fbpx Hvad skal der til for en god espresso? | GastroFun.dk

Hvad skal der til for en god espresso?

Hvad skal der til for en god espresso?
Indholdsfortegnelse

Danskerne elsker kaffe, og vi har det tredje største kaffeforbrug i verden. Det stiller høje krav til smagen af kaffen – og i dette tilfælde espressoen. Ordet ”Espresso” kommer fra Italien og betyder ”kaffe under tryk”. Espressoen adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være langt mere koncentreret i smagen. 12% af danske kaffedrikkere foretrækker kaffe fra espressomaskiner, så du gør klogt i at læse med her. Vi kommer nemlig med gode råd til, hvordan du laver en god kop espresso.

 

Vælg først den rigtige espressomaskine

Det første skridt er at vælge den espressomaskine, der imødekommer dine behov. Valg af espressomaskinen er afgørende for slidstyrke, bryggetid – og ikke mindst smagen af espressoen.

Espresso er en brygningsmetode - og ikke en kaffebønne, som mange fejlagtigt tror. Markedet bugner af forskellige espressomaskiner, og det kan være svært at vælge den helt rigtige. Prisen på espressomaskiner varierer markant, så det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at vælge forkert. Der findes både fuldautomatiske espressomaskiner og semiautomatiske. De semiautomatiske espressomaskiner kræver en anelse mere finesse og erfaring med at håndtere kaffebønner.

Tag en fagmand med på råd, når du skal vælge den rigtige espressomaskine, og læs eventuelt flere kundebedømmelser, inden du køber maskinen.

 

Sådan serverer du din espresso

Når du har valgt kaffemaskinen, skal du også kunne servere espressoen korrekt for dig selv og dine gæster. Da en espresso er langt mere koncentreret i smagen, serveres den også anderledes end en ”almindelig” kop kaffe. Når du skal servere din espresso, serveres den i en mindre kop, da mængden af kaffe er langt mindre end ved en ”normal” kop kaffe.

Espresso serveres ofte i sin reneste form, men der findes også en masse espressodrikke, hvor man serverer den koncentrerede espresso som en drik, der er blandet op med mælk på forskellige måder. For at nævne nogle eksempler på kaffedrikke, der er brygget på en espressomaskine: Ristretto, Doppio, Lungo, Americano, Cappuccino, Caffe Latte, Latte Macchiato, Flat white, Espresso Macchiato og Cortado. Dertil findes også et hav af espresso-drinks såsom Espresso Martini.  

Alt efter hvad du foretrækker, skal din nye espressomaskine kunne servere din yndlings espressodrik på bedst mulig måde.

 

Espressokværne

Hvad er en espressokværn? En espressokværn sørger for, at dine kaffebønner er friskmalede, hvilket bidrager til en bedre smag. Der findes et hav af muligheder, og mange espressomaskiner har indbygget en espressokværn i maskinen. Espressokværnen er mindst ligeså vigtig som espressomaskinen, da du her kan styre formalingsgraden af kaffen.

 

Bønner til espresso

Kaffebønnen til espresso er afgørende for smagen. Nogle foretrækker mørkristede kaffer med en blanding af arabica og robusta – imens andre foretrækker en espresso, der er brygget på 100% arabica. Prøv dig frem og vælg så den kaffeblend, der passer til dine smagsløg.

 

Opsummering

Da danskerne har det tredje største kaffeforbrug i verden, gør du dig selv og dine gæster en tjeneste ved at gøre dig nogle overvejelser omkring brygningen og serveringen af espressoen. Tænk over de opstillede punkter her, og du kan næppe gå helt galt i byen. Det vigtige er, at du vælger en god espressomaskine, og at du vælger kaffebønner, som passer bedst til din smag. Mange leverandører tilbyder smagsprøver, så du kan prøve dig frem.

Sociale medier