fbpx ‚úÖHvad skal man ūüćĹspise i ‚ėÉdecember 2019? | GastroFun.dk

Hvad skal man spise i december?

Hvad skal man spise i december
Indholdsfortegnelse

Hvorfor sæsonråvarer?

December. For de fleste af os danskere er denne m√•ned synonym for julelys, bj√¶ldeklang, gaver og knas og konfekt. Og selvf√łlgelig rigelige m√¶ngder mad.

Og netop menuen er vi da ogs√• sj√¶ldent¬†i tvivl om:¬†Der skal bare godt med¬†svinek√łd, and, kartofler (b√•de hvide og brunede, naturligvis), r√łdk√•l,¬†og brun sovs p√• bordet - og bestemt ikke kun den 24. december.

Der er dog masser af andre fantastiske råvarer, som det giver rigtig god mening at gå efter i december måned. Både for at tilgodese pengepung og ganske almindelig sundhed og smagsvariation.

At spise af de danske r√•varer¬†er blandt andet med til at st√łtte op om de danske producenter herhjemme. Derudover er det jo klima- og milj√łvenligt, ligesom de danske r√•varer bare smager af meget mere.

N√•r de danske r√•varer er i s√¶son, bliver de som regel ogs√• superbillige. Eksempelvis smider mange af os konsekvent en pose √¶bler i indk√łbskurven. Her kan man med fordel¬†g√• efter de danske af slagsen, for eksempel n√•r de alligevel er i s√¶son. Udover at v√¶re billigere og l√¶krere, indeholder de nemlig ogs√• flere vitaminer og mineraler end de importerede udenlandske √¶bler. Grunden er, at de danske √¶bler simpelthen er friskere!

Og det samme g√łr sig g√¶ldende for alt andet s√¶sonfrugt og -gr√łnt.

Vores kroppe har i √łvrigt behov for en kost best√•ende af flere forskellige n√¶ringskilder for at v√¶re godt rustet mod dagens udfordringer og strabadser. Ved at g√• efter de r√•varer, der er i s√¶son herhjemme netop nu, opn√•r du en helt naturlig variation i din kost - helt uden at du beh√łver l√¶gge alt for mange tanker eller un√łdvendig energi i det.

Fordelene ved at spise andet end kartofler, r√łdk√•l og svine- og andesteg i denne m√•ned er alts√• ganske mange og alsidige!

 

Hvilke r√•vare skal man k√łbe i december?

Du kommer nok ikke udenom at skulle k√łbe kartofler og¬†r√łdk√•l med videre til julemenuen, men s√• kan vi trods alt gl√¶de dig med, at¬†de danske r√łdk√•l er hamrende billige i december. De er nemlig i s√¶son lige nu.

Det er dog ikke den eneste danske kål, der er ekstralækker og billig i denne måned.

Der er stadig danske efter√•rs√¶bler at komme efter, og du kan ogs√• gl√¶de dig til gr√¶skar, som vi skrev en masse om i september m√•ned,¬†gr√łnk√•l, som var med¬†i vores¬†oktoberfavoritter¬†samt rosenk√•l, der var med i november m√•ned.

Derudover skal vi se nærmere på lidt forskellige fisk. Og hare!

I denne artikel kommer vi ind p√• alle vores danske favoritter i december m√•ned, som du kan lade dig inspirere af p√• din n√¶ste til supermarkedet. Vi giver dig selvf√łlgelig ogs√• en masse l√¶kre opskrifter med p√• vejen, s√• der n√¶sten ingen undskyldning er for ikke at springe til.

 

R√łdk√•l opskrifter

R√łdk√•l

Ja, r√łdk√•l skal der selvf√łlgelig ogs√• p√• bordet i december m√•ned.

Og r√łdk√•l er h√łjst sandsynligt intet nyt for dig. Den har nemlig v√¶ret kendt og elsket herhjemme siden Middelalderen.

Det er dog f√łrst inden for det seneste √•rhundrede, r√łdk√•len er blevet en helt obligatorisk del af danskernes k√łkkener, i s√¶rdeleshed i julem√•neden.

R√łdk√•l er spr√łdt, det smager dejligt, og s√• er listen af de sundhedsm√¶ssige fordele lang. Du kan l√¶se¬†om nogle af de mange gode ting ved k√•l¬†her.

R√łdk√•l er rig p√• kostfibre og m√¶tter godt p√• trods af en lille m√¶ngde kalorier. Derudover indeholder den de¬†fleste vitaminer, om end indholdet af b√•de C- og K-vitamin¬†er s√¶rligt h√łjt. Spiser du blot 50 gram r√łdk√•l, har du allerede d√¶kket halvdelen af dit daglige behov for C-vitamin, ligesom du har d√¶kket hele dit daglige behov for K-vitamin.

Sandsynligvis takket v√¶re indholdet af bitterstoffet, glucoseinolat¬†er r√łdk√•l desuden med til at neds√¶tte¬†risikoen for brystkr√¶ft.

Vidste du i √łvrigt, at¬†r√łdk√•l kan bruges som PH-m√•ler? Okay, den kan naturligvis ikke oplyse konkrete v√¶rdier som s√•dan (meget skuffende, vi ved det), men den kan ikke destomindre bruges som en indikator.

R√łdk√•l f√•r nemlig sin karakteristiske dyblilla / bl√•¬†farve fra indholdet er anthocyaniner. Anthocyaniner skifter farve alt efter hvilken PH-v√¶rdi, de er i kontakt med. R√łdk√•l kan derfor i princippet skifte farve alt afh√¶ngigt af muldens surhedsgrad. Syre farver r√łdk√•len kraftigt r√łd, imens base farver den gul. En muld med en PH-v√¶rdi p√• 7 (neutral, ligesom vand), farver til geng√¶ld r√łdk√•len bl√•, som vi jo kender den i dens r√• form.

Herhjemme konserveres r√łdk√•l typisk¬†i eddike, der som bekendt er en syre. Syren¬†f√•r s√•ledes anthocyaningerne til at reagere og farve r√łdk√•len - ja - r√łd.¬†

Og deraf har r√łdk√•l alts√• f√•et sit navn.

I Tyskland¬†konserveres r√łdk√•l derimod i en mere neutral lage, hvorfor tysk¬†syltet r√łdk√•l ikke er r√łd, men mere bl√•lig - deraf det tyske navn for "r√łdk√•l": Nemlig¬†blauerkraut.

 

Hvordan tilbereder man r√łdk√•l?

R√łdk√•len er dejligt alsidig og derfor nem at g√łre til en del af hverdagsretterne.

Den smager sk√łnt r√•, eksempelvis i den klassiske r√łdk√•lssalat med appelsin og valn√łdder til julebordet, eller¬†

Du kan ogs√• pr√łve at lave en lidt anden udgave af den s√¶dvanlige r√łdk√•lssalat og bruge granat√¶ble og feta samt udskifte valn√łdderne med mandler og saltede peanuts, som i denne opskrift.

Waldorfsalaten¬†med blandt andet vindruer og¬†valn√łdder er en god gammel traver, som de fleste laver med hvidk√•l, bladselleri og en s√łdlig dressing. N√¶ste gang kan du pr√łve at udskifte hvidk√•len med r√łdk√•l, hvilket smager rigtig sk√łnt. Se bare denne r√łde Waldorfsalat.

