fbpx 🍐Alt du skal vide om pære | Guide og opskrifter | GastroFun.dk

Brug pæren!

pocheret pære med espressois og hvid chokoladesovs
Indholdsfortegnelse

Søde, aromatiske og saftige - eller milde, delikate og knasende sprøde.

Pærer er én af de frugter, der sagtens kan spises enten modne eller umodne, men der er nogle sammenhænge hvor den ene egner sig bedre end den anden. Læs med her og bliv klogere på hvordan du får mest ud af pæren i køkkenet, og få samtidig masser af baggrundsviden om den skønne, grønne frugt, der har lagt navn til en hel kropstype og adskillige talemåder.

 

Sæsonen for danske pærer

Danske pærer slår de udenlandske med længder. Desværre er den danske pæresæson meget kort: September og oktober er de måneder, du kan få fingrene i de skønne danske pærer, og resten af året må vi tage til takke med de udenlandske. Sammenlignet med de danske, er udenlandske pærer dog mere eller mindre smagløse.

Hvor det er muligt at få lækre danske æbler året rundt, gør det samme sig ikke gældende for pærer. Æbler opbevares nemt på såkaldte æblehoteller, når de er uden for sæson, men pærer egner sig ikke til at blive nedkølet og har desuden en kort holdbarhed. Det betyder, at pærer altid høstes, inden de er modne. Fuldmodne pærer er nemlig utroligt følsomme overfor tryk og stød. Det betyder ligeledes, at det er en god idé at gå efter de umodne pærer i supermarkedet, medmindre du står og skal bruge modne pærer den samme dag. Efter 3-4 dage ved stuetemperatur bliver umodne pærer modne.

 

Pære i madlavningen

Pærer kan både spises rå og tilberedt. I rå form kan du bruge dem til frugtsalater eller grønne salater. Sprøde, umodne pærer kan være særligt gode til salater, da de bidrager med en mild, delikat smag og en god sprødhed. Bland dem for eksempel i en salat med kikærter og nødder.

Pærer bliver rigtig skønne, når de eksempelvis bages, koges eller lynsteges, og de kan både bruges i det salte og det søde køkken. Prøv at lade dem koge med i havregrøden.

Med havregrød står vi allerede med et halvt ben inde i det søde køkken, og det er da også her, pæren er oftest anvendt i madlavningen. Hverken pæretærte eller pærekage er til at komme udenom!

Det kan også være, at du helst vil holde igen med gluten, og i så fald fald kan du se nærmere på denne glutenfri pærekage.

Står du og skal bruge en hurtig dessert eller noget sødt i en fart, kan du rive en pære (inden den er blevet alt for moden) på rivejernet og komme en klat græsk yoghurt, sirup, kanel og revet mørk chokolade ovenpå. Det lyder simpelt, og det er det også, men det er lækkert!

Måske du ligefrem har mod på at kaste dig ud i pærecider? Det kan være en rigtig smart måde at få bugt med pærerne, hvis du har eget pæretræ.

Du bør undgå at opbevarer pærer sammen med andre frugter. Det fremskynder nemlig modningsprocessen. Omvendt er det en metode du kan gøre brug af, hvis du rent faktisk ønsker at modne pærerne så hurtigt som muligt.

 

Opskrifter med pære

Pærekage

Pærekage


Verdens bedste pæretærte

verdens bedste pæretærte


Radicchiosalat med bagt pære og gedeostbruschetta

Roccacino Salat


 

Pocheret pære

Pocheret pære


Pocheret pære (sous vide)

Pocheret pære (sous vide)


Grillet hjertesalat

Grillet hjertesalat


 

Kategori

Tags

Sociale medier
Læs også
Spis råvarer i sæsonen
Artikel
Redaktion
Æbler
Artikel
Redaktion