fbpx ūüź£ Alt godt til p√•skefrokosten ‚ėÄūüćĽ | GastroFun.dk

Alt godt til påskefrokosten

Alt godt til påskefrokosten
Indholdsfortegnelse

Selve p√•sken har dog r√łdder l√¶ngere tilbage end Jesu tid. For meget l√¶nge siden, i nomadetiden, festede israelerne i p√•sken. Man fejrede, at for√•ret var i gang, hvilket bet√łd, at kv√¶gende var fertile. Samtidig menes det, at de ligeledes fejrede, at de var blevet fri fra slaveriet i √Ügypten. Da slaveriet oph√łrte, kunne j√łderne vende tilbage til deres land, som vi i dag kender som Israel. Alt dette kan dateres tilbage til omkring 1280 √•r f√łr Jesu f√łdsel.

 

Slagtede lam til påske

Der var naturligvis bundet nogle traditioner sammen med p√•sken. Tilbage i begyndelsen var de dog noget anderledes end de traditioner, som vi kender den dag i dag. Traditionen l√łd dengang, at man slagtede et lam til p√•ske, og til k√łdet spiste man usyrnet br√łd. Dette m√•ltid spiste stort set alle husstande.

Det blod, som var til overs fra lammet blev brugt til at sm√łre p√• d√łrkarmen. Blodet skulle beskytte livet imod d√łden og s√łrge for, at d√łdsenglen ikke kom ind i huset og tog sj√¶le, ogs√• kendt som de 10. plage. P√• hebraisk betyder p√•sken ‚ÄĚat g√• forbi‚ÄĚ eller ‚ÄĚat sk√•ne‚ÄĚ, som refererer tilbage til d√łdsenglen og blodet over d√łrkarmen.

 

Æg og kyllinger var tegn på forår og påske

Langt senere, i 1800-tallet, dukkede der flere, nye traditioner op i Europa. Eksempelvis er kyllinger blevet et symbol p√• p√•ske. Det kommer sig af, at h√łnsene igen begyndte at l√¶gge √¶g op til p√•ske, da for√•rets opblomstring gav h√łnsene energi nok til at begynde √¶gproduktionen efter en pause om vinteren.

I fasten, som foreg√•r f√łr p√•sken, var det ikke tilladt at spise √¶g. Derfor ans√• man √¶g for en v√¶rdifuld gave, som man kunne give til hinanden, n√•r p√•sken kom. I midten af 1800-tallet begyndte man at pynte √¶ggene ved at indfarve dem ved at koge dem i eksempelvis r√łdl√łg, eller ridse m√łnstre ind i skallerne. Senere hen kom traditionen med at puste √¶g. F√łrst i starten af 1900-tallet begyndte man at lave chokolade√¶g, og efter 2. verdenskrig blev de s√łde sager for alvor popul√¶re.

I vores tid er der dog sket meget ved traditionerne omkring p√•ske. Vi slagter ikke lam og tv√¶rer blod p√• d√łrene. Rent faktisk, s√• er det det langt fra alle, der spiser netop lam til p√•ske. Nogle spiser lammesteg, men det er ikke den mest udbredte spise.

 

Påskeharen listede sig ind fra Tyskland

Fænomenet omkring påskeharen har ikke rod så langt tilbage. Det er en tradition, som er kommet til Danmark fra Tyskland. I begyndelsen af 1900-tallet var dette fænomen udelukkende kendt i Sydjylland, og det var udelukkende som dekoration, eksempelvis på påskeæg af pap. Der knyttede sig med tiden en historie til, der lyder, at påskeharen kommer med fine chokoladeæg, som den gemmer rundt omkring ude i haverne. Grunden til, at man aldrig ser påskeharen er, at den fordufter, så snart den har lagt sine æg. Haren er derfor også et symbol, man finder til påskefrokosten.

 

De mystiske gækkebreve

Gækkebrevene har til gengæld lidt flere år på bagen. De kan dateres tilbage til 1600-tallet, hvor voksne sendte gækkebreve til hinanden - frem til omkring 1800-tallet. Gækkebrevene var dengang ikke hullet, som vi kender i dag, men var breve, som bestod af en gåde. Endnu et symbol på påske er påskeliljer. Dette skyldes i naturens sag, at påskeliljer springer ud omkring påske.

 

Opskrifter med lam

Lammekrone Sous Vide med gremolata

Lammekrone sous vide

Se opskriften her.


Lammekrone i ovn

Lammekrone

Se opskriften her.


Grillede lammeschnitzler

Grillede lammeschnitzler

Se opskriften her.