Derudover er r√łdk√•len¬†l√¶kker, n√•r den¬†eksempelvis braiseres eller - n√• ja - syltes. Skal den braiseres, kan du give den √©n til halvanden time sammen med l√¶kre smagsgivere s√•som √¶ble og kanel og servere den som tilbeh√łr til en god steg.

Syltet r√łdk√•l h√łrer til p√• ethvert julebord, og det syrligts√łde element kan f√• enhver¬†svinek√łdsbaseret ret til at g√• op i en h√łjere enhed. Om det s√• er frikadellerne, medisterp√łlsen,¬†fl√¶skestegen¬†eller¬†ribbenstegen, s√• er r√łdk√•len ej at forglemme. S√¶rligt¬†fl√¶skesteg med det hele er √©n af de ting, vi danskere gl√¶der os rigtig meget til at s√¶tte t√¶nderne i i julem√•neden.

Har du endnu ikke pr√łvet at lave din egen hjemmelavede¬†r√łdk√•l, s√• er det i √łvrigt ikke for tidligt at komme i sving. Det tager ikke meget mere end en time, men smager alligevel helt anderledes end den helt udkogte og f√¶rdigk√łbte version, du finder p√• glas.

Hvis du allerede har forelsket dig i sous vide-metoden, kan du ogs√• lave en l√¶kker¬†hjemmelavet¬†r√łdk√•l i det fam√łse vandbad. Dette er ogs√• helt oplagt, hvis du alligevel laver fl√¶skestegen i din sous vide.

R√łdk√•l snittes nemt i strimler ved f√łrst at sk√¶re et stykke af toppen. Herefter l√¶gges k√•len p√• sk√¶refladen, og du sk√¶rer nu fire stykker p√• alle sider af stokken, s√•ledes at der kun er den firkantede midte og stokken tilbage. K√•len er nu nem at g√• til og snitte som √łnsket.

Hold dig i √łvrigt ikke tilbage, n√•r der er billige danske r√łdk√•l i supermarkedet. R√łdk√•l kan sagtens holde sig i op til 2 m√•neder p√• k√łl, hvis den pakkes ind i¬† husholdningsfilm. S√• er der ogs√• k√łbt ind til rigelige m√¶ngder hjemmesyltet r√łdk√•l, der jo kan bruges √•ret rundt.

 

Flere opskrifter med kål

Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder

Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder


R√łd Waldorfsalat

R√łd Waldorfsalat


Hjemmelavet r√łdk√•l

Hjemmelavet r√łdk√•l


 

Julesalat opskrifter

Julesalat

Er du af den helt gamle skole, siger navnet, "Richs kaffe" dig garanteret √©t eller andet. Richs var navnet p√• den ret tarvelige¬†kaffeerstatning, danskerne m√•tte tage til takke med under bes√¶ttelsen, og den blev lavet ved at riste¬†og male¬†r√łdderne fra Cikorieplanten.

Og hvad har d√©t s√• lige med julesalat at g√łre? Jo, nu skal du h√łre.

Julesalat er f√łrst og fremmest ikke bare betegnelsen for en hvilken som helst salatblanding, man v√¶lger at servere til jul. Det er faktisk navnet p√• en bladgr√łntsag.

Julesalat er skuddene af Cikorieplanten. Det et salathoved, der er lille og aflangt, og med lidt god vilje kan julesalat rent udseendemæssigt beskrives som et meget kompakt og blegt hjertesalathoved.

Sit hyggelige julenavn til trods, er det ikke en gr√łntsag, der har vundet s√¶rligt indpas i de danske julehjem. Den anses dog som ganske uundv√¶rlig i¬†b√•de det italienske og franske k√łkken.

Julesalat er superspr√łdt, men har som regel en mere eller mindre bitter smag, hvilket muligvis har afskr√¶kket nogle danskere. Ydermere er julesalatens kendskabsgrad ganske enkelt lav herhjemme.

Med den rette tilberedning bliver den dog fantastisk lækker.

N√•r julesalat er blevet¬†dyrket 100% efter bogen, har den ingen bitterhed over sig. Julesalaten skal nemlig¬†optimalt set dyrkes¬†i komplet m√łrke og m√• ikke uds√¶ttes for lys undervejs. Efter blot 2 uger har cikorier√łdderne dannet de skud, vi kalder julesalat, og her er den klar til spisning.

Er skuddene blevet udsat for lys i l√łbet af de 2 uger. danner julesalaten gr√łnne spidser, hvilket giver den bitre smag.

Man skal imidlertid ikke lade sig skr√¶mme af bitre elementer, da bitterhed giver masser af karakter og dybde til en ret. Bitterstofferne er i √łvrigt med til at stimulere ford√łjelsen og forbr√¶ndingen.

Julesalat er en god kilde til både magnesium, calcium og B- og C-vitaminer. og så er den rig på fibre. Den mætter derfor godt i maven, selvom kalorieindholdet er lavt.

 

Hvordan tilbereder man julesalat?

Du kan sagtens nyde julesalaten rå, særligt hvis den ikke ligger i den alt for bitre ende af skalaen - eller hvis du bare generelt elsker den bitre smag.

Du kan som tidligere n√¶vnt vurdere julesalatens grad af bitterhed ved at se p√• farven: Er spidserne meget gr√łnne, vil julesalaten v√¶re temmelig bitter. Er spidserne derimod r√łdlige, har du fat i en sort af cikorieplanten, der er mildere og knap s√• bitter i sin smag. Begge dele er aldeles fremragende.

Julesalat kan v√¶re rigtig l√¶kker i en frisk salat, eksempelvis med appelsin og / eller¬†honning eller andre s√łde elementer, der afbalancerer det bitre rigtig fint.

Uanset om den skal spises r√• eller tilberedt, starter du altid med at tage stokken ud af bunden af julesalaten. Det g√łr du nemt ved at f√łre spidsen af en kartoffelskr√¶ller / tyndskr√¶ller ind i bunden af gr√łntsagen. K√łr skr√¶lleren rundt, s√• bunden udhules nogle centimeter op.

Julesalaten kan ogs√• blive virkelig l√¶kker¬†ved at blive kogt¬†m√łr. Det tager cirka et kvarter. Serv√©r den herefter med lidt friskpresset citronsaft henover og et godt drys friskrevet parmesan.

Vores favorit er dog, n√•r den er blevet stegt: Kog den m√łr i et kvarter, pres den fri for vand og halv√©r den p√• den lange led. Vend den herefter i lidt hvedemel og steg den l√¶kkert gylden p√• panden. Dette g√•r ogs√• fantastisk godt sammen med eksempelvis √łsterhatte, der ogs√• er i s√¶son i december, og lidt frisk timian, som begge kan komme p√• panden sammen med julesalaten.

Julesalat opbevares bedst i k√łleskabets gr√łntsagsskuffe, hvor den fint kan ligge i op til 3 uger.


 

Hare opskrifter

Hare

"Hvad er det sjoveste dyr i verden? Svaret er en hare. Ha-ha-ha-ha haren".

Ja, sp√łrger du Roben og Knud, s√• er haren p√¶nt sjov.¬†

Haren¬†er dog ogs√• yderst smagfuld. Og selvom hare og kanin er besl√¶gtet,¬†adskiller harek√łd sig en del fra kanink√łd, b√•de i udseende og smag: Hvor kanink√łd¬†er lyst, fint og mildt og minder meget om kylling, er harek√łd betydeligt m√łrkere, n√¶sten bordeaux, med en mere¬†kraftfuld¬†smag.

