fbpx ūüéČ Fastelavnsboller ūüéä | GastroFun.dk

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
Indholdsfortegnelse

Vi kender alle til fastelavnsboller og har hver vores holdning, til hvilken dej de skal laves af og hvordan, de skal spises. Men hvorfor spiser vi overhovedet fastelavnsboller - og hvad er Fastelavn egentlig?

Fastelavnsboller


 

Aftenen inden Fasten

Fastelavn¬†er altid placeret¬†7 uger inden P√•skes√łndag, dagen hvor Jesus genopstod.¬†Fastelavn er en meget gammel katolsk skik, der stammer helt tilbage fra tiden inden reformationen. Ordet ‚ÄĚFastelavn‚ÄĚ kommer af det tyske Fastelovend eller Fastnacht, der betyder "Aftenen f√łr Fasten".

Fastelavn¬†markerede i katolsk tid¬†s√•ledes startskuddet for den fyrre dage lange faste, der varede helt indtil P√•sken. Og fordi man ikke talte s√łndage med i de fyrre dage,¬†falder Fastelavnss√łndag pr√¶cis 49 dage f√łr P√•skes√łndag.

 

Fastens formål

Fasten havde til formål at markere slutningen på den hellige tid, der varede fra 2. juledag og indtil påsken. Netop derfor siger man, at "julen varer lige til påske".

Fastelavn var en r√¶kke festdage, der l√łb lige indtil Askeonsdag, hvor Fasten begyndte. Aftenen inden blev kaldte "Hvid tirsdag", i dag kendt som den internationale pandekagedag, hvor man fik t√łmt ud i lageret af "hvide" r√•varer som √¶g, mel, m√¶lk og sukker, der blev lavet til l√¶kre lune pandekager og boller fyldt med sukker og rosenvand: Fastelavnsboller.¬†

 

Fastelavn = karneval

Dagene med fastelavn¬†var et karneval, hvor man kl√¶dte sig ud og spiste igennem. Ved at spise sig godt m√¶t i blandt k√łd, fl√¶sk og bagv√¶rk, var man bedre forberedt til Fasten.

Fastelavn og karneval er derfor i bund og grund √©n og samme ting. "Karneval" kommer fra det latinske¬†carne vale,¬†der betyder "farvel til k√łd", igen som en reference til Fasten. Under Fasten var det nemlig slet ikke tilladt at spise k√łd.


 

Forskellige typer af dej

I dag er den helt traditionelle fastelavnsbolle lavet af en oversk√•ren wienerboller med fl√łdeskum. I visse¬†dele af landet sv√¶rger man dog til en bolle af vandbakkelse. Andre steder bruger man helst en g√¶rdej.

F√¶lles for dem alle er dog, at de typisk har et lag af glasur ovenp√• og et fyld af skum, creme, syltet√łj, frugtkompot, med videre.

Herunder har vi samlet alle vores bedste opskrifter på fastelavnsboller, overskueligt inddelt i hver sin kategori, så der er lidt for enhver smag (og region!).


 

Fastelavnsboller på wienerdej

Klassiske fastelavnsboller med creme og syltet√łj

Fastelavnsboller


 

Fastelavnsboller af vandbakkelse

Fastelavnsboller med konditorcreme

Fastelavnsboller af vandbakkelse


Fastelavnsboller med fl√łdecreme, kakaoglasur og guldst√łv

Vandbakkelses fastelavnsboller


Fastelavnsboller med fl√łdeskum og kagecreme

Fastelavnsboller


 

Fastelavnsboller af gærdej

Fastelavnsboller med marcipanfl√łdeskum

Fastelavnsboller


Fastelavnsboller med marmelade og creme

Gammeldags fastelavnsboller


Gammeldags fastelavnsboller med creme

Fastelavnsboller

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbr√łdsdej her:

 

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sværhedsgrad
Sociale medier
Læs også
Gær og bagning
Artikel
Redaktion