fbpx 🍮Hvad er forskellen på budding, creme, mousse og fromage? | GastroFun.dk

Hvad er forskellen på budding, creme, mousse og fromage?

Hvad er forskellen på budding, creme, mousse og fromage
Underrubrik
- og hvornår bruger man hvad?
Indholdsfortegnelse

Creme, mousse, fromage eller budding?

Vi danskere laver kage og desserter som aldrig før. Søde sager er mere på mode herhjemme end nogensinde før, og det populære TV-program, ”Den Store Bagedyst”, kører inden længe på sin niende sæson.

Det er ikke længere nok at smide en simpel bradepandekage sammen med lidt glasur på toppen. Nej, nu kaster vi os ud i kager og desserter med adskillige komponenter, flotte detaljer og kreative smage. Der er simpelthen gået sport i dessertgenren.

Talkager hitter stort, og lagkager pyntes til UG med kryds slange - se bare denne black magic lagkage med chokolademousse og denne flotte chokoladelagkage med blandt andet bananbunde og karamelmousse.

Der er pludselig mange nye ord, vi skal forholde os til, når vi snakker "kagesprog", og vi kan nemt blive forvirrede.

Flere af ordene er nemlig slet ikke danske.

Og hvad er det nu lige, der er hvad? Budding, creme, mousse og fromage er fire desserttyper, der ofte forveksles med hinanden, for hvad er forskellen egentlig på disse blævrende, bløde desserter? Hvordan bruges de? Hvordan laves de, og hvad gør dem forskellige?
Herunder forsøger vi at give dig svaret.

 

 

Den lette mousse

Chokolademousse

En mousse er nok den mest luftige af de fire desserter, hvilket også reflekteres i dens navn: Mousse betyder nemlig ”skum” på fransk.

Konsistensen af en god mousse er uden nogen former for klumper, og så er den silkeblød og luftig som en sky takket være de tusinder af bittesmå lufthuller, der er i en mousse. 

En mousse kan laves med eller uden brugen af sukker, og den benyttes både i det søde og salte køkken.

I det søde køkken er den mest kendte mousse lavet på chokolade. Chokolademousse kan laves med hvid-, mælke- eller mørk chokolade – eller en kombination – hvilket kan se rigtig smukt ud i et højt dessertglas.

Grundopskriften på mousse lyder typisk på æggehvide, der er pisket helt luftigt med sukker, og/eller en luftig flødeskum og dernæst den ønskede smag, for eksempel smeltet chokolade.

Bruger du chokolade, skal den meget forsigtigt vendes sammen med de øvrige ingredienser, for at luftigheden bevares.

 

Opskrifter med mousse

Mousse kan sagtens nydes på egen hånd, men derudover er den også perfekt til at løfte eksempelvis en tung chokoladekage.

Herunder finder du vores favoritopskrifter med mousse.

 

Chokolademousse

Luftig chokolademousse


Chokolademousse fra Madeira

Chokolademousse fra Madeira


Lagkage med chokolademousse

Lagkage med chokolademousse og banan


Moussekage med citron

Moussekage med citron og hvid chokolade

Moussekage med kiksebund

Mousse kage med kiksebund


Hindbærmousse

Hindbær mousse


 

Den elegante fromage

Citronfromage

Grundopskriften på fromage består af flødeskum, æg, sukker, husblas og dernæst den ønskede smag.

Mousse og fromage minder rigtig meget om hinanden. Den helt store forskel er, at der altid anvendes husblas i en fromage. Dette gør også, at fromage er mere stiv i konsistensen end en mousse. Derudover er der dog både sukker og flødeskum i, akkurat som i en mousse. 

 

Opskrifter med fromage

I en fromage kan du virkelig lege med smagene. En meget kendt og anvendt smag i fromage er citron, og derudover er både appelsin og rom rigtig lækre.

Du kan også være kreativ og lave en fromage med smag af Baileys, ingefær eller kaffe. 

Herunder finder du vores favoritopskrifter med fromage.

 

Citronfromage med brændt marengs

Citronfromage


Klassisk citronfromage

Klassisk citronfromage


 

Den bløde, lækre creme

Chokolademuffins med hvid chokolade ganache og blomster

Ordet, creme, er fransk for ”fløde” og bruges typisk til at beskrive en tyk – enten fløde- eller grødlignende – masse bestående af æg, smør, sukker, mel og/eller fløde.