Haresteg er ikke det, der oftest kommer p√• bordet i de danske hjem, men m√•ske du er opvokset med en j√¶ger-far eller -onkel og s√•ledes alligevel har haft forn√łjelsen af det.

I f√łrste halvdel af det tyvende √•rhundrede var haren √©n af Danmarks hovedvildtarter. Siden 60'erne er harebestanden imidlertid faldet markant, hvorfor den i √łjeblikket er havnet p√• den s√•kaldte R√łdliste under "S√•rbar". R√łdlisten er en fortegnelse over de dyre- og plantearter, der enten er forsvundet eller er i fare for at forsvinde.

Harejagt er fortsat lovligt i de fleste dele af landet, og det skal pointeres, at harejagt da ogs√• frar√•des i omr√•der med mindre end tre harer pr./km2. Er du j√¶ger selv, skal du naturligvis altid l√łbende holde dig orienteret om de lokale jagttider, inden du begiver dig ud.

Nu er harek√łd jo ikke lige det, du finder i k√łledisken i supermarkedet, hvorfor du skal foreh√łre dig hos slagteren eller en vildthandler. Lolland, Falster, Sydsj√¶lland og Bornholm har angiveligt det st√łrste jagtudbytte.

Og har du ikke adgang til hare, kan du jo altid kaste dig ud i den gode gamle forloren hare med kartoffelmos.

 

Hvordan tilbereder man hare?

Du kan eksempelvis vælge at tilberede haren som en hel steg eller skåret i mindre stykker til en god simreret.

En rigtig klassiker er haresteg i ovn med brun sovs, brunede kartofler og sm√łrristede √¶bler.

Du kan ogs√• pr√łve at tilberede den i en stegeso med friske krydderurter, olie og eneb√¶r eller bromb√¶r. Serv√©r herefter harestegen med¬†almindelige hvide kartofler og¬†gr√łnne b√łnner¬†med en god klat¬†l√łgmarmelade.

En anden god klassiker er hareragout, der er en sk√łn, lunende simreret til de kolde, m√łrke m√•neder. Du kan finde masser af god inspiration til diverse simreretter i denne artikel.


 

Hvidkål opskrifter

Hvidkål

I december måned er kål virkelig cool. Og nu er tiden kommet til den hvide af slagsen.

Du kender den nok i den s√łnderjyske stuvede udgave, og s√• har du sikkert ogs√• h√łrt om tyskernes h√łjtelskede Sauerkraut.

De klassiske hvidk√•lsretter tager som regel udgangspunkt i langtidstilberedning. Det er nemlig noget, hvidk√•len egner sig rigtig¬†godt til. Hvidk√•l bevarer b√•de smag og bid, selv efter langtidskogning, og den bliver dejligt rund og mild i smagen og m√łr i konsistensen, hvor eksempelvis broccoli bliver mere smagl√łs og smattet.

Hvidk√•len¬†stammer fra en 2000 √•r gammel sennepsplante fra Sydeuropa og h√łrer derfor til blandt de √¶ldste, fritvoksende gr√łntsagssorter i hele Europa. Selvom hvidk√•len er blevet brugt i madlavning siden 1600-tallet,¬†voksede den stadig frit og vildt i naturen indtil for bare 200 √•r siden.

Oprindeligt var k√•l kun noget, b√łnder og fattige mennesker spiste, hvorfor k√•l generelt¬†ikke har haft ry for at v√¶re den mest fine spise.

S√• ramte vi 1970'erne, hvor k√•len genopstod som et resultat af den gr√łnne b√łlge, der pr√¶gede √•rtiet. Dette er √•rsagen til, at hvidk√•len er noget, rigtig mange af os har f√•et serveret i barndommen.

Og så er hvidkål desuden supersundt. Ikke alene er den rig på kostfibre, så den giver en god mæthedsfornemmelse, den er også proppet med C- og K-vitamin. Der skal blot 150 gram til for at dække det daglige anbefalede indtag af C-vitamin.

Helt frem til april er det faktisk muligt at k√łbe gode, danske hvidk√•l, da de ligesom √¶bler kan lagres uden for s√¶son.

 

Hvordan tilbereder man hvidkål?

Hvidk√•len er sk√łn¬†b√•de r√•, dampet, kogt og¬†sauteret - og naturligvis ogs√• fermenteret.

Skal den nydes r√•, eksempelvis i en frisk salat, er den allerbedst snittet i ganske fine strimler. Her vil den bidrage med en anelse skarphed og masser af spr√łdhed. Og s√• f√•r du desuden mest muligt ud af hvidk√•lens flotte ern√¶ringsprofil, n√•r den ikke er tilberedt.

Var det for eksempel noget med en hvidk√•lssalat med √¶g og l√¶kre fyldige valn√łdder? I¬†s√• fald kan du lade dig inspirere af denne sk√łnne opskrift.

Den helt traditionelle coleslaw med hvidk√•l og¬†guler√łdder i en cremet dressing er selvf√łlgelig heller ikke til at komme udenom, s√¶rligt ikke n√•r der st√•r burger p√• menuen. Og det kan der snildt g√łre p√• alle tider af √•ret.

Også coleslawen kan varieres, hvis man har lyst, og vi har faktisk tidligere lavet en udgave, hvor hvidkålen blev udskiftet med blandt andet spidskål og knoldselleri, hvilket var en utroligt lækkert.

Hvidk√•l er ogs√• perfekt at¬†lynstege eller tilf√łje til wokretter. Igen snitter du den blot fint forinden.

Hvidk√•lens naturlige s√łdme kommer som f√łrn√¶vnt virkelig til sin ret, n√•r den tilberedes i lidt l√¶ngere tid. Her passer et syrligt element ganske glimrende sammen med den milde, runde hvidk√•l. Pr√łv gerne at servere lidt¬†hjemmesyltede r√łdl√łg¬†eller en syrlig dressing med citron eller eddike til hvidk√•len.

De k√łdfri madpandekager¬†kan¬†f√• et godt, m√¶ttende¬†sundhedsboost ved at blive fyldt med sauteret hvidk√•lsfyld. Bliver vi h√¶ngende lidt i pandekagegenren kan du ogs√• sagtens bruge hvidk√•l i stedet for spidsk√•l i disse madpandekager lavet p√• blandt andet rugmel og med et l√¶kkert kyllingefyld.

Skal madpandekagerne v√¶re endnu gr√łnnere, kan selve pandekagen helt udskiftes med hvidk√•l -¬†s√• bliver de til de s√•kaldte hvidk√•lsrouletter eller "k√•ldolmere", hvilket er meget popul√¶rt. Du kan for eksempel finde inspiration til rigtig gode k√•ldolmere i denne opskrift.

Nu hvor julefrokosts√¶sonen er skudt igang, leder du muligvis ogs√• efter id√©er til julefrokostmenuen, og her er al den gode gamle mormormad¬†s√•som stuvet hvidk√•l med medisterp√łlse¬†jo helt ideel.

Hvidk√•len kan sagtens holde sig i op til et par uger i k√łleskabet, og her kan du med fordel sk√¶re det i kvarte, s√• det fylder knap s√• meget. Pak efterf√łlgende de kvarte hvidk√•l i plastikposer.

