stort skulderklap. Det var en bekræftelse af, at det betaler sig at tro på sig selv og arbejde hårdt.

Jeg er også meget ydmyg omkring det. Det synes jeg næsten, at man skal være. Det var en konkurrence fyldt med verdens bedste, dygtigste kokke, som jeg har stor respekt for. Og så var vi de bedste.

Hvilken ret kan du bedst lide at lave?

Jeg kan ikke rigtig nævne en enkel ret. For mig er det vigtigste, at den er smuk og simpel. Og at den er lavet med gode råvarer. 

Hvilken ret laver du oftest i dit eget køkken?

Min kæreste elsker spaghetti carbonara, så det laver jeg ret ofte.

Har du et yndlingskøkken?

Jeg er fransk uddannet, med det kendte, nordiske twist. Det er der, jeg har mine læringsmetoder, så det er nok det køkken, der er mit yndlings.

Det franske køkken har en base, nogle grundteknikker og en troværdighed. Det kan jeg godt lide. 

Hvad er din livret?

Jeg elsker julemad. Det er ikke så meget grundet maden, men det er den stemning, der er omkring måltidet og aftenen. Det er forventning, glæde, omsorg og sammenhold - kombineret med et ganske skønt måltid mad. 

Hvad er din yndlingsråvare?

Frisk fisk. Jeg er opvokset ved havet, og for mig er der et eller andet med, at det er frisk og blåt. Det er så naturligt, som noget kan være. Så længe det er friskt, er det godt nok for mig.

En ting du altid har i køleskabet?

Jeg har altid hvidløg, citron og hvidvin.

Din sidste, gode madoplevelse ude?

Geranium. Det hele var fantastisk, men særligt detaljerne. Der var tænkt på alt. Det var en stor oplevelse. 

Har du en yndlingsrestaurant?

Jeg er vild med restaurant Uformel, og jeg kan også rigtig godt lide Barabba.

Et godt råd til andre, der gerne vil gå dig i bedene?

Helt kort, så er det, at man skal prioritere. Hvad er det, du vil? Hvis du gerne vil uddanne dig til kok, så er det fire år af dit liv. Sæt det som din førsteprioritet. Når din mester beder om hjælp eller spørger, om du kan gøre noget bestemt, så siger du "ja".

Hvis du gerne vil drive det vidt, så bør uddannelse være din førsteprioritet. Din andenprioritet kan eksempelvis være venner og kæreste. Tredjeprioritet er din familie og fjerdeprioritet er en fritidsaktivtet. 

Da jeg gik i kokkelære, havde jeg en klar prioriteringsliste. Jeg vidste, at jeg gerne ville være den bedste version af mig selv. Jeg valgte at bruge al min tid på min uddannelse. Jeg snakkede med venner, familie og min daværende kæreste om det, og sagde, at jeg gerne ville prioritere min kokkeuddannelse og at jeg havde brug for deres opbakning. For mig hed det, at når jeg skulle arbejde, så var det dét, jeg skulle. Og blev jeg spurgt, om jeg kunne hjælpe, så kom arbejde i første række.

Det lyder måske hårdt, men når først du har en prioriteringsliste, så har du også en plan. Så ved du, hvad det er, du skal. 


Fakta

Navn: Christian Wellendorf

Alder: 24 år

Landsdel: Sjælland

Christian Wellendorf er udlært fra restaurant Babette og har efterfølgende arbejdet på Falsled Kro. Har blandt andet vundet DM i Skills og prisen som verdens bedste commis (assistent) ved Bocuse d’Or i 2019.

Christian Wellendorf er i dag holdkaptajn for det danske kokkelandshold, der er en del at Dansk Gastronomisk Union. Han er desuden konsulent for Bocuse d’Or Danmark og medejer af cateringfirmaet "Babette Fine Dining", der er under opbygning. 

Følg Christian Wellendorf på Instagram under @christian_wellendorf.

Du kan læse mere om kokkelandsholdet på deres hjemmeside samt på Instagram under @kokkelandsholdet.


Foto: Jesper Rais


Kategori