Creme bruges gerne i kager og andre desserter, men anvendelsesmulighederne strækker sig ligeledes over i det salte køkken – eksempelvis i form at blendede saucer og mere tyktflydende supper.

Inden for konditori består en typisk grundopskrift af enten fløde eller mælk og derudover smør og sukker og æg. Dernæst kan tilsættes smag efter præference.

I det søde køkken er de klassiske smage vanilje, karamel chokolade eller frugtmos. Prøv for eksempel at tilsætte jordbær eller hyben eller måske basilikum eller mynte.

En af de nok mest kendte cremedesserter er crème brûlée: Den klassiske franske dessert, der som udgangspunkt laves af fløde, æggeblommer og det karakteristiske sprøde brændte sukker på toppen. 

En creme skal ligesom en budding stivne på køl, indtil den skal bruges, men den er ikke nær så stiv og blævrende som en budding. Både remonce og råcreme hører desuden til i kategorien af creme.

 

Opskrifter med creme

En creme kan være en dessert i sig selv, men den bruges ofte til at smøre mellem lagene i en kage eller som tilbehør til frugt.

Herunder finder du vores favoritopskrifter med creme.

 

Hvid chokoladecreme

Hvid chokoladecreme


Gold chokoladeganache

Gold chokolade ganache


Chokolademuffins med hvid chokolade ganache

Chokolademuffins med hvid chokolade ganache og blomster


Den lette chokoladecreme

Den nemme chokoladecreme


 

Den klassiske budding

Hvad er forskellen på budding, creme, mousse og fromage

Budding kan faktisk inddeles i både dessertbuddinger og buddinger af kød, grøntsager eller fisk.

Ordet, budding, stammer nemlig oprindeligt fra det engelske ord, pudding, hvilket traditionelt set dækker over en dej, der fyldes, eksempelvis med frugt eller en fars af kød, grøntsager eller fisk, og efterfølgende bages i en lukket form.

Herhjemme benyttes ordet typisk til at beskrive en kold dessert af en ægge- og flødemasse, der smages til med eksempelvis chokolade, nødder, rom eller frugt blandet med en stivelse, typisk gelatine/husblas.

Panna cotta hører eksempelvis til i kategorien af buddinger.

En budding indeholder mere stivelse end både creme, mousse og fromage. Den er i øvrigt solid hele vejen igennem, og en rigtig budding skal ikke have nogle lufthuller. Derudover skal den helst blævre, når den rystes let, hvilket adskiller den meget fra de tre nedenstående desserter. 

Grundopskriften på budding består af enten fløde eller mælk samt sukker og en form for stivelse. Stivelsen kan både være animalsk, det vil sige gelatine/husblas, eller vegetabilsk, eksempelvis majsmel.

Derefter kan så tilsættes smag, og her er det sådan set kun dine egne smagsløg, der sætter grænserne.

Budding, som vi kender den i dag, skal ikke bages, men blot stivne på køl i en randform eller i et glas.

 

Opskrifter med budding

En af de nok mest kendte smagsvarianter til budding er vanilje, men du kan også vælge at tilsætte lakridspulver, kakaopulver eller sågar chili.

Budding kan spises alene som den er, og den kan også serveres med bærsovs, flødeskum eller bærkompot.

Herunder finder du vores favoritopskrifter med budding.

 

Vanilje panna cotta med citronsirup og karameliserede valnødder

Panna cotta


Hvid chokolade panna cotta

Hvid chokolade panna cotta


 

Kan det sous vides?

Creme Brûlée

Ja, det er jo et spørgsmål, vi ofte stiller til forskellige råvarer, komponenter og opskrifter.

Og kan budding, creme, mousse og fromage egentlig tilberedes i sous vide?

Indtil videre har vi med stort held lavet en Creme Brûlée ved hjælp af sous vide-metoden, og vi ynder faktisk at kalde den ”Den perfekte Creme Brûlée uden stress”! Se opskriften her.


Kilde: Gastrolex.dk

Kategori

Tags

Sociale medier
Læs også
Alt om chokolade
Artikel
Redaktion