I fryseren kan hvidkålen ligge i cirka 8 måneder. Du skal blot snitte den fint og blanchére den efterfulgt af en tur i en skål med koldt vand. Herefter kan den kommes på fryseposer og på frost.

 

Flere opskrifter med hvidkål

Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål


Tacos med braiseret gris og snittet hvidkål

Tacos


 

N√łdder opskrifter

N√łdder

December m√•ned byder p√• nogle rigtig gode n√łdder. Men nok om julefrokoster!

T√łrrede hasseln√łdder og valn√łdder er som bekendt altid tilg√¶ngelige p√• supermarkedets hylder. Her er de kn√¶kket¬†p√• forh√•nd og pakket p√• poser.

Lige nu bugner supermarkederne dog med masser af ukn√¶kkede hassel- og valn√łdder. Det er nemlig nu, de danske n√łdder, der blev h√łstet fra omkring august til oktober, er blevet t√łrrede og derfor spr√łde og smagfulde og klar til at blive nydt til jul.

Du kan vurdere valn√łddernes kvalitet ud fra farven p√• skallen: Des lysere den er, des bedre kvalitet.

N√łddetr√¶er trives godt i det danske klima, og har du mulighed for at h√łste fra egne tr√¶er, vil du have forn√łjelsen af at s√¶tte t√¶nderne i endnu mere smagfulde n√łdder, end dem du finder f√¶rdigpakket p√• pose. Du kan jo helt selv t√łrre dine friskplukkede n√łdder. Det kommer vi n√¶rmere ind p√•.

B√•de valn√łdder og hasseln√łdder har et h√łjt indhold af de¬†gode, sunde um√¶ttede fedtsyrer.¬†Disse har en antiinflammatorisk effekt i kroppen og er desuden gode for dit hjerte og med til at forebygge hjertekarsygdomme.

Valn√łdder er proppet med E-vitamin og¬†antioxidanter. Antioxidanter skal efter sigende kunne bek√¶mpe nogle af kroppens frie radikaler, om end der endnu ikke er reelt videnskabeligt bel√¶g for det.

Hasseln√łdder har et h√łjt indhold af kostfibre, folat, magnesium og B-vitamin. Magnesium har blandt andet en afslappende effekt p√• musklerne. Derfor kan lidt n√łdder om aftenen faktisk gavne din s√łvn.

Det er videnskabeligt bevist, at blot 30 gram n√łdder om dagen er nok til at give dig de mange sundhedsm√¶ssige fordele. N√łdder er desuden med til at stabilisere¬†dit¬†blodsukker, s√• du er mindre tilb√łjelig til at lave hovedspring i sliksk√•len.

 

Hvordan tilbereder man¬†n√łdder?

Ja, n√łdder beh√łver naturligvis ikke tilberedning som s√•dan¬†for at v√¶re superl√¶kre. Og det er da ogs√• n√¶rmest en juletradition at sidde og kn√¶kke og spise n√łdder sammen i den s√łde juletid.

Udover at blive serveret som juleknas¬†kan n√łdder dog ogs√• v√¶re en virkelig sk√łn smagsgiver i alt lige fra morgenmad¬†til desserter. T√łv ikke med at komme dem i cookies, brownies, en svampet¬†chokoladekage eller andet s√łdt bagv√¶rk for at tilf√łje et rigtig godt bid. I den klassiske Sachertorte¬†er spr√łde hasseln√łdder ogs√• et must.

Drys ogs√• endelig lidt hakkede n√łdder i den hjemmelavede m√ľsli eller ovenp√• yoghurten, skyren, dine overnight oats, havregrynene,¬†havregr√łden¬†eller chiagr√łden om morgenen. B√•de p√• egen h√•nd og sammen med lidt frisksk√•ret √¶ble¬†kan de spr√łde¬†n√łdder pludselig give morgenmaden et gevaldigt l√łft.

Og s√• kan man n√¶sten ikke sige hasseln√łdder uden ogs√• at sige nutella.¬†Den hjemmelavede nutella kan du bruge som et l√¶kkert sm√łrep√•l√¶g, eller du kan bruge den¬†til at lave en kage med nutella.

Du kan ogs√• komme n√łdder i salaten, s√• tilbeh√łret p√• middagsbordet bliver ekstrasp√¶ndende. Valn√łdder er n√¶rmest obligatoriske i julens waldorfsalat, og uanset om du v√¶lger at kaste dig ud i den helt klassiske med hvidk√•l eller¬†den r√łde waldorfsalat med r√łdk√•l, s√• er valn√łdderne under alle omst√¶ndigheder ej at forglemme.

I denne blomk√•lssalat¬†med mandler, parmesan og skovsyre kan du sagtens udskifte mandlerne med hasseln√łdder. Det samme g√łr sig g√¶ldende i denne l√¶kre, r√łde spidsk√•lssalat med blandt andet r√łde druer og mandler.

En salat med s√¶sonens hvidk√•l, lidt √¶g, valn√łdder¬†og en god hjemmer√łrt dressing er desuden liges√• l√¶kker, som den er simpel. S√•dan √©n kan du se opskriften p√• her. Og hvis du har mod p√• endnu mere salat, s√• skal du smage en rigtig l√¶kker √©n med friske blade af babyspinat samt¬†valn√łdder og frisk frugt.¬†Den kan du se her.

De sm√łrstegte blomk√•l kan ogs√• f√• et godt crunch, hvis du tilf√łjer lidt hakkede hasseln√łdder.

St√•r der helstegt kylling p√• menuen, skal du se denne opskrift, hvor b√•de hasseln√łdder, honning og en masse varme krydderier som safran, kanel og¬†ingef√¶r er med til at give en fantastisk smagseksplosion til retten.

B√•de hasseln√łdder og valn√łdder kan ogs√• spises som et sundt mellemm√•ltid. N√¶ste gang, den lille sult melder sig, kan du pr√łve at spise lidt n√łdder og drikke et glas vand til. I mange tilf√¶lde er det rigeligt til at stabilisere blodsukkeret.

Og s√• er vi endelig kommet til t√łrringen af dine egne, friske og nyplukkede¬†n√łdder. Der er naturligvis ikke l√¶ngere hassel- eller valn√łdder p√• de danske tr√¶er, men du kan ikke destomindre bruge f√łlgende guide til n√¶ste √•rs h√łst.

Det er forholdsvis simpelt at t√łrre sine egne n√łdder, og du kan benytte dig af et par forskellige metoder. Det er under alle omst√¶ndigheder vigtigt, at n√łdderne t√łrres rigtigt, s√• de ikke skrumper ind eller simpelthen mugner. Overordnet set handler det ene og alene om, at n√łdderne skal uds√¶ttes for t√łrke, varme og ventilation. T√łrretiden afh√¶nger af, hvilken slags n√łdder der er tale om, og hvilken metoder du benytter dig af.

Har du et rum, der b√•de er varmt, t√łrt og godt ventileret, eksempelvis et fyrrum, kan hasseln√łdderne t√łrres ved at blive spredt ud p√• et lagen eller avispapir p√• gulvet eller p√• et bord. Det kan tage op til tre uger for t√łrringsprocessen at v√¶re fuldendt, men du begynder at teste n√łdderne allerede efter en uge.¬†De skal nemlig heller ikke t√łrre for l√¶nge, da de i s√• fald skrumper ind og bliver kedelige. Kn√¶k dem og smag p√• dem: Smager hasseln√łdden dejligt "t√łr" og l√¶kker, og ser den samtidig t√łr ud, s√• er hasseln√łdderne klar.

