Tangzhong toastbrød (sandwichbrød)

Tangzhong toastbrød (sandwichbrød)
Sidst ændret:
Mandag den 8. februar, 2021 - 09:27
Beskrivelse

Mit luftigste og lækreste toastbrød/sandwichbrød til dato. Jeg har arbejdet med den her opskrift i en del år nu og har prøvet mange forskellige varianter, og må indrømme at jeg ikke troede at de kunne blive bedre end den originale opskrift her.

Jeg tog fejl. Efter at have lært om Tangzhong metoden, som jeg f.eks. bruger i disse Tangzhong boller, så skulle teknikken selvfølgelig også prøves på mit elskede toastbrød opskrift. Resultat blev formidabelt, brødet forblev saftig i flere dage bagefter og nu tror jeg også at teknikken skal afprøves på f.eks. et franskbrød.

Sværhedsgrad
Udbytte
1 brød
Forberedelsestid
1 time, 35 minutter
Tilberedelsestid
30 minutter
Tid i alt
2 timer, 5 minutter
Ingredienser
200 ml Mælk (til jævningen/Tangzhong)
40 g Hvedemel (til jævningen/Tangzhong)
25 g Gær
1 spsk Sukker
1 spsk Groft salt
2 spsk Olie
700 g Hvedemel (op til 800 gram)
5 dl Vand (lunkent)
25 g Smør (til at smøre brødformen med)
Vejledning

Tangzhong jævning

Kom hvedemel og mælk i en kasserolle (lille gryde) og pisk det godt og grundig sammen.

Tænd på middelhøj varme (9 ud af 14 på mit komfur) og lad det tykne, mens du pisker i det af og til.

Det tager lidt tid, så vær tålmodig. Når det koger tykner det rigtig meget og du skal piske grundigt.

Sluk for blusset og lad det køle af. Brug f.eks. en dejskraber til at skrabe det ned i en skål, som du sætter på køl.

Når jævningen er stuetempereret (cirka 20 grader), går du i gang med dejen.

 

Toastbrød

Bland gær, sukker, groft salt, olie og vand i en skål - evt. en røremaskine.

Tilsæt en smule mel.

Tilsæt nu din Tangzhong jævning og skru op for røremaskinen.

Tilsæt melet lidt ad gangen indtil dejen er lind og smidig, det kan sagtens tage 10-15 minutter.

Lad dejen hæve i 30 minutter under et klæde (eller som jeg gør, jeg bruger en badehætte).

Smør sandwichbrødformen samt låget i rigeligt smør - det forhindrer at brødet klistrer sig fast til formen.

Læg dejen på bordet og ælt den godt igennem.

Toastbrød

Rul den op til en stram pølse/brød. 

Toastbrød

Del herefter dejen i fire dele.

Her kommer hemmeligheden til hvorfor toast/sandwichbrød ikke smuldrer når det smøres og er kompakt og lækkert:

De 4 dele vendes alle 90 grader og placeres ned i formen og låget sættes på.

Toastbrød

Toastbrød

Toastbrød

Lad brødet hæve i ca. 30 minutter og i mellemtiden skal ovnen varmes op til 250 grader varmluft.

Bag brødet ved 250 grader i 10 minutter hvorefter der skrues ned til 200 grader og lad det få 20 minutter mere i ovnen.

Toastbrød

Når det er færdigt, skal låget straks tages af og brødet skal ud af formen. Det gør at skorpen på brødet forbliver sprødt. Hvis det får lov til at stå for længe i formen uden at komme ud, vil varmen danne kondens og skorpen vil blive blød.

Brødet smager fantastik og har en ens skorpe hele vejen rundt.

Det forbliver saftigt og lækkert dagen efter. 

Noter

Sandwichbrødformen kan bl.a. købes her.

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.

Sociale medier