fbpx 🎉 Fastelavnsboller 🎊 | GastroFun.dk

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller
Indholdsfortegnelse

Vi kender alle til fastelavnsboller og har hver vores holdning, til hvilken dej de skal laves af og hvordan, de skal spises. Men hvorfor spiser vi overhovedet fastelavnsboller - og hvad er Fastelavn egentlig?

Fastelavnsboller


 

Aftenen inden Fasten

Fastelavn er altid placeret 7 uger inden Påskesøndag, dagen hvor Jesus genopstod. Fastelavn er en meget gammel katolsk skik, der stammer helt tilbage fra tiden inden reformationen. Ordet ”Fastelavn” kommer af det tyske Fastelovend eller Fastnacht, der betyder "Aftenen før Fasten".

Fastelavn markerede i katolsk tid süledes startskuddet for den fyrre dage lange faste, der varede helt indtil Püsken. Og fordi man ikke talte søndage med i de fyrre dage, falder Fastelavnssøndag prÌcis 49 dage før Püskesøndag.

 

Fastens formĂĽl

Fasten havde til formĂĽl at markere slutningen pĂĽ den hellige tid, der varede fra 2. juledag og indtil pĂĽsken. Netop derfor siger man, at "julen varer lige til pĂĽske".

Fastelavn var en rÌkke festdage, der løb lige indtil Askeonsdag, hvor Fasten begyndte. Aftenen inden blev kaldte "Hvid tirsdag", i dag kendt som den internationale pandekagedag, hvor man fik tømt ud i lageret af "hvide" rüvarer som Ìg, mel, mÌlk og sukker, der blev lavet til lÌkre lune pandekager og boller fyldt med sukker og rosenvand: Fastelavnsboller. 

 

Fastelavn = karneval

Dagene med fastelavn var et karneval, hvor man klÌdte sig ud og spiste igennem. Ved at spise sig godt mÌt i blandt kød, flÌsk og bagvÌrk, var man bedre forberedt til Fasten.

Fastelavn og karneval er derfor i bund og grund Ên og samme ting. "Karneval" kommer fra det latinske carne vale, der betyder "farvel til kød", igen som en reference til Fasten. Under Fasten var det nemlig slet ikke tilladt at spise kød.


 

Forskellige typer af dej

I dag er den helt traditionelle fastelavnsbolle lavet af en oversküren wienerboller med flødeskum. I visse dele af landet svÌrger man dog til en bolle af vandbakkelse. Andre steder bruger man helst en gÌrdej.

FÌlles for dem alle er dog, at de typisk har et lag af glasur ovenpü og et fyld af skum, creme, syltetøj, frugtkompot, med videre.

Herunder har vi samlet alle vores bedste opskrifter pĂĽ fastelavnsboller, overskueligt inddelt i hver sin kategori, sĂĽ der er lidt for enhver smag (og region!).


 

Fastelavnsboller pĂĽ wienerdej

Klassiske fastelavnsboller med creme og syltetøj

Fastelavnsboller


 

Fastelavnsboller af vandbakkelse

Fastelavnsboller med konditorcreme

Fastelavnsboller af vandbakkelse


Fastelavnsboller med flødecreme, kakaoglasur og guldstøv

Vandbakkelses fastelavnsboller


Fastelavnsboller med flødeskum og kagecreme

Fastelavnsboller


 

Fastelavnsboller af gĂŚrdej

Fastelavnsboller med marcipanflødeskum

Fastelavnsboller


Fastelavnsboller med marmelade og creme

Gammeldags fastelavnsboller


Gammeldags fastelavnsboller med creme

Fastelavnsboller

Kategori

Se f.eks. hvordan du folder franskbrødsdej her:

 

Mad

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, nür du deler dine resultater med os! NÌvn os med tagget @GastroFun.dk pü dine billeder pü Instagram, sü vi kan se, hvordan det gik.

Du kan ogsü bruge tagget #gastrofundk.


Annonce: Mangler du vininspiration til maden - se mere her hos Den Sidste Flaske.


Har du spørgsmül eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os pĂĽ Instagram eller Facebook.

SvĂŚrhedsgrad
Sociale medier
LĂŚs ogsĂĽ
GĂŚr og bagning
Artikel
Redaktion