P√• samme m√•de kan du t√łrre valn√łdder.

Du kan dog desuden fors√łge dig med at t√łrre valn√łdderne i ovnen:¬†S√¶t temperaturen et sted imellem 100 og 120 grader celsius og giv dem et lille kvarters tid. Vend dem, n√•r de¬†er halvvejs.

Du kan faktisk ogs√• t√łrre valn√łdder ved at bl√¶se dem¬†godt igennem med en h√•rt√łrrer eller placere dem ovenp√• radiatoren eller oliefyret.

Benytter du dig af radiatoren eller oliefyret, m√• temperaturen dog ikke overskride cirka 40 grader celsius. Test dem efter cirka fem dage -¬†det tager maksimalt en uge for valn√łdderne at t√łrre p√• denne m√•de.

Det¬†absolut nemmeste er dog at bruge en dehydrator. En dehydrator kan nemlig ikke kun bruges til at t√łrre dit eget bacon¬†eller lave¬†spr√łde fl√¶skesv√¶r,¬†bananchips eller √¶blechips - den kan ogs√• t√łrre dine friskplukkede hassel- eller valn√łdder. Vil du gerne vide mere om, hvad du kan bruge en dehydrator til, s√• kan du blive meget klogere i denne artikel. Vi har tidligere fundet en dehydrator, som vi selv synes, er et fornuftigt bud p√• en rigtig god dehydrator. Den har vi skrevet mere om her.

     

    Flere opskrifter med n√łdder

    Nutella

    Nutella


    Bagte jordskokker med √¶ble- og hasseln√łddedressing

    Bagte jordskokker med √¶ble- og hasseln√łddedressing


    Overnight gr√łd med hakkede valn√łdder

    Overnight gr√łd


    Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder

    Salat med r√łd spidsk√•l, ristet gr√łnk√•l, syltede traneb√¶r og valn√łdder


    Kiksekage med kondenseret m√¶lk og hakkede hasseln√łdder

    Kiksekage med kondenseret mælk


    Pandestegt helleflynderfilet med sm√łrristede hasseln√łdder

    Pandestegt helleflynderfilet


    Karameliserede valn√łdder

    Karamelliserede valn√łdder


    Sm√• kager med kokos, chokolade og knasende hasseln√łdder

    Små kager med kokos og chokolade


    Speltotto¬†med √¶rter, citron og hasseln√łdder

    Speltotto med √¶rter, citron og hasseln√łdder


    Lagkage med marengsbunde, mokkacreme, b√¶r og valn√łdder

    Lagkage med mokkacreme, bær og marengsbund


     

    Peberrod opskrifter

    R√łdbedesuppe

    Er du sushifan, s√• har du selvf√łlgelig smagt wasabi - eller har du? Og hvad har det med peberrod at g√łre?

    Wasabi er den meget st√¶rke gr√łnne pasta, der blandt andet kan bruges til at krydre soyaen med, n√•r der st√•r sushi p√• menuen. Wasabi¬†laves af wasabirod, der er en sj√¶lden japansk peberrod.

    Herhjemme er det imidlertid de absolut f√¶rreste spisesteder, der serverer √¶gte wasabi. I stedet laves "dansk" wasabi p√• ganske almindelig¬†peberrod, der er tilsat sennep¬†og dertil gr√łnt farvestof¬†for at efterligne den karakteristiske gr√łnne farve fra √¶gte wasabirod.

    Selvom den danske peberrod muligvis ikke er n√¶r s√• st√¶rk som wasabiroden, s√• er de fleste danskere nok enige om, at vores egen udgave er rigeligt st√¶rk til vores smagsl√łg - der skal ofte ikke meget peberrod til, f√łr det n√¶sten f√łles¬†som om, bihulerne bliver godt renset igennem.

    Dette er da ogs√• √•rsagen til, at den r√• peberrod¬†i h√łjere grad benyttes p√• samme m√•de som en krydderplante og som¬†smagsgiver¬†fremfor at blive anvendt som en egentlig gr√łntsag.

    Udover den dybde, den kan give til en¬†ret, har peberroden dog ogs√• visse sundhedsm√¶ssige fordele. Peberroden har nemlig en antiinflammatorisk effekt i vores kroppe. De desinficerende egenskaber er ogs√• grunden til, at man i Middelalderen desuden benyttede planten i medicinsk √łjemed - til b√•de mennesker og husdyr. Eksempelvis er det h√łje indhold af C-vitamin √•rsagen til, at man blandt andet brugte planten¬†til at kurere sk√łrbug.

     

    Hvordan tilbereder man peberrod?

    Peberrod kan bidrage med masser af¬†karakter i flere madlavningsm√¶ssige sammenh√¶nge. Dens kraftige smag er nemlig med til at balancere b√•de s√łdme og fedme i diverse r√•varer.

    Derfor passer den s√• godt sammen med det¬†klassiske sm√łrrebr√łd med roastbeef, silden, den gode gamle wienerschnitzel og r√łdbedesuppen. Her rives den gerne p√• rivejernet. R√łdbeden er jo ogs√• √©n af vores decemberfavoritter, hvorfor r√łdbedesuppe med friskrevet peberrod er ganske oplagt til de kolde decemberaftener. I denne artikel finder du¬†masser af gode bud p√• andre dejlige supper at lune sig p√•.

    Peberrod er i udgangspunktet helt ideel i alle retter med kapers. Til pariserb√łffen¬†v√¶lger man ofte at rive peberroden p√• den lidt grovere side af rivejernet. N√•r man derimod bruger peberrod i tatar, er det allerbedste at rive den med bagsiden af en kniv. Mangler du tatar-inspiration, kan du se en opskrift p√• en b√łftatar her, hvor tataren serveres med urteolie og hjemmelavede kartoffelchips. Du kan ogs√• servere tatar p√• en skive rugbr√łd, som vi har gjort i denne opskrift.

    Pr√łv gerne at rive lidt frisk peberrod udover kartoflerne eller de bagte rodfrugter eller r√łr lidt af den i kartoffelmosen.

    I de hjemmesyltede r√łdbeder¬†virker en hel klump peberrod i √łvrigt desinficerende, hvis du vil v√¶re p√• den helt sikre side.

    √ėnsker du at tils√¶tte revet peberrod til en varm sovs, eksempelvis den traditionelle¬†peberrodssauce til den kogte torsk, rives peberroden p√• den helt fine side af rivejernet og tils√¶ttes f√łrst til saucen helt til sidst. De kemiske forbindelser, der giver peberroden dens meget st√¶rke smag, sv√¶kkes nemlig, n√•r peberroden tilberedes, hvorfor den endelig ikke skal tilberedes for l√¶nge.

    Peberrod opbevares bedst i en luftt√¶t beholder i k√łleskabet. Alternativt kan du sagtens lade den ligge i gr√łntsagsskuffen. Ellers er et godt tip at opbevare den p√• frost - p√• denne m√•de er den nem at rive, n√•r den skal bruges.