Sous vide lammekoteletter

Sous vide lammekoteletter

Se opskriften her.


Langtidsstegt Lammebov

Langtidsstegt Lammebov

Se opskriften her.


Grillet Lammek√łlle med pisket sm√łr

Grillet Lammek√łlle med pisket sm√łr

Se opskriften her.


Opskrifter med æg

Djævleæg

Djævleæg

Se opskriften her.


Solæg

Solæg

Se opskriften her.


Pocheret æg i mikroovn

pocheret æg i mikroovn

Se opskriften her.


Stenbiderrogn med pocheret æg

Stenbiderrogn med pocheret æg

Se opskriften her.


Salat med kylling og æg

Salat med kylling og æg

Se opskriften her.


R√łdbedesyltede √¶g

R√łdbedesyltede √¶g

Se opskriften her.


Salat med æg

Salat med æg

Se opskriften her.


Friteret æggeblomme

Friteret æggeblomme

Se opskriften her.


Opskrifter med fisk

Nordisk rejecocktail

Rejecocktail

Se opskriften her.


Hjemmelavet stjerneskud

Hjemmelavet stjerneskud

Se opskriften her.


Stjerneskud

Stjerneskud

Se opskriften her.


Fiskefilet

Fiskefilet

Se opskriften her.


Paneret fiskefilet med panko

Paneret fiskefilet med panko

Se opskriften her.


Cornflakespaneret r√łdsp√¶tte

Cornflakespaneret r√łdsp√¶tte

Se opskriften her.


Opskrifter med laks

 

Laksesandwich

Laksesandwich

Se opskriften her.


Gravad laks med rævesauce

Gravad laks med rævesauce

Se opskriften her.


Laks

Se mange flere lakseopskrifter her.


Opskrifter med sild

Sildemad med æg

Sildemad med æg

Se opskriften her.


Karrysild

Karrysild

Se opskriften her.


Stegte sild i eddike

Stegte sild i eddike

Se opskriften her.


Kryddersild

Kryddersild

Se opskriften her.


Opskrifter med tatar

Verdens bedste tatar

Verdens bedste tatar

Se opskriften her.


Laksetatar med gr√łnt og r√łrt rygeostcreme

Laksetatar

Se opskriften her.


Tatar

Tatar

Se opskriften her.


Laksetatar med kapers

Laksetatar med kapers

Se opskriften her.


Opskrifter p√• h√łnsesalat

H√łnsesalat med spr√łdt kyllingeskind

H√łnsesalat med spr√łdt kyllingeskind

Se opskriften her.


H√łnsesalat

H√łnsesalat

Se opskriften her.


Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo

Crossaint og andebrystsalat med karry og mayo

Se opskriften her.


H√łnsesalat

H√łnsesalat

Se opskriften her.


Opskrifter med gris

Leverpostej

Leverpostej

Se opskriften her.


Frikadeller

Frikadellefars

Se alle frikadelle opskrifter her.


Opskrifter p√• hjemmelavet br√łd

Rugbr√łd med surdej

Rugbr√łd med surdej

Se opskriften her.


Kernerugbr√łd

Kernerugbr√łd

Se opskriften her.


Rugbr√łd

Rugbr√łd

Se opskriften her.


Franskbr√łd

Franskbr√łd

Se opskriften her.


Lækre, nemme hjemmelavet Croissanter

Lækre, nemme hjemmelavet Croissanter

Se opskriften her.


Toastbr√łd - hjemmelavet og l√¶kkert‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč

Toastbr√łd

Se opskriften her.


Opskrifter på snaps

Julesnaps med appelsin og julekrydderier 
Du er mere end velkommen til at anvende andet end julekrydderier.

Julesnaps med appelsin og julekrydderier

Se opskriften her.


Julesnaps med kaffe og appelsin‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč

Julesnaps med kaffe og appelsin

Se opskriften her.


Opskrifter på dressinger

Hjemmelavet Mayonnaise

Hjemmelavet Mayonnaise

Se opskriften her.


Hjemmelavet Thousand Island Dressing‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč

Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Se opskriften her.

 

Opskrifter p√• s√łde sager til p√•skefrokosten

 

Påskekage

Moussekage

Se opskriften her.


Citronfl√łdeboller

Citronfl√łdeboller

Se opskriften her.


Vaniljemuffins med lemoncurd

Vaniljemuffins

Se opskriften her.


Citrondr√łm

Citrondr√łm

Se opskriften her.

Kategori

Mad

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier
Læs også
Mormormad
Artikel
Redaktion