     

    Flere opskrifter med peberrod

    Gammeldags pariserb√łf

    Gammeldags pariserb√łf


    Den ægte skinkeschnitzel

    Den ægte skinkeschnitzel


    R√łdbedesuppe med peberrod og serranoskinke

    R√łdbedesuppe med peberrod og serranoskinke


     

    √ėstershatte opskrifter

    √ėstershatte

    Den danske natur b√łd p√• sk√łnne spisesvampe i b√•de august,¬†september,¬†oktober¬†og november.

    Og vi indstiller ikke svampejagten endnu!

    √ėstershatte er nemlig √©n af de f√•, vinteraktive svampe, som det stadig er muligt at finde i de danske skove¬†-¬†s√¶rligt voksende op ad n√•le- og l√łvtr√¶er og b√łgestammer.

    Supermarkederne byder reelt set p√• √łstershatte √•ret rundt, typisk importeret fra Polen, men det er alts√• nu, du skal begynde at kigge efter de l√¶kre, danske og helt friske af slagsen.

    √ėstershatten er en utroligt velsmagende svamp.¬†De vildtvoksende √łstershatte er en anelse mere intense i deres aroma, men b√•de de vilde og de kommercielle er overordnet set ret milde og yderst delikate i smagen.

    Svampene vokser typisk i klynger - i¬†en slags etager -¬†placeret ovenp√• hinanden. De¬†har en sk√¶v og meget kort stok med lyse lameller og en stor paddehat, der bedst beskrives som √łstersformet -¬†heraf svampens navn. √ėstershatte har en mild,¬†frugtig duft, og paddehatten p√• en "fuldvoksen" √łstershat er som regel gr√•bl√• / duebl√•, men¬†ses ogs√• i gr√• eller gr√•brun.

    De "unge" svampe er betydeligt mindre og lysere end de √¶ldre, og s√• er unge¬†√łstershatte s√¶rligt delikate med et utroligt l√¶kkert, bl√łdt k√łd, der g√•r hen og bliver mere sejt, des √¶ldre svampen bliver.

    I skoven kan¬†√łstershatten - for det meget utr√¶nede √łje - forveksles med den uspiselige svamp, Gummihat, der imidlertid har en paddehat i en olivengr√łn eller gr√łnlig- / gulbrun farve og gule lameller.¬†S√• l√¶nge man alts√• holder sig fra "√łstershatte" med gule¬†lameller, burde der ikke v√¶re nogen grund til bekymring.

    Svampejagt kan være en virkelig hyggelig og eventyrlig beskæftigelse. Husk dog altid at sætte dig godt ind i den pågældende svamps karaktertræk, inden du begiver dig i skoven.

     

    Hvordan tilbereder man √łstershatte?

    √ėstershatte kan erstatte champignon i snart alle sammenh√¶nge, s√• om du vil bruge dem¬†til en god svampe-fl√łdestuvning, i tarteletterne, til¬†pasta carbonara¬†(eller m√•ske penne carbonara), i saucen eller som et tilbeh√łr til eksempelvis kyllingebryst sous vide¬†(med spr√łdt skind!), oksem√łrbrad sous vide¬†eller noget helt andet,¬†ja, s√• det er alts√• helt op til dig og dine pr√¶ferencer.

    Alt p√• √łstershatten kan spises, om end stokken er ret sej, og derfor egner sig godt til at blive hakket ganske fint og tilsat som en smagsgiver i eksempelvis sovsen eller suppen. Alternativt sk√¶res den fra og kasseres.

    Vigtigt er det desuden at svampen tilberedes inden servering, da den i sin rå form har en bitter smag - du tager dog ikke skade af at spise den rå, hvis det er dét, der falder i din smag.

    Du kan tage √łstershatte med til frokost i en nem omgang hjemmelavede kopnudler. Kopnudler er en genial stop-madspild-frokost, da de kan laves med stort set alt, du m√•tte have liggende af rester i k√łleskabet. Vi har ogs√• et andet bud p√• kopnudler her.

    Mangler du i √łvrigt inspiration til nemme, sunde madpakker og frokoster, s√• har vi en god guide liggende - og den kan du finde lige her.

    Svamperisotto er selvf√łlgelig ogs√• virkelig sk√łnt, og her kan du sagtens v√¶lge at bruge √łstershatte i stedet for champignon i denne svamperisotto. Denne risotto indeholder blandt¬†andet spinat og r√łd peberfrugt, og s√• er den kogt p√• gr√łntsagsbouillon. √ėstershatte g√•r generelt virkelig godt sammen med spinat. Du kan ogs√• holde dig til en lidt mere simpel svamperisotto med lidt √¶g og masser af svampe - det kan du se en god opskrift p√• her.

    Friske √łstershatte kan opbevares p√• k√łl i 3 - 4 grader celsius ved minimum 2 grader og maksimum¬†6 grader celsius.

    Har du flere √łstershatte liggende, end du kan n√• at spise inden for rimelig tid, s√• har du en r√¶kke¬†muligheder: Du kan v√¶lge at lave dine egne syltede svampe, som du for eksempel kan servere til en god omgang vildt. Vi har tidligere lavet en krondyrfilet med friske bromb√¶r og ovnstegte jordskokker, som syltede √łstershatte ville passe helt eminent til.

    Du kan ogs√• lave dashi,¬†der er en klassiker i det japanske k√łkken. Dashi giver den helt rigtige, dybe, fyldige og r√łgede smag, man kender fra ramen. Og s√• er det heldigvis temmelig simpelt¬†at koge sin egen dashi.¬†Vi har en helt traditionel opskrift liggende¬†her. Svampedashi kan ogs√• bruges til andet end japanske supper: Se bare denne meget smukke appetizer / forret, der bringer¬†molekyl√¶r gastronomi i spil!

    Derudover kan svampene sagtens fryses. Du bestemmer selv, om du vil sautere dem forinden, eller om de bare skal fryses rå. Bemærk, at de kan blive lidt seje efter frysning, hvorfor de vil egne sig bedst til at indgå i sammenkogte retter.

    √ėstershatte kan¬†desv√¶rre ikke t√łrres, som s√• mange andre svampe, da t√łrrede √łstershatte har en tendens til at v√¶re seje, efter de er blevet udbl√łdt.


     

    Hvilling opskrifter

    Hvilling

    Hvis du er villig, s√• k√łb hvilling. Hvilling er nemlig den n√¶ste af vores favoritter i december m√•ned.

    Hvilling er en meget mager og forholdsvis lille, slank fisk, som du kan finde på helt ned til 23 centimeter i længden. En typisk hvillingfilet vejer derfor ikke mere end cirka 150 gram.

    Hvillingen findes i de europ√¶iske farvande, i s√¶rdeleshed i Nords√łen,¬†og h√łrer til torskefamilien. Den er kendetegnet ved den sorte plet, der er placeret,¬†hvor brystfinden begynder, samt dens lille overbid med ultratynde og¬†sylespidse t√¶nder.

    Det er en dejligt velsmagende fisk, der reelt set kan fanges √•ret rundt. Den er faktisk allernemmest at fange i august og september, men¬†spisekvaliteten er h√łjst fra oktober til og med december. Det er alts√• nu, du skal sl√• til. K√łdet er meget fint og minder en del om hellefisk i konsistensen. Smagen er mild og s√łdlig og kan bedst beskrives som en mild torskefilet.

    Grundet hvillingens meget fine struktur, vil mange ikke mene, at den er liges√• l√¶kker som torsk. Det er da ogs√• en noget overset fisk hos fiskehandleren, hvorfor den¬†til geng√¶ld ikke er √©n af de dyreste, din fiskemand kan tilbyde. Og s√• er hvillingen i √łvrigt en mere b√¶redygtig fisk at g√• efter end torsken.

     

    Hvordan tilbereder man hvilling?

    Da hvillingens fileter er temmelig små, skal man gerne påregne 2 fileter per næse i en servering.

    Hvillingfileterne kan tilberedes¬†p√• et v√¶ld af m√•der, enten med eller uden skind. Dampet eller stegt er de mest almindelige tilberedningsformer til hvilling,¬†om end den oftest ses skindstegt p√• panden. Det stegte skind bliver rigtig l√¶kkert spr√łdt.

    Uanset tilberedningsmetode, m√• hvilling endelig ikke tilberedes for l√¶nge, da det fine k√łd i s√• fald vil blive¬†"gr√łdet". Steg derfor fileterne p√• panden ved h√łj varme i en 1:1 blanding af¬†olie og sm√łr. L√¶g f√łrst fileterne¬†p√• skindsiden og giv dem¬†et let pres med fingrene, s√• hele skindsiden r√łrer panden. Her skal de¬†stege, til de¬†er gennemstegt,¬†hvorefter¬†du slukker for blusset, vender fileterne om p√• den anden side, og lader dem¬†optage en smule af restvarmen.

    K√łdet indeholder nogle sm√• ben, der dog er nemme for de spisende at f√• √łje p√•.¬†Alle de sm√• nerveben sidder nemlig forholdsvist samlet.

    Til fisken er en frisk salat, for eksempelvis spinatsalat, rigtig lækker, eller du kan vælge at servere fisken med lidt hvidkål, der jo også er i sæson netop nu, gerne dampet eller blancheret. En letkrydret tomatsalsa er også godt.

    Du kan ogs√• pr√łve at sv√łbe hvillingfileterne ind i¬†bacon. Her skal skindet f√łrst fjernes fra fileterne, hvorefter du kan v√¶lge at at vende dem i et sammenpisket √¶g og herefter i rasp og¬†stege dem spr√łde og gyldne p√• panden i sm√łr ved h√łj varme. Herefter rulles de ind i skiver af bacon og gives en sidste tur p√• panden, s√• baconen bliver spr√łd.

    I England benyttes hvilling ofte til den engelske, traditionelle ret, fish 'n' chips, der laves¬†med beer batter¬†- ogs√• kaldt beignet dej eller √łldej¬†-¬†og spises med store fritter. Hertil vil engl√¶nderne typisk servere lidt¬†sauce tartare og / eller √¶rtepur√©¬†til dyppelse. Det engelske navn for hvilling er whiting.

    Er du til hjemmelavet fast food, er fish and chips alts√• ganske oplagt. Du kan ogs√• pr√łve at blande cornflakes i din beer batter for at give dejen en spr√łdhed, der sl√•r en almindelig panering med rasp¬†og hvedemel med flere l√¶ngder. Det kan du se opskriften p√• her, og her kan du jo ogs√• v√¶lge at¬†lave din egen hjemmelavede rasp.

    Du kan i √łvrigt sagtens servere dine fish & chips med en god¬†hjemmer√łrt mayo. Vi har tidligere testet, hvorvidt stavblenderen eller elpiskeren er den hurtigste genvej til en hjemmelavet¬†mayo, og det kan du l√¶se resultatet af her.¬†I denne opskrift f√•r du desuden flere sp√¶ndende bud p√•, hvordan du kan v√¶lge at krydre din mayonnaise med nogle sk√łnne smagsgivere.

    Fiskenuggets¬†kunne ogs√• v√¶re en mulighed. Disse adskiller sig fra fish 'n' chips ved at blive paneret i √¶g og en blanding af¬†rasp og hvedemel. Raspen kan med fordel udskiftes med panko, der er en japansk form for rasp. Pan er japansk for "br√łd", mens ko¬†betyder "mel". Pankorasp giver et betydeligt spr√łdere resultat.

    Hvor¬†almindelig almindelig rasp ikke laves med en bestemt type af br√łdrester, men b√•de kan inkludere for eksempel toastbr√łd, pitabr√łd med videre,¬†laves panko rasp af en¬†s√¶rlig type hvidt br√łd, der elektrificeres med 10.000 volt, hvilket resulterer i, at br√łdet ikke danner skorpe under bagningen.


     

    R√łdbede opskrifter

    R√łdbede

    Beder kommer i et v√¶ld af farver: B√•de runde, aflange og kegleformede, og derudover kan de v√¶re violette, sorte, gule, hvide og s√•gar stribede. Bedst kendt herhjemme er dog r√łdbeden - den aflange og dybviolette bede.

    R√łdbeder er de svulmende r√łdder p√• r√łdbedeplanten, og netop de svulmende r√łdder er resultatet af en for√¶dling af strandbeden, som r√łdbedeplanten stammer fra. N√•r vi for√¶dler noget,¬†betyder det, at vi fremavler nye varianter af eksempelvis¬†planter, men ogs√• dyr.

    R√łdbeden, der er en klassiker p√• mange danske frokostborde, men den kan meget andet, end at s√¶tte prikken over i'et p√•¬†leverpostejen. Derudover bruges r√łdbedeplantens blade nemlig ogs√• ofte i diverse salatblandinger, hvor de g√•r under navnet babyleaves. Babyleaves er de gr√łnne blade¬†med violette st√¶ngler.

    Rejser vi √łstp√•, n√¶rmere betegnet til Rusland, har r√łdbeden desuden en helt fundamental rolle i nationalretten,¬†"borsjtj", der er den mere eller mindre ber√łmte, russiske r√łdbedesuppe.

    F√łrhen er r√łdbedeplanten ogs√• blevet benyttet i medicinsk √łjemed herhjemme. Plantens indhold af lettilg√¶ngeligt jern er √•rsagen til,¬†at midlet mod b√•de infektioner og jernmangel har v√¶ret r√łdbede.

    Derudover er r√łdbeder rige p√• kostfibre, hvilket sikrer dig en god m√¶thedsfornemmelse. Du kan derfor ogs√• med fordel g√łre r√łdbeden til en endnu st√łrre del af hverdagskosten, s√•fremt du mangler fibre i din kost.

     

    Hvordan tilbereder man¬†r√łdbede?

    Udover at smage dejligt, s√• kan r√łdbedefarvens flotte, kraftige farve bruges til at farve kageglasur¬†med. Det er udelukkende for syns¬†skyld, men kan v√¶re med til at give eksempelvis hindb√¶rsnitterne d√©t ekstra p√• pr√¶sentationen. R√łdbedefarve kan ogs√• bruges til at farve skummet i fl√łdebollerne. Vi har en sjov legoklodsformet fl√łdebolle i denne opskrift, som kun ville blive endnu sjovere med lyser√łdt skum!

    Og skal den helt almindelige pasta have et farvestr√•lende og smukt touch,¬†kan denne koges i vand tilsat r√łdbedesaft, som det er gjort her.

    M√•ske det ogs√• var noget med r√łdbedesyltede √¶g? De kan serveres med en sk√łn, fed mayonnaise og br√¶ndte porrer og nydes til frokost eller¬†som en flot forret. Se blot denne opskrift.

    R√łdbedens flotte farve er ideel til at pifte flere retter op, og selv den helt simple gr√łnne salat kan blive ganske dekorativ at se p√•, hvis der eksempelvis er tilsat lidt r√• eller hjemmesyltet¬†r√łdbede. Hjemmesyltede r√łdbeder smager betydeligt bedre¬†end dem, du finder i supermarkedet. R√łdbede giver generelt et godt bid og mere fylde til salaten, og her kan babyleaves ligeledes bruges til at give et rundt,¬†n√łddeagtigt pift.

    Kaster du dig ud i at sylte dine egne r√łdbeder, er de helt oplagte at bruge til pariserb√łffen, vores allesammens k√¶re millionb√łf, den elskede br√¶ndende k√¶rlighed, den folkek√¶re - og danskernes helt egen nationalret -¬†stegt fl√¶sk med persillesovs eller den gode gamle skipperlabskovs, som det garanteret er l√¶nge siden, du sidst har lavet.¬†Ja, mulighederne er mange. Fik vi n√¶vnt biksemad med spejl√¶g?

    R√łdbedesuppe er naturligvis ikke kun forbeholdt russerne - du kan lave din egen l√¶kre r√łdbedesuppe serveret med serranoskinke og lidt revet peberrod. Sidstn√¶vnte er jo som bekendt √©n af vores favoritter i december m√•ned, s√• det er kun oplagt at pr√łve kr√¶fter med.

    De v√¶rste r√łdbedefarvede fingre og sp√¶kbr√¶tter kan i √łvrigt undg√•s ved at gnide godt med en skive citron efterf√łlgende.

     

    Flere opskrifter med r√łdbede

    Pastasalat med r√łdbede

    Pastasalat med r√ɬłdbede


    R√łdbedet√¶rte med gedeost

    R√ɬłdbedet√ɬ¶rte med gedeost


    R√łdbede- og balsamicosf√¶re

    √ā¬© Modern Recipes r√ɬłdbedebalsamicosf√ɬ¶re


    R√łdbedepasta med stegt kulmule og porcherede vagtel√¶g

    R√ɬłdbedepasta med stegt kulmule og pocherede vagtel√ɬ¶g


    Syltede r√łdbeder

    Syltede r√ɬłdbeder


    Salat med spinat og r√łdbeder

    Salat med spinat og r√ɬłdbeder


    R√łdbedesyltede √¶g

     R√łdbedesyltede √¶g


     

    R√łdfisk opskrifter

    R√łdfisk

    Vi fik forh√•bentligt ikke t√łmt alt for godt ud i november m√•neds¬†arsenal af sild og torsk. Begge dele er nemlig ogs√• √©n af yndlingsspiserne for n√¶ste og sidste g√¶st p√• listen over vores absolut favoritr√•varer i december m√•ned: R√łdfisken.

    R√łdfiskens let r√łdlige, meget faste samt magre k√łd er utroligt l√¶kkert - smagen minder en del om krabbek√łd. Og s√• har r√łdfisk et h√łjt indhold¬†af det essentielle mineral, selen, der dels er vigtigt for et velfungerende immunforsvar og stofskifte, dels har en antiinflammatorisk effekt i kroppen.¬†Du kan l√¶se meget mere om de mange fordele ved at spise mere fisk i dagligdagen i denne artikel.

    R√łdfisken ses i flere st√łrrelser, afh√¶ngigt af alder og underart.¬†En fuldvoksen r√łdfisk¬†er en stor, oranger√łd krabat, der bliver helt op til halvtreds¬†√•r gammel. Det menes faktisk, at den st√łrste og √¶ldste, der er fanget af sin art, har v√¶ret intet mindre end √©t hundrede √•r gammel. En pr√¶cis alder¬†er imidlertid sv√¶r at fastsl√• p√• en r√łdfisk.

    R√łdfisken findes i to underarter, b√•de den s√•kaldte "store r√łdfisk" (eller¬†Sebastes norvegicus), der angiveligt kan blive op til 100 centimeter i sin fulde l√¶ngde, og den f√łrn√¶vnte dybhavsr√łdfisk¬†(Sebastes mentella, ogs√• kendt som "lille r√łdfisk"), der m√• n√łjes med en l√¶ngde p√• knap det halve.

    Begge er vidt udbredt i s√¶rligt den nordlige del af Atlanten, men den r√łdfisk, du finder hos en dansk fiskehandler, er typisk fanget i farvandet ved enten Norge eller Gr√łnland.

    Dybhavsr√łdfisk og torsk kan blive omtrent lige lange, men hvor torsken n√•r sin fulde l√¶ngde p√• bare 3 - 4 √•r,¬†vokser r√łdfisken langsomt og er f√łrst fuldt udvokset p√• sit attende leve√•r.

    R√łdfisk lever p√• helt ned til 1 kilometers dybde. √Čn kilometer! Det betyder, at der er en markant trykforskel for fisken, n√•r fiskenettene hives op til havets overflade. Derfor ser man typisk dens √łjne v√¶re s√¶rdeles udst√•ende, n√•r den ligger ved fiskehandleren. Som om dens r√łde farve¬†ikke var nok, kan r√łdfisken desuden genkendes p√• de mange sm√• pigge, der er placeret ved dens g√¶ller.

     

    Hvordan tilbereder man r√łdfisk?

    R√łdfisken er sk√łn, n√•r den eksempelvis¬†dampes, og den egner sig i s√¶rdeleshed til at blive skindstegt. Ved at lade skindet sidde, undg√•r du nemlig, at k√łdet falder fra hinanden.

    Her er de mindre, yngre r√łdfisk s√¶rligt velegnede¬†til at blive pandestegt, hvorimod de st√łrre, √¶ldre r√łdfisk er supergode til ovnstegning.

    Skindet skrabes fri for skæl inden tilberedningen. Herefter er et drys friskkværnet salt og peber samt en spiseske smagsneutral olie på panden eller i det ovnfaste fad faktisk tilstrækkeligt.

    Gourmetsaltning er i √łvrigt¬†en genial m√•de at fremh√¶ve fiskens smag og konsistens. Du kan l√¶se mere om gourmetsaltning af fisk i s√¶rdeleshed, og de mange fordele¬†herved, i denne artikel.

    Serv√©r den skindstegte r√łdfisk med¬†kartofler,¬†bagte rodfrugter¬†eller¬†ris¬†samt en cremet sauce, eksempelvis¬†spinatsaucen fra denne lasagne¬†eller ostesovsen fra denne macaroni and cheese.

    Derudover passer b√•de l√łg¬†og syrligts√łde elementer helt eminent til fiskens runde, delikate smag. Her kan du bruge forskellige slags frugter, s√•som¬†citron¬†eller¬†√¶ble. Du kan for eksempel lave¬†√¶blekompotten fra denne opskrift.

    En god tomatsalsa vil også passe fremragende til fisken.

    Den ferske r√łdfisk er fryseegnet og skal opbevares ved maksimalt 5 grader celsius. Opbevares den ved imellem 3 til 5 grader, b√łr fisken tilberedes inden for et d√łgn. Opbevares den derimod ved¬†0 til 2 grader, er fisken stadig frisk efter cirka 3 d√łgn.

     

    Flere opskrifter med r√łdfisk

    Skindstegt r√łdfisk¬†

    Skindstegt r√łdfisk


    Kategori
    Sociale medier
    Læs også